Sportchefsintervjun – Alvesta

Det har varit mycket snack om nykomlingarna Vännäs och Mjölby som fick sina platser skrivbordsvägen så att säga. Men laget som tog platsen sportsligt har det varit tyst om, men nu så ställer jag Alvestas sportchef Tomas Bergstrand mot väggen. Har han ett bättre lag denna säsongen än förra? Vilka lag kommer de få tampas med? Hur ser han på sina nyförvärv? Ja detta och mycket mer i denna matiga intervju.

Berätta lite för oss om klubben Alvesta SK!

– Det här är mitt tredje år i Alvesta så jag har inte den gamla historian, jag var tidigare i Tingsryds AIF. Jag såg deras mål och vision och blev attraherad av deras vision att ta sig till allsvenskan. Jag kände en i styrelsen och pratade med honom om satsningen och att det var länge sedan Alvesta hade så höga ambitioner, så hörde han av sig och frågade om jag ville hoppa på tåget, så helt plötsligt var jag med på resan. Så det var det som triggat mig, att ha den visionen, det som drivit mig. Det är en välskött, men liten förening med många ungdomar och juniorer som man tar väl hand om. Sedan finns det alltid utmaningar, vi har en äkta 70-talshall, faciliteterna finns men det är inte fancy på något vis. Vi har bara en is, men tre juniorlag, så vi delar det tredje med Rydaholm, så ena juniolaget tränar och spelar där.

Så det är en klubb på frammarsch?

– Ja, och vi ligger bra till geografiskt. Sedan finns det utmaningar när Växjö tar sponsringen, även Troja ligger nära och det är också en anrik klubb. Så Troja och Växjö påverkar en del, men vi har ett bra upptagningsområde, många blickar hitåt. Här finns det något för de som vill något med sin hockey, Småland har blivit ett riktigt hockeymecka.

Ni vann den södra kvalserien till ettan och kvalificerade er därmed för ettanspel. Beskriv hur det var!

– Vi hade ny tränare och spelsystem, så egentligen fram till jul och alltvåan flöt det på ganska bra, men vi hade mycket skador och sjukdomar. Så vi hade många utmaningar och spelade ärligt talat inte speciellt bra heller. Men vi tummade inte på hur vi skulle spela, det var när vi inte litade på vårt egna spel som det inte funkade. Sedan sista veckan när det var do or die så kom alla tillbaka, hade de gjort det en vecka senare hade vi inte rett ut det. Vi borde vunnit i två raka i sista mot Mjölby, men vi torskade hemma och åkte upp och spelade en avgörande tredje match där uppe. Spelarmässigt var det inget snack, men sista fem minuterna var vi så rädda för att vinna så hade de kvitterat så hade vi med säkerhet förlorat. Men vi var värda en seger. Men de gratulerade oss efter seger och vi kunde stanna länge efteråt, så de var stora i förlusten, det ska de ha en eloge för.

Vad säger du om att Mjölby ändå fick följa med er upp?

– Det är så det funkar och pandemin har inte gjort det enklare. Många har blivit bekväma och kommer inte och tittar på matcherna, så ekonomin är tuff för alla känns det som. Företagen har det tufft med  och spons är det första de drar in på, så det är tufft för lagen som inte får ihop ekonomin. Samtidigt är det viktigt med en ekonomi i balans, även om det är tråkigt givetvis. Hockey är en dyr sport.

Vad gjorde att ni gick hela vägen?

– Ledarstaben satte ett förtroende från dag 1 och satte ett nytt spelsystem som var vägvinnande, alla visste vad man skulle göra. Så de gjorde ett väldigt bra jobb. Sedan har vi en fantastisk fysio, Peter Hellström, som läger ner så mycket kraft på att få spelarna i speldugligt skick, han är fantastiskt viktig.

Vad tror du blir er utmaning nu en nivå upp?

– Det är att hålla sig kvar. Jag vet hur svår den är, jättesvår. I fortsättningsserien handlar det om att ha två lag bakom sig, allt annat är ett plus. Det blir svårt att locka till sig spetsar när man är nykomling, vi har inget att komma med. I tvåan var vi ett topplag, då ville alla komma, det var bara att peka vilka du ville ha, nu är det tvärtom. Det är svårt att få de som vill till allsvenskan till sig, de riktiga spetsarna.

Hur bra koll har du på ettan och vilken nivå det innebär?

– Jag har haft bra koll. Jag känner många som spelar i ettan, så jag har hyfsat bra koll på hur de flesta lagen spelar och så. I Tingsryd åkte de ur när jag tog över, men vi gick direkt upp i allsvenskan igen, så jag vet att den är väldigt bra serie som de som inte varit där inte vet.

Jag tänkte vi ska gå igenom laget. På målvaktssidan så behåller ni Sebastian Eriksson och plockar in Milton Rosén som backup. Många spekulerade i att ni skulle ta in Wictor Ragnewall när han inte fick förlängt med Troja, var det någonsin aktuellt?

