Sportchefsintervjun – Krif

Krif gick efter att ha varit en stor besvikelse i grundserien, via ett tränarbyte (Emil Ivansson ut och Mikael Tisell in) till att bli en vinstmaskin i vårettan. Även om man sedan åkte ut mot Borås så gav det ändå en positiv energi in i Krif som gjorde att sportchefen Ulf Pettersson fick ett mycket enklare jobb. Nu har han satt ett lag som byggt på kontinuitet och några starka pjäser, samtidigt som han även plockat in lite nytt och spännande. Och då väntar dessutom ett riktigt spetsnamn på att värvas in, Blir det kanske allettan i år för Krif?

Ni är ett av tre hockeyettanlag i Blekinge. Hur står sig Blekingehockeyn tycker du?

– Det har varit hetare så klart, KHK var i SHL för ett antal år sedan. Sedan ett tag när alla tre var topplag i ettan södra, något år har jag för mig att alla tre var i kvalserien dessutom. Men med det lilla distriktet vi ändå är så är det starkt med tre lag i ettan, även om det resultatmässigt varit lite si och så, men på väg uppåt igen.

Vilka är era största rivaler, Mörrum eller Karlskrona?

– De stora rivalerna är Karlskrona, det är där den riktiga derbykänslan finns under åren. Det var faktiskt så att i slutet på 80- och 90-talet var Mörrum ett snäpp upp i allsvenskan, och då var det vi och Karlskrona som fajtades, så Karlskrona är den stora rivalen publikmässigt och så. Sedan i andra tider så var det ett gäng Krifare som spelade i Krif och Karlskronafostrade som spelade där, det var skillnad, jag tror inte spelarna upplever det på samma sätt numer, men för publiken så…

Det har varit ett Krif som varit omgärdade av ekonomiska åtstramningar i flera år, hur har det påverkat årets lagbygge?

– Det är klart att jag liksom flera andra sportchefer har fått se en rejält minskad spelarbudget, men vi ’r inte unika, det är så överlag. Men vi har många spelare som förlängt och visat stort hjärta i det genom att sänka sina ersättningar.

Mikael Tisell innan han fick sparken från Nybro. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Under säsongen bytte ni tränare till Mikael Tisell. Vad betydde han för er? Ni förlängde ju även med honom till ett tvåårskontrakt…

– Vi hamnade i en situation där det till 100% handlade om uteblivna resultat och Emil Ivansson fick lämna som sportchef och tränare. Sedan känner jag Tisell sedan många år tillbaka då han coachade mig när jag spelade i Tyringe, och han blev entledigad i samma veva. Så jag ringde honom och när han kom in så blev det en stor positiv förändring. Spelarna tog det bra och han är väl hockeyettans mest meriterade och etablerade tränare. När jag tog ett snack efter säsongen så ville han köra en säsong till vilket gjorde mig glad, sedan skrev jag tvåårskontrakt med assisterande tränaren och fystränaren så då testade jag med att fråga Tisell med och vi kom överens snabbt. Det känns väldigt tryggt och bra hela ledarstaben, inklusive materialare.

Förra säsongen missade ni allettan men kom tvåa i fortsättningsettan och fick kvalspela mot Borås där ni dock föll. Vad säger du om er säsong?

– Efter den turbulensen som blev med tränarbytet så var det en besvikelse med missad alletta. Men det visade sig att vi inte räckte till helt enkelt.  Sedan gjorde vi tränarbyte och då blev det en stor förändring. Sedan gjorde vi det bra i fortsättningsserien, men blev utslagna mot ett Borås som bara växte under säsongen, de var tyngre och bättre. Men summa summarum ett positivt slut på säsongen, och det visar sig också när så många spelare ville förlänga. Magnusson på marknadssidan har sålt fantastiskt bra med sponsring så det är positiva vindar i Ronneby kommun.

Jag tänkte vi ska gå igenom lagbygget. På målvaktssidan så stannar Emil Cederlund medan Oskarshamnsjunioren Algot Person ersätter Felix Tengvall. Går ni från delat ansvar till en uttalad förstamålvakt nu?

– Jo men det gör vi. Där är Emil Cederlund, som jag, lite enögt kanske, betraktar som ettans i särklass Bästa målvakt. Det var oerhört viktigt att han förlängde, sedan har vi fått in en ung målvakt I Algot som är med för att lära sig. Så ja det blir en uttalad etta.

Emil Cederlund, ”ettans särklassigt bästa målvakt”? Foto: Hampus Gliving, Nybro

Backsidan ser tämligen intakt ut, en back ut (Teodor Nyström) och två backar in (Isak Wignell och Love Bergvall). Är det ett tecken på att ni var nöjda med backsidan?

– Jag får rätta dig, Jonatan Karlsson försvinner också (ej uppgift som finns på eliteprospects, red anm). Det stämmer att ”Tisse” (tränaren Mikael Tisell) gjorde klart för mig tidigt att han var nöjd med backarna vi hade, så vi har försökt behålla så många som möjligt. De vi ville behålla fick vi ha kvar. Wignell var inlånad förra säsongen så han vet vi vad han går för.

Vad vet du om Bergvall?

– Vi mötte honom under fortsättningsserien. Han är en välutbildad back som gått sina hockeygymnasie-år i Rögles regi, det är en bra utbildning. Det är en stor och rejäl back, vilket var något vi sökte. Så vi blir av med en liten back i Teodor Nyström och byter till en stor och rejäl kille. Han har gjort några ettansäsonger och provat vingarna i USA med.

