Sportchefsintervjun – Kristianstad

Kristianstads sportchef Christoffer Malm har knappt hunnit börja sitt lagbygge ännu, det är ännu så längre bara fyra namn i rostern, så därför blir det en lite annan angreppspunkt i denna intervju. Den handlar om turbulensen kring licenshärvan, spelarbudgeten, de vassa förlängningarna, ambitionsnivån, rivalerna och mycket annat….

Hur har du upplevt all turbulens som varit i samband med licenshistorien?

– Bra fråga, det är klart från det att jag signerade avtalet i maj till beskedet kom så visste jag inget. Så det var en chock, jag trodde jag skrivit på för en allsvensk säsong och såg fram emot det. Sedan när beslutet kom från licensnämnden så svävade man mellan hopp och förtvivlan, allt ifrån det löser sig nog till att det var kört. Så det var några jobbiga veckor när man väntade på besked. Sedan kom beslutet från appellationsnämnden och då fick jag frågan om jag ville stanna med utökat ansvar, både som klubbchef och sportchef. Jag sa att jag ville fundera, men pratade med nära och kära och kollegor, och kom fram till att det var bättre jobba än att sitta hemma, hockey är så roligt att jobba med, så jag körde vidare.

Men jag har förstått det som att ni är inriktade på spel i ettan, så det är för ettan ni bygger?

– Ja precis, vi ska spela division ett. Att vi överklagar nu handlar mer om att öppna upp fallet för hur man blivit behandlad, så det är mer om processen än att få tillbaka sin plats.

Hur är känslan i klubben efter degraderingen?

– Just nu så har man en otrolig revanschlusta och ser fram emot detta. Klubben har varit i ettan tidigare, men det är nytt för mig. Men vi ser framåt, ser det positivt istället för att hålla på och titta i backspegeln. Det blir mycket derbyn och publikfester. Sedan har jag bara varit med i 52-matchserie, så det ska bli spännande med en serie fram till jul och en ny efter. Så vi är taggade på detta givetvis.

Vilken start du fått på lagbygget! Dennis Svensson, Kevin Wennström, Ludvig Elvenäs och Anton Davidsson fortsätter på spelarsidan och tränarna Peter Johansson och Nick Sörensen är också klara.

– Jag hade två block öppna, ett med de före detta spelarna, att försöka bearbeta dem om vi kunde fortsätta tillsammans. Sedan vill alltid spelare uppåt, så jag är tacksam för de fyra som hoppat på. Sedan har vi också 3-4 som inte lämnat besked, så det finns förhoppningar om några till. Sedan hade jag ett annat, ett helt nytt, som handlade om att titta på div 1-spelare som finns lediga den 28/7.

Det ryktas också om att Linus Pettersson är klar, stämmer det?

– Ja jag hade hoppats kunna säga ja idag, han är en av de 3-4-5 som inte lämnat besked. Linus tittar i allsvenskan, han vill undersöka det först, och den respekten får man ha. Men jag är givetvis glad om han hoppar på.

Det känns som att det är allsvenska spelare med lön därefter. Har ni en konkurrenskraftig spelarbudget?

– Bra fråga, för jag har dålig koll på vad en bra div 1-budget är. Men vi har kapat från allsvenska mått, nu får spelarna ha halvtidsjobb för att få ihop det, de har fått gå ner i lön. Men vi har försökt presentera dem med en helhetslösning, och sedan kanske vi betalar mer för dessa och ger dem en bra vardag för att sedan lite billigare spelare längre ner sedan.

Så det är spetsen du värvar nu?

– Ja Anton, Kevin och Dennis besitter spets.

Det finns också rykten om att ni pratat med Wictor Ragnewall och Oliver Olsson, stämmer det?

– Nej det gör det faktiskt inte, jag fick frågan på presskonferensen förra helgen. Jag har sett din lista med spelare du satte ihop, jag får se om jag undersöker dem framöver.

Hur bred trupp siktar du på att ha?

– I den bästa av världar så har jag tillräckligt många den 14:e för att bedriva träning. Jag hoppas på två målvakter, åtta backar och 13 forwards, men jag är medveten om att vi kanske inte hittar så många till den 14:e. Det finns fortfarande spelare som väntar på anbud från utlandet eller allsvenskan, så vi kanske får börja med juniorer med för att få fyra femmor att träna med.

Hur ser det ut på juniorsidan, kommer någon därifrån att få plats i truppen?

– Svår fråga då vårt J20 spelar i div 1, så det gick inte plocka upp juniorer i allsvenskan. Men alla som börjar spela hockey har som mål att ta sig hela vägen upp. Sedan får vi in nya spelare i juniorlaget. Vi får se, i den bästa av världar så har vi någon som kan ta en plats.

Var ligger ambitionsnivån?

– Det är också en fråga som är svår att svara på när man har fyra spelare under kontrakt. VI får se hur det ser ut när vi börjar spela, men som alla spelare och ledare så vill man alltid vinna. Sedan om vi sätter mål i början av säsongen eller reans gång är svårt att svara på, vi får återkomma när vi har flera spelare.

Ordföranden gick ut med att ni skulle vara tillbaka i allsvenskan inom två år, det är en tuff målsättning…

– Det är klart det är ett tufft mål sportsligt, sedan går ekonomi och sport hand i hand, så vi måste gå bra plus denna säsong för att kunna lassa på nästa år. Det är 40 lag och litet nålsöga med. Men trillar man ur, speciellt kanske om det är på andra orsaker än det sportsliga, vill man alltid tillbaka. Jag hoppas få vara med och fylla de målen.

Men du tycker förutsättningarna finns?

– Ja det tycker jag. Det finns lag som har mer pengar och lag med mindre pengar, men jag tror på tränarna och verksamheten och upplägget vi har, och att spelarna som stannar gör att spelare vill komma till oss. Sedan hoppas jag också att spelare som varit här kan sprida positiva ord om vår verksamhet så att vi blir attraktiva. Sedan får vi se under resans gång hur bra vi blir i år.

Hur bra koll har du på motståndet?

– Väldigt dålig! Jag är bosatt i Båstad, så jag har nära till vissa lag, och jag vet att Troja och KHK alltid är topplag, de har även varit uppe i allsvenskan, Så det är två lag som satsar. Sedan brukar allt Vimmerby och Kallinge utmana, och Borås med. Men namnmässigt har jag ingen koll.

Vad blir din utmaning?

Det blir nog att få ihop 20 spelare på två veckor, det är prio 1. Det är så morgon till kväll ser ut, att övertala spelare att välja oss. Sedan blir det så klart att sätta ett nytt schema så vi får se om vi får ihop träningsmatcher. Sedan att dra igång hela verksamheten med 15 nya spelare in, det ska beställas grejor och så, så det är en hel del bollar i luften, men det är bara roligt.

Till sist: Vad har Kristianstad för rivaler i ettan?

Det är framför allt Tyringe som är mest derbykänsla kring. Sedan sportsligt så vill man alltid slå de bästa lagen. Sedan gäller det att vara ödmjuk i en ny liga, framför allt för mig. Vi som kommer från allsvenskan kommer alltid vara en måltavla i allas ögon, så det gäller vara redo mot alla.

Lämna ett svar