Supporterintervjun – Boden

Vad vore lagen utan oss supportrar? Ingenting skulle jag vilja säga. Vi är de som ger spelarna motivation, vi är de som finansierar verksamheten och vi är de som blöder allra mest för laget i våra hjärtan. Varför då inte låta oss komma till tals? I en serie intervjuer så kommer supportrar från de olika ettanlagen få komma med sina tankar om laget, rivalitet och sina minnen. Kristian Johansson är en Bodensupporter som brinner starkt för sin klubb och som är med en hel del i diskussionerna i gruppen Hockeyettansupportrar.

Du får börja med att presentera dig för oss!

Jag heter Kristian Johansson, är 38 år, och jobbar som verksamhetsutvecklare i vårt hamnkvarter (Luleå). Har alltid bott i Boden och bor här med min dotter Elsa och vår franska bulldog Ozzy. Älskar idrott och särskilt hockey. Har när dottern ville börja med hockey startat upp tjejhockeyn i Boden tillsamman med Elena Jönsson och Markus Sammeli. Startade även upp supporterföreningen Redstorm igen sista året i div2 tillsammans med 4-5 stycken till, efter den varit vilande i många år. Har dock sen jag blev tränare klivit av och supportar föreningen på andra sätt. Leker också lite med en amatörpodd om främst Boden Hockey som heter ”Livet på läktarn” (finns på acast och Spotify) om ni vill höra mer om spelare, tränare och allmänt om klubben.

Hur länge har du hållit på ditt lag och hur började det?

Sen födseln! Det började när jag var liten och följde pappa på hockey. Jag började även spela hockey men slutade efter 9an.  

Kristians profilbild

Hur mycket hardcore är du?

Beror på hur man menar, är nog inte så värst många som är lika känslomässigt engagerad och tar det så personligt när saker sägs om föreningen som jag. Är ofta på träningar och tittar och har kontakt med många spelare men även andra personer i klubben. Har varit extremt hardcore som supporter och ofta varit på och över gränsen. Gillar den hårda supporterkulturen som var på 90 talet. Lite som fotbollen mellan Stockholmslagen är idag, men minus våldet. Kan åka och se ett Stockholmsderby, fast jag hatar fotboll, bara för att se på klackarna och stämningen. Jag går all in i allt jag gör, och kan inte göra något halv hjärtat utan går full mental om jag är i en klack. Därav blir det inte förenligt med att träna och vara förebild för unga spelare och jag är numera sittplats supporter i alla fall på hemmaplan.

Roligaste resan du varit på?

Det är efter en supporter resa till Kalix och vi vann matchen och serien, det var sista matchen på höstsäsongen när ”Nobbe” (Robert Norberg) och Petter (Lasu Nilsson) var tränare och vi supporters fick komma och fira med laget i omklädningsrummet. Det firades med en del norrländsk sportdryck. Sedan åkte jag och ytterligare 5-6 fans med spelarbussen tillbaka till Boden.  

Vad är ditt bästa supporterminne?

Ett derby i Piteå tror vi låg under med två mål när Wargh fick axeln ur led i tredje perioden och fick den tillbaka dragen i båset och sedan reducerade och kvitterade vi. Wargh kom in och avgjorde tidigt i förlängningen.

Vad gör ditt lag så speciellt?

Boden berör, känslan är, med betoning på känslan, att alla hatar eller i alla fall ogillar oss eller gillar/älskar oss. Nästan alla har någon känsla om Boden. Det finns många lag som jag tycker att nästan ingen har känslor för. Det syns också då publiken ökar när Boden kommer på besök i alla fall häruppe.

Vilka ser du som era stora rivaler och varför?

Piteå och lite Kalix, men Piteå är tveklöst den största rivalen. Dels är dom ju närmast av ettan lagen och sen är det en förening vi kampat mot länge, både i ettan och förr i allsvenskan. Det är dom och Boden det oftast handlat om att vara näst bäst efter Luleå. Asplöven fanns ju en kort stund i allsvenskan, men det var inte länge de var något att räkna med. Även städerna är någorlunda lika stora. Kalix har tappat sista åren, vilket är roligt, men också tråkigt för sportsligt vinner vi på att ha bättre motstånd här uppe. Däremot har Piteå ingen supporterkultur tyvärr. Även om Redmill har 5-6 stycken som kämpar på och all cred till dom. Folket i Piteå verkar bara bry sig om antingen Luleå eller Skellefteå.

