Sportchefsintervjun – Skövde

Skövde har en tradition av att alltid ta sig till allettan, men väl där faller spelet ihop som en misslyckad sufflé. Nu har dock sportchefen Anders Lundström spänt bågen och plockat in en hel radda med starka nyförvärv och laget ser ut att vara det starkaste på många år. Men vad tycker han om lagbygget, varför faller laget alltid i allettan och hur viktiga är derbyna?

Skövde må vara hur bra som helst under grundserien, men det blir ändå platt fall i allettan. Hur kommer detta sig?

– Man kan säga så här att den här: Säsongen som det blev senast med fall i allettan är mer lättanalyserad än tidigare säsonger. Sedan var det lite mer överraskande, men vi hade inte riktigt musklerna. Vi fick skador på nyckelspelare samtidigt som vi fick en formsvacka tidigt som vi inte lyckades ta oss ur. Det var en jobbig process, det är inte lätt att hantera som spelare och ledare när man känner man har ett bra lag på g. Vi hade svårt att hantera förluster och vi fick mycket skador så det var en tuff andra halva av januari och februari.

Det är omöjligt att prata med en sportchef från Skövde utan att prata Skaraborgsderbyt. Hur mycket betyder det för Skövde?

– Man kan säga så här att tyvärr betyder det väldigt mycket för oss ekonomiskt och mentalt. Men man önskar att det inte var så, tre poäng är tre poäng och det hade varit roligt om man var i sitsen att alla matcher var som ett derby. Men det är exceptionellt häftiga matcher. Sedan är jag luttrad efter 100 derbyn och vet att allt kan hända och att varje matcher lever sitt egna liv. Saken är den att de andra 34 matcherna är nästan ännu viktigare, vi behöver bli jämnare och då handlar det om att vinna matcherna i februari med.

En typisk bild från ett Skaraborgsderby, mycket tjats och domare som får kliva emellan. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Förra säsongen var ni någon dryg minut ifrån att slå ut Mariestad i sista grundseriematchen, men misslyckades. Hur mycket grämde det er?

– Just där och då inte särskilt mycket då vi någonstans vann i sudden och fick ett derby i allettan. Det är klart att vi velat vinna, men inget vi grämde oss över det i två veckor. Vi tränade och körde på.

Vad säger du om er säsong annars?

– Jag tycker det skiljt sig lite från förrförra när vi hade skador i augusti-september, då var det stort att ta oss till allettan. Förra säsongen kom skadorna senare, Nu har vi en plan som ger oss lite mer lugn så vi slipper bli överraskade. Men vi hade för svårt att skaka av oss förluster, vi startade annars bra spelmässigt mot Visby, Dalen och Halmstad, men lyckades inte ta oss ur det mentala läget vi hamnade i när vi ändå förlorade. Vi hanterade inte det bra, samtidigt är det en lärdom att dra.

Vi ska gå igenom ert lagbygge givetvis, och vi börjar bakifrån med målvakterna. Där hade ni förra säsongen tre målvakter: Robin Wallin, Fritz Abrahamsson och Eric Forsberg, men ingen av dem blir kvar. Var det på erat initiativ eller på deras?

– Det var båda delar. Fritz tyckte vi och han att han skulle behöva spela mer än vad vi kunde erbjuda. Wallin sluta spela pga skador. ”Foppa” ville vi avvakta lite med och då skrev han på för Tranås. Men vi har bra koll på målvaktssidan med spännande ersättare.

Målvakten Carl Hjälm ansluter från Boden. Foto: Oliver Åström, Kalix

Ja in kommer istället Felix Tengvall och Carl Hjälm. Hur ser du på konkurrensen mellan de båda?

– Vi har haft en målsättning att vi inte ska hamna i en sits där det hänger på en målvakt, utan att vi har två. Jag tror att det blir stenhård konkurrens och att de passar bra ihop. Så vi har rustat oss för att det ska bli bra, men det hänger ihop med backsidan med, det måste hänga ihop, men det känns bra.

