Sportchefsintervjun – Strömsbro

De har hamnat in en väldigt tuff situation Strömsbro, så tuff att de fick göra ett uppehåll för att fundera på om de ens ville spela kvar i ettan. För i och med att laget placerats i den norra ettan så kommer laget tvingas resa över 1000 mil till matcherna, mer än tre gånger så långt som säsongen som gick. Men nu så har de bestämt sig för att köra, och ambitionerna har inte sänkts, laget vill spela längre än den kvartsfinal man nådde senast klargör lagets sportchef, Johan Wennberg.

Ni har tagit steg för steg sedan ni avancerade till hockeyettan för fyra säsonger sedan nu, och förra säsongen var inget undantag. Då gick ni för andra gången till allettan och väl där så kom ni rekordbra som sexa. Vad säger du om er säsong?

Jag tycker vi tog stora steg, vi har en seriös tränare som vet vad han vill och vet att hårt arbete lönar sig. Just det hårda arbetet har vi tagit stora steg med, vi fick ihop en bra grupp som gillade varandra och jobbade för varandra och tränade hårt.

Er trupp förra säsongen sticker ut lite, ni hade otroligt många spelare som spelade för er. Fyra målvakter, 13 backar och 21 forwards! Jag tror knappt jag sett något liknande på ettannivå, vad berodde detta på?

Vi hade lite oflyt med skador, vi hade ingen ruljangs med spelare som lämnade eller så, det var samma trupp som började som sedan avslutade, utan det var skador som tvingade oss att ta in nytt.

Tidigt i ettan var ni kända som ett väldigt framtungt lag, men det har förbättrats säsong för säsong. Tidigare hade ni också nästan bara Gävlespelare, men så ser det inte heller ut nu. Hur har er värvningsstrategi utvecklats?

Vissa saker kan man ha tur med, att få in spelare på toppositioner som man kunde locka hem. Då blev det kanske lite framtungt, men fick man chansen på såna spelare som Axman och Strid så tar man den, och då var det många offensiva spelare. Men vi har insett att för att ta nästa kliv måste vi bli mer stabila i defensiven, så nu bygger vi spelet på att ha en trygg defensiv, och ett mer homogent lag med många som kan bidra. Just det att alla är lika betydelsefulla är viktigt för oss, vi kallar det inte första och fjärdekedjan, utan alla får lika mycket speltid, sedan är det givetvis vissa som spelar powerplay och så, men du kan få mest istid i fjärde beroende på om du är hetast för dagen. Det är en spännande strategi och vägvinnande för oss.

Inför den här säsongen så fick ni en liten kalldusch kan jag tänka mig, då ni placerades i den norra ettan. Hur ser du på det?

Det var så klart en ruggig missräkning. Sedan fattar vi att det är geografi man går efter, men jag tycker det är bedrövligt. Det kommer döda hockeyn i stort om det är så här. Vi har 68 mil som längst till något lag i söder, men nu har vi Kiruna i samma serie som det är 107 mil till, det finns ingen rim och reson, och vi får ingen hjälp ekonomiskt. Det som hände var att vi fick ta en diskussion med styrelsen hur vi skulle reda ut det, vilket gjorde att vi nu ligger vi tre veckor efter med allt då vi fick hålla upp allt för vi visste inte om vi skulle komma till start ens. Sedan har grabbarna inte varit glada över beslutet heller kan jag säga, men nu har de köpt det, och vi ska knyta näven i fickan och kriga. Men det är bara att hoppas att de tänker om och gör rätt, för nästa gång så kan det bli ännu mer söderut, då kan det bli ända nere i Stockholm, och då kommer det bli annat ljud i skällan, vi betyder inget, men det blir längre och längre ner.

Hur mycket reser ni, har du räknat på det?

Vi reser 1022 mil, 700 mil mer än förra året!

Vad innebär det för ert lagbygge och ambitioner?

Vi har fått kapa budgeten lite, så enkelt är det, men ambitionerna är desamma, att ta kliv. Förra året hade vi ett jäkla oflyt med tre backar skadade sista betydelselösa allettanmatchen när vi redan var klara, så när vi åkte till Halmstad sista matchen fick vi spela med fyra backar bara och en forward som back då vi hade två sjuka. Men vi ska förbi första playoffrundan, det blir steget för oss att ta.

Viktor Eriksson fortsätter mura igen även i vinter. Foto: Halland i fokus

Jag tänkte vi ska gå igenom ert lagbygge. På målvaktssidan behåller ni Viktor Eriksson men ersätter Oskar Spinnars Nordin med Markus Nykvist Sandrud. Hur gick tankarna?

Jag hade fått höra lite om Spinnars att han ville flytta hem, så det var lite gemensamt beslut, Viktor gjorde en grym säsong och honom ville vi ha kvar givetvis. Sedan kom ”Mackan” på tapeten och han såg spännande ut på video och hade fina stats i slutspelet, 95% på sju slutspelsmatcher, så det var ingen tvekan utan jag slog en signal och vi kom överens. Så jag tycker vi har ett riktigt bra målvaktspar i år.

Backsidan är väl inte färdigbyggd ännu?

Nej det är två till som ska in, varav en är klar, men en ytterligare jagar jag.

Ni har tappat tre backar, William Eriksson, Joebe Martin och Gustav Grankvist. Där är väl det stora tappet William Eriksson?