Vad säger du om årets lagbygge?

Hittills känns bygget bra men det saknas en toppcenter och en toppytter. Sedan ska det väl en back till och hoppas på någon riktigt vass på sista platsen. (Kommenterar kanske utifrån vad jag vet och inte vad som står på eliteprospects).

Backsidan är stabil, även om det inte är så många nya. Men både Kardewall (kom i slutet) och Jens Andersson (skadad länge) känns som nyförvärv. (Erik) Hannu är en bodensare som kom hem från Luleå j20 känns riktigt lovande och ska vara grymt vältränad enligt fystränare Daniel Sveder. Kommer nog snart en till bra back som kommer höja kvalitén avsevärt (håll koll på Bodens sidor närmsta tiden!). Bästa backen över hela säsongen fick vi med ha kvar och det är Kevin Arvidsson, en riktigt bra tvåvägsback. Jens Andersson är enligt mig div 1 norras bästa defensiva back. Visst, gör inte mycket poäng, men gör aldrig ett misstag och tacklar stenhårt och schysst. Det var riktigt synd att han fick en oturlig skada av en skridsko förra säsongen. Hannu, Arespång och Dahlroth är bodensare, och Jens Andersson är från Kalix, så en bra stomme från Boden och Norrbotten.

Målvakterna Jacob Karlsson var klart bättre än Carl Hjälm efter jul, men hade en oturlig skada och därav spelade han lite mindre. Han kom tillbaka i slutet av säsongen och gjorde det bra. Hugo har jag dålig koll på, men han känns lovande och spännande från vad man hört om han.

Forwards: Vi har tappat (Robin) Höglund och jag har inte hört något om (Henri) Tamminen, det är två spelare som jag älskar och som kan förändra en hel match med sina tacklingar. De är inte ersatta med likande spelare, men kanske Fagervall inte spelar hårt på det sättet? De har förlängt med en bra stomme tycker jag. Unga, hårt jobbande och som fortfarande utvecklas och även rutin med Pontus Johansson och Christian Nyman. De flesta är från Boden, Luleå och övriga Norrbotten, vilket är viktigt. Sen har man ju signat (Emil) Lindblom med, vilket är en grym spets. Det ryktades om Johan Lindholm, vilket skulle vara en bra center, men inte hört något om honom så tror inte det stämmer tyvärr. för han hade varit en perfekt center för Boden.

Hur långt kommer ni att gå i år?

Kvalserien tror jag på och får vi in i alla fall två spelare av tre jag hört det ryktas om har vi definitivt chansen gå upp även om det blir tufft.

Vilka kommer slåss med er när det summeras?

Hudiksvall, Väsby, Kristianstad, Mariestad och kanske Karlskrona.

Du är aktiv på hockeyettansupportrar, vad tycker du om gruppen?

Den är bra nu och har blivit klart bättre sista året, men förut, för något år sen, var den hemsk. Då man älskar ett lag väldigt mycket och det skrevs väldigt mycket skit mot Boden på grund av konflikten har man stundtals inte varit med. Oavsett vad man tyckte så mådde i alla fall jag och många andra supportrar jag pratat med dåligt över allt runt det. Dels allt i media och allt som skrevs på sociala medier. Tror inte folk förstår hur hårt det påverkar när det över tid från många håll öser på med skit om det man älskar. Kanske kan man kallas lättkränkt ? Men något enstaka inlägg eller enstaka artikel är inget man bryr sig överdrivet om, men när det blir över tid och hela tiden orkar man helt enkelt inte, då man verkligen älskar klubben och det blir nästan personligt när den får skit. Ibland tappar man det och då är det bättre att lämna ett tag. Skönt i alla fall att det är över och man kan blicka framåt.  

Vad vill du se mer av på kmhockey.se?

Svårt säga men jag personligen bryr mig mer i norra serien såklart och lag som hamnar i allettan norra så om du struntar i alla andra lag är jag nöjd 😉 Skämtåsido är rätt bra som det är nu så fortsätt så.

Lämna ett svar