Är det en vassare målvaktsuppställning än förra säsongen?  

– Det är svårt att säga, man ska spela om det. Men Hjälm har erfarenhet från kvalseriespel och allsvenskan och Tengvall har erfarenhet från Krif. Klart vi hoppas på ett bättre målvaktsspel och ett par som kan vinna matcher.

På backsidan har ni fem spelare under kontrakt. Om vi börjar med de som inte fått kontrakt ännu så är det väl Joel Werner som sticker ut. Blir han kvar?

– Vi vet inte ännu riktigt. Vi har legat lågt på backsidan och jobbar med den. Vi har någon back klar som ska ut. Men vi är bekväma med de vi har och eventuellt plockar vi in någon till. Vi har inte stängt dörren för någon av de som inte skrivit på.

Nya är Karl Jonsson och Axel Eriksson. Vad hoppas du få ut av dem?

– Jonsson är spelskicklig och har gjort det bra i allsvenskan och han var även bra i Dalen innan han flyttade hem till Forshaga. Han har en uppsida i sin rörlighet och spelskicklighet och passar bra in i vårt spel. Axel har fina taktiska drag, han är en vältränad tvåvägsback. Han har inga negativa sidor, utan ska bli jättespännande att se.

Adam Thilanders styrka kanske inte är defensiven, men offensivt en kraft att räkna med. Foto: Halland i fokus

Kvar finns Axel Abrahamsson, Isac Ollas Mattsson och Adam Thilander. Hur viktigt var det att få behålla Adam?

– Det var jätteviktigt är klart, ligger man på den nivån så kommer anbud från andra klubbar. Det var upp till honom att ta beslut, men han har förtroende för staden och klubben och vi är glada över att han väljer att spela för oss.

Hur högt håller du honom bland backar i ettan?

– Jag skulle vilja säga att i offensiven och passningsspelet håller jag honom väldigt högt. Han är skicklig och gör många smågrejor som är svåra att upptäcka om man inte tittar på noga för att förstå skickligheten. Där har han få övermän i ligan.

Jag har hört ett ganska klart rykte att även Lidköpingsbacken William Johansson ska in, stämmer det?

– Ja det stämmer! Det har varit mycket annat så vi har inte släppt honom ännu bara.

Vad jagar ni annars på backsidan?

– Vi ska ha in en back till minst. Vi har haft lite uppslag att jobba på. Men vi har behov av en back som kan logga mycket istid och göra det bra. Vi vill som alla ha en back utan fel, men det finns inte på vår nivå, men ska ha in en back till.

Offensivt så är det också mycket nytt, ni har överlag gjort en stor ombyggnation med 10 nya spelare redan och flera på väg in alltså. Är det en medveten tanke eller har det bara blivit så?

Båda delar. Vi fick några avhopp i Kardewall och Sundin, så vi visste att vi skulle behöva bygga om backsidan. Vi utgick från Thilander, Abrahamsson och Ollas Mattsson. På forwardssidan blev det någon extra än vad som var täkt från början. Men vi har också ett par skadade spelare som ska tillkomma.

Ja Oscar Johnsson är väl en av dem?

– Ja han kommer bli kvar, men är skadad. Det är även osäkert på ett par andra. Sedan har vi medvetet en annan profil på spelare, lite rappare spelare och vi hoppas att de yngre grabbarna vi har med Smith och Sivert kan blomma ut och bli toppspelare.

Gustav Lindberg, vass värvning från Mariestad. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Om vi då återgår till forwardssida så har ni just nu sex nya forwards in: Elias Andersson (Tingsryd), Jesper Andersson (Väsby), Ludvig Vännström (Vimmerby), Alexander Artursson (Färjestad J20), Tommy Lee (Halmstad) och Gustav Lindberg (Mariestad). Visst är det en högre hylla ni plockat ifrån än tidigare?

