Nuläget i klubbarna – del 8

I denna del av min nulägesbeskrivningen av klubbarna så kan vi hitta fyra riktigt spännande lag, fyra lag som absolut kan gå till allettan. Eller vad sägs om de spetsade lagen Mariestad och Vimmerby och utmanarlagen Lindlöven och Kalix?

Mariestad

Mariestad var tidigt klara med sitt lagbygge, redan i maj fanns det två målvakter, sju backar och 14 forwards under kontrakt.

Målvaktssidan är bland ettans allra starkaste sedan Tobias Sandberg återvänt från allsvenska Vita Hästen, där han absolut inte gjorde bort sig. Sandberg var kanske ettans bästa målvakt innan han lämnade och petar nu Anton Malmborg ur truppen. Petade Malmborg var just vad backupmålvakten Isac Ohlsson gjorde säsongen som gick. Efter en usel grundserie så steppade han bara upp mer och mer och var i slutet av allettan och slutspelet riktigt stark. Det är inte lika givet att Sandberg är ohotad etta denna säsong som under hans tidigare säsonger.

Backsidan är försvagad då man tappat spelskicklige backen Jesper Broeng till Kalmar, en toppback på ettannivån. Även Gustaf Malmkvist lämnar för Tranås, men det tappet är lättare att täcka upp. Ny back in är Andreas Thelander (Köping), en back som har väldigt fint passningsöga och är bra med pucken, men kanske inte lika stark i det defensiva arbetet. I övrigt har man fått behålla resten av sina backar med toppbacken Tobias Aronsson och defensivklippan Johan Frick i spetsen. Backsidan är stark, men inte av samma klass som några av de andra topplagen i ettan.

Toppklass håller dock forwardssidan. Där har man lyckats förlänga med alla sina toppspelare och därtill kryddat med tre riktigt spännande spelare. Joel Thulin kom sexa i ettans poängliga och är både spelskicklig, smart och en bra skytt. Vincent Reimer gjorde stor succé i Krif där han blev deras överlägset bästa målskytt som förstaårssenior. Johannes Jämsén är en spelskicklig center som kan förse de vassa yttrarna med puckar att jobba med. Kvar finns som sagt var flera vassa kort, som kompletta forwarden Jesper Lindén, ytterst lovande Oscar Tellström, skickliga Ludwig Wistén, tvåvägscentern André Astley Rydberg och kanonskytten Anton Blomberg. Det räcker till tre kedjor av hög klass och en kedja med mer grovjobbare. Dessutom så får tränaren Ronny Johansson, (som förvånansvärt snabbt ändå fick till ett nytt spel mitt under säsongen), en försäsong på sig att förbättra spelet ytterligare. Det gör att sammantaget känns Mariestad som klart vässat, i mina ögon är en missad kvalserie ett misslyckande.

Vimmerby

Vimmerby har just ny två målvakter, åtta backar och tolv forwards under kontrakt, men vi vet att även Oscar Lindgren ska in på backplats och även en forward ska in innan bygget är spikat.

Målvaktssidan är intakt, där Robin Christoffersson fick stå flest matcher säsongen som gick. Han är en bra målvakt och Hector är en helt ok backup. En bra målvaktssida med andra ord, men inte toppklass.

Backsidan är förstärkt, man har inte tappat mer än en breddback och in har man plockat Erik Fernhall (Mora J20) samt Elias Lindgren (Lindlöven), Oscars lillebror. Det är två spännande värvningar, och särskilt Elias tror jag kan bli en stor succé. Han fick stort förtroende i Lindlöven och tog det på ett bra sätt och kunde både passa och skjuta med mycket poäng som följd. Storebror är också en riktigt bra back och även Pelle Ström är rutinerad och stark. Backsidan känns därmed rätt bra.

Det som gör Vimmerby till en utmanare är dock att man förstärkt offensivt på ett riktigt bra sätt. Man har fått behålla sina guldkorn med Anton och Jacob Karlsson som definitiva spetsar, medan man plockat in riktigt vassa nyförvärv. Martin Pärna kommer med poänggaranti, Carl Sjöberg har potential att bli ett stort utropstecken efter sina personliga problem, och Sebastian Linder är en underskattad spelare som kommer bli nyttig för dem. Adderar man till detta att tränare Hampus Sylvegård nu kan spinna på den fina säsongsavslutningen så ser Vimmerby ut som en mycket vass utmanare!

Lindlöven

Lindlöven har några backpositioner kvar att fylla, men två målvakter och 13 forwards innebär att de positionerna nog är klara.

Målvaktssidan är intakt, där Jonathan Frykholm och William Kias delade broderligt på speltiden. Det är två jämnbra målvakter som håller bra ettanklass.

Backsidan är ännu så länge väldigt ihålig. Tappet av Joshua Karlsson och Elias Lindgren är blytunga och även William Lindgrens beslut att lägga skridskorna på hyllan går under samma epitet. Värvningen av Hudiksvallsbacken Gustav Lindström är dock överraskande och stark, men man behöver ha in ytterligare ett par backar av bra klass för att kunna räkna hem en allettanplats.

Offensivt så har man tappat radarduon Johannes Jämsén och Filip Barklund, två spelare som ledde laget säsongen som gick. Men man har ändå fått behålla ett par starka namn Tobias Sjökvist och Isak Jonsson och har även gjort några intressanta värvningar i unga allsvenska trion Sebastian Falk, Knut Köhler (båda Vita Hästen) och Edwin Lindström (Karlskoga). Med rätt utväxling på dem och särskilt om även rutinerade Emil Norberg kan få ett väntat lyft, så ser faktiskt forwardssidan både bredare och vassare ut. Kan man bara få rätt backar in så känns Lindlöven som en rätt given allettankandidat.

Kalix  

Kalix har en mer än välfylld backsida, hela nio stycken, och även forwardssidan (13 st) känns full. Men en målvakt till ska in innan laget är klart.

Anton Hjalmarsson är ännu så länge enda målvakt i lagbygget. En bra målvakt men laget skulle ändå må bra av ännu en målvakt av liknande klass. Kanske Köpingmålvakten Fritz Abrahamsson kan vara ett namn?

På backsidan så ser det tämligen staus quo ut. Två marginalbackar (Andreas Rådberg och Max Mattsson) ut, två av liknande klass (Oscar Kohlström och Johan Diberius Sköld) in. Johan Pettersson och Alfred Hjälm blir kvar och kommer leda backsidan, även om jag ska erkänna att Johan tappat en hel del av den skridskoåkning som han haft tidigare. Under förra säsongen var han nästan en säkerhetsrisk vid hemjobbet. Offensiva blicken står dock få backar efter i ettan.

Det är i offensiven som tappen finns. Att Emil Lindblom lämnar för Boden är ett riktigt dråpslag, och inte vänder radarpartnern Christoffer Björk hem heller efter utlåningen till AIK. Dessutom lämnar Sebastian Husckowski och Marcus Leijonhufvud, två nyttiga spelare. Kalix har försökt ersätta dem. Levi Wunder och Linus Håkansson är två spännande spelare som jag tror att Kalix i vanlig ordning kommer få bra utväxling på. Däremot känns värvningen av kanadensare Nick Pryce som en chansning, han spelade inte på tre säsonger och kommer senast från en svag liga. Blir det succé så är ingen gladare än jag, men jag tvivlar på detta. Det gör att Kalix känns som svagare säsongen som kommer, men i en tam omgivning så är de nog med och slåss om en allettanplats ändå.  

Lämna ett svar