Nuläget i klubbarna – del 5

Det händer mycket i ettan nu, så mycket att jag inte alls hinner med att skriva om allt jag vill skriva om. Nu var det till exempel tre dagar sedan jag gjorde en ny del i serien om nuläget i klubbarna, men nu har jag äntligen lyckats få tid att skriva en. Denna gång blir den en favorit, en uppstickare och två nykomlingar som granskas.

Hudiksvall

Hudiksvall har inte offentliggjort så många spelare ännu, de har endast två målvakter, fem backar och sju forwards under kontrakt så det återstår ännu en hel del spelare att presentera.

På målvaktssidan så har fleråriga burväktaren Andreas Bosson lämnat för Forshaga, och istället har Oskar Spinnars Nordin kommit in. Det känns som kanske ett litet nerbyte, men å andra sidan så konkurrerade Isak Johansson ut Bosson säsongen som gick så det lär väl vara han som är förstavalet ändå. En bra ettanmålvakt som känns på uppgång.

På backsidan har man haft stor omsättning. Hela fem backar har lämnat: Fredrik Jansson, Gustav Lindström, Marcus Björk, Gustav Nielsen och Alexander Popovic är alla backar av hög klass som nu söker sig vidare. Lucas Torstensson och Philip Eriksén finns på pluskontot, där Torstensson är en riktigt stark offensiv back, rörlig och med ett bra passningssinne medan Eriksén är mer defensivt lagd. Man har också mot alla odds lyckats få ha kvar viktige William Eckmyhl, och igår sajnade även Hannes Lindström. Även Marcus Linderborg kommer att skola om sig och spela back kommande säsong. Så nog kommer Hudiksvalls backsida hålla hög ettanklass även kommande säsong.

Offensivt är det bara sju namn på rostern än så länge, men där återfinner vi klasspelare som starke centern Henrik Olsén, snajpern Jesper Wiberg, skickliga Adam Byström Johansson och Samuel Eriksson bland andra. Man har också gjort klart med vinnaren av poängligan i J20 Nationell, Karl Umegård (stått att läsa på hockeynews bland annat), även om det inte är officiellt ännu. Det är en stark grund, och det lutar dessutom att man får behålla Christoffer Jansson och kan man sedan fylla ut med rätt pjäser på sista positionerna så ser Hudiksvall återigen ut att bli ett kvalserielag.

Huddinge

Huddinge kommer från en svag säsong men tar nu nya tag under nygamle tränaren Fredrik Mälberg. En tränare som historiskt alltid lyckas i Huddinge och som dessutom ser ut att få ett intressant lag att jobba med. Just nu så finns det två målvakter, åtta backar och 13 forwards under kontrakt, så det känns som att man är klara med lagbygget.

Oscar Walldén var en av få som kom undan med äran i behåll förra säsongen, han hade höga 91,9 i räddningsprocent. Hans kollega Albin Andersson får nu lämna till förmån för Oscar Fröberg som hade en strulig säsong i Karlskrona, där han aldrig riktigt fick chansen att visa vad han gick för. Den duon känns som riktigt stark.

Backsidan kanske på förhand känns som den svagaste lagdelen. Det har varit stor omsättning på den och hela sex nya backar har plockats in, samtidigt som fem har lämnat. Det tyngsta tappet är Filip Pilö som lämnar för Tyresö/Hanviken, någon lika bra back finns inte på plussidan. Där är det mer anonyma namn, även om Linus Lundberg och Doglas Dahling Barger borde kunna tillföra en del. Men det är svårt att peka ut någon riktig spets på backsidan, det är mer jämngrått.

På forwardssidan finns det dock lite guldkorn. Veteranen Björn Jonasson, som gjort flest poäng av alla i ettans historia, är kvar 35 år ung. Även Joakim Hälleström och Filip Runbjer blir klubben trogen. Det finns också ett par riktigt bra nyförvärv i Alex Ek (Dalen) och Johannes Nilsson (KHK). Det gör att forwardssidan fortfarande ser intressant ut, trots att man tappar bröderna Ahlström, Sebastian Frantz och Tim Kämpeberg. Det känns sammantaget som att Huddinge ändå kommer ta kliv i år, speciellt då Mälberg bu tar över skutan.

Falun

Falun har en näst intill färdig trupp, med två målvakter, sju backar och 12 forwards under kontrakt. Det är mestadels förlängningar från tvåantruppen, men visst finns det en del nyförvärv med.