– Ja vi har haft lite tur kan jag tycka. VI har lyckats scouta till oss bra spelare som passar in i hur vi vill spela, med Jesper Andersson och Ludvig Vännström till exempel. Det känns spännande och vi har även haft flyt att hitta spelare som vill spela med oss för att utvecklas. Sedan fick inte Lindberg förlängt med Mariestad, jag tror han passar bättre in hos oss än han gjorde där.

Vilka är du mest nyfiken på?

– Jag är nyfiken på alla, jag är ju ytterst ansvarig. Lindberg vet vi vad han går för, men Jesper Andersson och Axel Eriksson, yngre killar är spännande. Axel har varit med i Brynäs med a-laget och kört, det ska bli roligt att se vad han bidrar med.

Det ryktas också om att Emil Smedberg ska förlänga, stämmer det?

-Vi hoppas på det! Han har velat vänta med tanke på att han gjort mycket poäng, men vi hoppas kunna krydda med honom med.

#51 Emil Smedberg lär också bli en del av Skövdes lag 23/24. Foto: Sofie Alexandra Kitteröd

Är detta det bästa Skövdelaget sedan allsvenskan (säsongen 03/04)?

-Det är egentligen inte min uppgift att bedöma, vi har haft bra lag tidigare med. Sedan kan man lägga press på oss, men vi får spela om det först. Jag vet hur fort det går när självförtroendet tryter. Det kan gå fort. Men det är kanske det mest spännande laget, det är många nya och vi har bevisat att det finns ett framåtlutat sätt i laget. Vi behöver bli lite bättre och kallare, att ha tålamod och spela vårt spel utan att få panik för att det går emot oss 3-4 sekunder. Och då kan vi bli det bästa laget, för vi har många bra spelare och de har tränat bra och ser taggade ut.

Med tanke på många nya vassa spelare in: Har ni utökat spelarbudgeten?

– Nej.

Vad är er målsättning?

– Målsättningen har varit att ta kliv varje säsong, det gjorde vi förra med men fick en dipp i allettan. Allettan är en väldigt kort serie så det har du inte råd med. Men bättre och bättre för varje år, så jag räknar med att ta kliv, men hur långt det räcker vet jag inte.

Vilka lag tror du når allettan i år och varför?

– Man vet ju knappt vilka som spelar med alla nya spelare in och ut. Jag tror vi, Bois, Tranås löser det och Dalen med. Sedan blir det minst ett lag som överraskar. Men jag har inte riktig koll på Lindlöven, det är överlag många lag som bytt många spelare.

Kommer Skövde spela slutspel nästa år?

– Ja det hoppas jag innerligt vi får göra, det är dags att fixa det. Sedan hur det går till vet jag inte. Någon frågade om att ta sig till slutspel viktigast, men det handlar inte om att ta oss dit bara, utan också hur vi presterar där., Risken finns att man går till slutspel är det kul, men det måste finnas något där att göra med, annars blir man bara sönderköpt.

Vilka ser du som era konkurrenter?

– Det är svårt, det finns en hel hög med lag. Bois tror jag blir att räkna med, Karlskrona och Hudik. Kalmar och Nybro försvann från södra, men Troja får säkert ihop det och en drös med lag. Sedan är det alltid något lag som överraskar och får självförtroende. Väsby är svåra att bedöma, de har en vass laguppställning på papperet iaf.

Till sist: Vad säger du om licenshärvan?

– Det är ju så här att jag tror det varit och kommer vara så länge det är om det är som det ser ut nu. Det är tufft för föreningarna och det är många stressade klubbar. Det är tufft att driva en förening när världsläget ser ut som det gör. Jag tror att detta bara är början, jag tror det är fler klubbar som kommer ligga risigt till. Det är inte som vi vill ha det, med lag som byts ut under sommaren och lag som måste byggas i juli-augusti, det är inte så man vill ha det.

Lämna ett svar