Offensivt så har det hänt lite mer. Om vi börjar med tappen så lämnar Vincent Reimer, Martin Pärna, Lucas Jidenius och Rasmus Koskinen. Hur ser du på dessa tapp?

– ”Pärna” var naturligt, han har gjort några säsonger här och har gjort det bra, men han har koppling till Vimmerby och ska bli pappa och hans sambo kommer därifrån, så det kändes tidigt han skulle lämna. Vincent plockade vi in för två säsonger sedan från Malmös organisation och han har vuxit in i det hos oss och blommade ordentligt i fortsättningsserien. Han gjorde mycket mål för oss så han hade jag gärna sett ett år till i Kriftröjan för att se vilka steg han kunde ta. Koskinen och Jidenius kom vi överens tidigt med, det är fina killar, men vi kände att vi behövde göra en förändring så de fick inga nya avtal.

In kommer tre spelare, där framför allt Daniel Andersson och Jesper Ahlgren ser spännande ut. Kan det bli en kedja med Sebastian Magnusson och Daniel igen och hur ser du på Ahlgrens inträde?

– Det är klart det kan bli en kedja med Magnusson och Daniel igen, de hade ju en kedja med Stefan Söder som var väldigt bra. Sedan Ahlgren känns väldigt intressant, han var jävulskt bra i Tyringe. En seriös som tränat som ett svin och han dyker upp i veckan här. Han kommer vi få mycket nytta av, kombinationen av mycket mål, men även en tuff spelstil, han har många strängar på lyran som jag gillar.

Vilka ser du som era viktigaste spelare av de som ni fick ha kvar annars?

– Självklart är alla såklart viktiga, men vi hade en fjärdlina Casper Åkesson, Rasmus Olofsson och Oliver Glenmar som gör ett jävulskt jobb för oss. Jesper Hultberg som hade mycket oflyt med skador och sjukdomar, där jag hoppas han får vara hel denna säsong, då tror jag han kan lyfta ännu mer än förra. Sedan gubbarna då med en ”Notan” (Andreas Nordfelt) som verkar vara mer sugen är någonsin, och Magnusson som är revanschsugen, han bröt benet och missade nästan hela vårserien. Sedan vill jag nämna Markus Collin som är ny från Huddinge, han har en bra historik, gjorde sina juniorår i Luleå och fick känna på SHL-sammanhang och juniorlandskamper. Han har varit runt i flera ettanklubbar utan att hitta rätt. Men jag tror att vår verksamhet med träning på eftermiddagar kan passa honom bra, med en seriös verksamhet med fys och så, jag tror han kommer gilla detta mycket.

Ni har just nu 13 forwards under kontrakt. Ska det in något ytterligare på forwardssidan eller är ni klara?

– Vi har bara tolv, Douglas Andersson kom in på college i USA, så då släppte jag honom. Där kom Marcus Collin in som ersättare, men vi söker en forward till så vi går till spel med 13 forwards och åtta backar.

#12 Douglas Andersson lämnar Krif för spel på college i USA. Foto: Hampus Gliving, Nybro

Vad är det som ska in?

– Det är en nummer ett som ska in! Han är inte klar men jag har några namn jag förhandlar med.

Vad har ni för målsättning med säsongen?

– Det är klart att vi inte diskuterat det ännu, men givetvis bland de fem lagen fram till jul, sedan snackar vi mer när vi nått dit.

Vilka når alllettan och varför?

– Det känns inte som det getingbo det har varit. Det är lite svårt att se var lagens står, som Kristianstad till exempel. Sedan blir de säkert bra i slutändan ändå. Jag lider med dem, jag har spelat för dem och har hjärta för dem, men för ettan södra gör det mig ingenting att de tar Kalmars plats, det ökar på derbykänslan. Det är flera klubbar som har en historik med Kristianstad, så där tror jag det kan höja temperaturen. Men av de som ska slåss om det är Karlskrona och Troja alltid där. Många snackar Vimmerby. De kommer kanske vara där. De gjorde en fantastisk avslutning, men missade allettan förra säsongen och har inte så mycket bättre lag i år, så jag vet inte. Sedan kommer vi där och Kristianstad kommer vara där också till slut. Sedan Halmstad vet man väldigt lite om.

Vilka tror du gör upp om allsvenska platsen?

– Jag tycker att Mariestad ser trevligt ut, sedan är det Väsby så klart. Sedan Dick Axelsson efter jul, tveksam väg att gå, men de vill ju upp och kommer göra allt för det. Hudiksvall varit nära flera säsonger. KHK uttalad målsättning att gå upp, så några lag som sticker ut. Tufft med en plats för 40 lag.  Sedan vet man aldrig

Hur ser du på licenshärvan?

– Tråkigt, jag personligen är lite emot elitlicens, det handlar om vad man presterar för resultat och nu är det för, tuffa krav på klubbarna. Har man inga skulder och sköter betalningarna är det nog kan jag tycka. Sedan är det katastrof att det ska ta sådan tid, som det gjort med Kristianstad och Kalmar, så ska det överklagas och ta ännu längre tid kanske. Sedan är det samma procent i alla ligor, det förstår jag inte riktigt- Det är svårt i ettanklubbbar att ha de procenten man ska ha. Men det är bara att rätta sig efter det, men jag tror det kan komma en ändring på det.

Lämna ett svar