Philip Aldenrud får förnyat förtroende, som sista utpost, han hade en grym säsong när de gick upp och var en stor del i att de lyckades med bedriften. Det ska bli spännande att se hur han lyckas i ettan. Som backup värvar man in Tyson Brouwer som stod i Söderhamn/Ljusne förra säsongen med ok resultat. Men nog känns Aldenrud som den rätt givna ettan.

Backsidan ser lite ihålig ut och saknar framför allt ettanerfarenhet. Det finns dock ett fint undantag i Filip Hedberg som har ett par starka säsonger i Linden i ryggen, han lär få stort förtroende i alla spelformer. I övrigt är det som sagt var tvåanspelare samt Mora J20-förvärvet Ibrahim Qufaj som kanske känns som den intressantaste utöver Hedberg tillsammans med Lukas Mååg. Men totalt sett känns backsidan svag.

Även offensivt har man förlitat sig i stor utsträckning på de som tog upp dem, men här har man ändå plockat in några kort som kan lyfta laget. Jag tänker givetvis främst på Patrik Elfsberg, Borlängekaptenen som kommer betyda massor med sitt ledarskap, rutin och vana att producera poäng. En annan värvning med ettanrutin är Elias Lindström som gjorde en rätt bra säsong med Örnsköldsvik säsongen som gick. Även Arbogavärvningen Emil Johansson har ettanrutin och sprutade in poäng i massor i Arboga senaste säsongen. Utöver dessa så är det förra säsongens spetsar bröderna Haglund och kanske Melwin Thorsson som ska göra det för Falun. Totalt sett så känns dock Falun kanske lite tunn på ettanrutin för att utmana på allvar.

Alvesta

Alvesta har även de kommit långt i sitt lagbygge. De kanske kommer addera 1-2 backar och max en forward utöver det man redan har innan sportchefen kan ta semester på allvar.

Sebastian Erikssons 93,7 i räddningsprocent i både grundserie och slutspel är ruskigt högt, speciellt som det i tvåan ofta är svårt att få så bra siffror. Det vittnar om hans betydelse för laget, och han lär få fortsatt stort förtroende. Han har också en del nyttig ettanrutin. Som backup kommer vi få se Trojas backup från förra säsongen, Milton Rosén. Han var dock fastfrusen på bänken och fick inte göra mer än två matcher på hela säsongen.

På backsidan så fick man nyligen in sin kanske bästa förlängning, när rutinerade Måns Hermansson skrev på. 30-åringen har mängder med rutin från allsvenskan och kommer vara härföraren i försvaret. Den mest spännande backvärvningen är Caleb Efting, kanadensaren spelade inte på hela förra säsongen efter att han fått halsen uppskuren av en skridsko, men kan han komma ifrån rädslan på isen så är det en back god för drygt en halv poäng per match. En spännande värvning är Victor Kembel, enligt rapport en spelare med stor offensiv uppsida men med frågetecken för defensiven. Man värvar också in ettanrutin i form av Elias Wiberg som spelade i Vännäs säsongen som gick, dock utan att sätta några större avtryck.

Offensivt har man plockat in ett knippe hårt jobbande ettanspelare. Otto Henell hade en riktigt bra säsongsavslutning i Mariestad, Joakim Stjern Svensson har flera säsonger med gnugg i klubbar som Dalen, Kumla och senast Nyköping, Adam Andersson hade en defensiv roll i Visby och Albin Bardh har representerat Köping, Vimmerby och Hanhals. Men det är spelare som gnuggat, några spelare som lyfter en offensiv i ettan är det inte (möjligen Otto Henell undantagen). Nej där tror jag man mer får hoppas på Victor Lindman (HA74), som äntligen tar chansen i ettan igen, han har varit för bra för tvåan i många år nu men ändå stannat.  Man hoppas säkert också att Shane Heffernan ska kunna bidra, men det känns mest som en vild chansning på en handelsresande i ishockey. Hans historia med ideliga klubbyten inger inte förtroende i min bok i alla fall. Man hoppas antagligen fortfarande på att Hampus Andréen sajnar en förlängning, det skulle vara välbehövligt. För offensiv spets MÅSTE in, annars blir det för trubbigt. Just nu känns Alvesta inte som ett lag som utmanar om en plats på övre halvan.

Lämna ett svar