Ja han är sjukt duktig och en bra människa. Men han ville testa något nytt, han är ju uppfödd Gävlebo, det är roligt för honom. Det är ett tapp för oss, jag önskar honom lycka till, det blir en rolig sväng för honom tror jag.

Tre backar finns på pluskontot. Leon Okonkwo Prada, Calle Westerlund och kanadensaren Philippe Caron. Vad tillför de till er backsida?

Jag skulle säga att Caron och Westlund är lite samma typ av spelare. Extremt skickliga skridskoåkare och bra med pucken, bra passningsspel och båda kan spela powerplay, med bra puckhandling. Leo är en stor back, en tuff rightare som skjuter bra. Det är första senioråret, men jag tror det kommer gå bra för honom, han har spelat WHL, så det är en spännande back.

Adam Deutsch ser ut att lägga skridskorna på hyllan. Foto: Halland i fokus

Hur ser det ut med Deutschbröderna, blir de kvar? De har ju ändå betytt en del för er…

Ja det har de verkligen gjort, men de verkar inte bli kvar. Vi hade möte förra veckan och då sa båda att de kommer sluta. Trist så klart, det hade varit klockrent om de blivit kvar, men jag verkar inte kunna ändra deras tankar.

Hur står sig er backsida i nuläget?

Det ser jättebra ut, vi ska ha in en riktigt skicklig back till och vi har en grabb från egna leden som kommer upp, det kommer bli riktigt bra.

Om vi går vidare till forwardssidan så sticker ett nyförvärv ut i positiv mening i mina ögon, nämligen Matej Galbavy. Hur gick du i land med den värvningen?

Jag hade ingen koll att han var öppen för flytt, men fick mess av ”Hasse” (Mikael Hansson) som sa att jag skulle kolla upp denna killen. Jag har ju koll på honom sedan Moratiden men visste inte att han var ledig. Men jag snackade med honom och agenten, han och Hansson har spelat bra ihop tidigare, och det löste sig. Så det var agent Micke Hansson som låg bakom den värvningen, med bra omgivning så blir han nyttig för oss.

#11 Mikael ”Agenten” Hansson. Foto: Halland i fokus

Era två andra nyförvärv heter Jesper Lehman och Tom Alverhag. Vad blir deras roll?

Tom kommer från Bollnäs och var en supertalang som liten, när han gick till Brynäs. Han är stor och stark, hoppas vi får igång honom igen och han kan spela den hockeyn han vill spela, som han gjorde som ung. Vi brukar lyckas med spelare som kommer hit, de får en nystart, och han har gjort det bra tidigare med men det finns växlar att skruva upp där. Lehman är en snirklare, snabb, hittar luckor till både pass och mål. Det gäller ha tålamod med honom, han är en 03:a, så han kommer in i seniorspelet. Men gör han det så är han en poängspelare med.

Vilka förlängningar är du mest nöjd över?

Jag tycker att alla förlängningar, vi vill bygga en bra grupp så jag är lika nöjd med alla. Vi hade en enormt skön grupp förra säsongen, jag är nöjd med att alla ville stanna efter en så bra säsong, att de vill stanna och ta kliv med föreningen.

Ni har just nu 11 forwards under kontrakt, vad saknas?

Det saknas en spelskicklig center/forward som ska in. Sedan vill jag ha in en skridskostark, större spelare och vi har även en junior som ska upp. Det är väl så jag tittar. Vi har haft lite alternativ, Deutsch var en av dem, så vi får leta om lite. Det finns krokar ute, så får vi se vad som händer, vi har någon ute på en fjolårskille med, men det ska stämma med det privata också.

Du var inne på det tidigare och touchade, hur ser ert mål ut med säsongen?

Som jag sa tidigare vill vi ta oss förbi playoff 1, sedan ska vi ta oss så långt som möjligt. Det handlar om att få ihop gruppen, men det tror jag vi få med de vi har nu, men delmål ett är allettan.

Vilka blir era konkurrenter i serien?

Piteå gick ju till kvalserien, Boden är tuffa att möta, Hudiksvall blir väl favoriter, medan Sundsvall har ett spännande lag. Det är väl dem, sedan hoppas jag att vi kan klämma in oss där och ta en allettanplats.

I hela ettan?

Nu är ju både Nybro och Kalmar borta, men det måste väl gå för Hudik till slut? Väsby ser otroligt starka ut, vem ska kunna rubba dem? De två är favoriter och Väsby ser starkast ut. Sedan har jag inte riktigt bra koll på lagen i söder, det finns många skickliga lag där, men både Nybro och Kalmar går upp så… Sedan får vi se vad Kristianstad kan ställa på benen.

Till sist: Hur ser du på licenshärvan?

Jag är inte jätteinsatt, men vi var inne i härvan med, de sökte svar på svar, men vi hade ju svar på dem, men som ideell förening och flersportsförening så är det tufft. Vi ska ha procent på hela föreningens omsättning, så man kan hamna i skottgluggen för att fotbollen inte funkar till exempel, det är inte rättvist, vi gör vårt men de inte sköter sig, det blir konstigt. Nu löste det sig ändå, men det måste man se över, jag lider med de lagen som inte får vara med. Teg kanske inte hört av sig, så det kanske är naturligt, det finns att jobba med för hockeyförbundet.

Lämna ett svar