– Ja det var det. Jag pratade med honom, men någonstans så handlar det om kronor och ören och det var där vi inte hade ekonomin att ha en så bra målvakt. Hade jag vetat det tidigare att han inte skulle bli kvar i Troja, innan vi hade ett målvaktspar klart och när inte pengarna redan var lagda på utespelare istället, så hade jag nog sajnat honom. Men ”Sebbe” är en bra målvakt och Milton har varit bra tidigare men inte fått förtroende riktigt.

Hur ser du på målvaktsparet?

– Jag tror det är bra. ”Sebbe” är en bra målvakt och Milton är jäkligt revanschsugen. Målmedveten kille, bra att ha att göra med, ”Sebbe” lär få kämpa om att stå, det blir en öppen historia.

På backsidan så blir ni av med Adam Åkesson bland annat, hur tufft är det tappet?

– Det är så klart jättetufft, det är en otroligt stabil back. Nu blir han kvar som assisterande tränare. Han hade säkert velat spela lite till, men han hade sina skavanker med ljumskar som inte håller ihop. Han hade tufft att spela i år. Men visst är det tråkigt att mista hans skills. Men kroppen säger ifrån.

Däremot så får ni behålla Måns Hermansson, är det er enskilt viktigaste spelare?

– Ja ska man se det till säsongen som varit så får man säga det.

Hur ser du på er backsida?

– Nu vet ju inte du om detta, men jag har klart med ett nyförvärv som kommer tillföra på backsidan, så nu är jag jäkligt trygg, för det är en riktigt duktig kille. Han blir officiell imorgon, en toppback hos oss definitivt.

Ska det in något ytterligare?

– Sedan är det nog färdigt, vi sitter lugnt i båten sedan.

Offensiva tapp är bland annat Filip Owesson, Leo Böris och bröderna Zöllner, ledande spelare hos er förra säsongen. Hur väl tycker du att du lyckats täta de luckorna?

– Owesson är svår att ersätta med den erfarenheten. Han betydde mycket för att vi skulle gå upp. Hela laget blev tryggt när han blev med, jag hoppas någon annan kliver fram och tar över rollen den rollen. Sedan är det klart att Zöllnerbröderna gjorde mycket, Andreas var en riktig målskytt, så det är tuffa tapp. Där hoppas jag några av de nya kan ta över den rollen.

Mariestadsvärvningen Otto Henell kommer få en ledande roll i Alvesta. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Ja vad hoppas du få ut av nyförvärven?

– Stjern Svensson är målskytt, men han spelade skadad förra säsongen. Han kommer få mycket speltid och visa att han är poänggörare, Otto Henell tror jag mycket på, han jobbar hårt och kan peta in lite puckar, det är en bra division 1-spelare. Victor Lindman är en spelare som vi mött ett antal gånger, dr har jag varit konfunderad att ingen klubb högre upp inte testat honom. Han har något andra inte har, och han har skaffat mycket erfarenhet som gör att jag tror att han kommer få ett kanonår. Han kommer vara en av våra bästa spelare offensivt. Han sa det till mig med att han ska ge det en riktig chans, för att ta hockeyn så långt det går.

Hur blir det med Hampus Andréen?

– Jag hoppas att han väljer att spela med oss, men han kommer inte starta med oss. Hans arbetssituation med eget företag och en familj med barn gör att han inte har tiden. Han var sugen, men det var för många utmaningar med företag och familj. Han tränar, så han slutar inte, men vi får se vad som händer. Det är en riktig ASK-kille med stort hjärta för klubben, så jag hoppas att suget finns innan det blir vinter. Men det är som sagt var ytterst oklart hur det blir där, det är inget bestämt ännu.

Är ni klara på forwardssidan?

– Det är vi.

Är ni ett starkare lag kommande säsong än ni var förra?

– Nu är det en annan nivå på serie, så svårt att säga. Förra året hade vi ett topplag i tvåan, nu kommer vi få slåss med andra lag, så ska jag vara realist så ska vi göra allt för att spela en bra hockey, men inte tumma på vårt spel. Sedan får vi se om vi klarar det mot bra lag, men jag hoppas på en bra säsong där vi vinner när matcherna blir lite på liv och död fram i vår.

Vilka kommer ni konkurrera med?

– Jag tror Tyringe är ett, Mörrum kanske också är ett lag på nedre halvan. Sedan är det svårt med Mjölby, det kanske också är ett lag vi kan rå på. Det är de jag ser spontant som jag tror vi kommer vara och tampas med.

Vad kommer vi får se för spel?

Vi ska vara ett lag som vårdar pucken, lite som förra året, lite som Oskarshamn light. Hög överbelastning och snabba omställningar. Jag hoppas det kommer hålla i ettan, det krävs mycket av centrar och backar, att de är bra nog. 

Lämna ett svar