Licenssoppan

Så har då det till slut klarnat hur det blir med licenserna, i alla fall vilka lag som ramlar ur. Kristianstad, Teg och Köping har alla fått silkessnöret och degraderas en serie. Om det finns det en del att tycka och tänka givetvis.

Till att börja med: Det är givetvis skittråkigt för de lag och de fans till lagen som nu degraderas. Att se laget man brinner för tvingas ned en serie är aldrig roligt, även om det skett på sportsliga grunder. När det nu sker av ekonomiska orsaker svider det givetvis ännu mer. Så allt medlidande till de inblandade!

Men med det sagt så finns det ändå saker att ifrågasätta. Om vi börjar med Kristianstad så har jag följt deras argumentation via tidningar och måste säga att de verkar inte förstå vad det handlar om ens. De verkar leva i villfarelsen att bara de lever upp till 8%-kravet nästa år så borde de få vara kvar. De har med en 80-sidors överklagan tryckt på att nästa säsong, då ska de minsann leva upp till kraven som ställs. Men det är inte alls så det funkar. Kristianstad fick ett kontrollår förrförra säsongen då de inte levde upp till de krav som fanns då att ha ett eget kapital på 2% av omsättningen. De fick kontrollåret på villkor att de skrev en handlingsplan och följde den, så att de efter säsongen som gick skulle ha 5% av omsättningen i eget kapital. Men man verkar inte alls ha brytt sig om handlingsplanen, istället för att skära ner på spelarkostnaderna så ökade man dem med nästan tre miljoner, och man lyckades inte heller öka intäktssidan genom att sälja arenanamnet som man lovat i handlingsplanen. Därmed så minskade det egna kapitalet istället för att öka, och då sa licensnämnden stopp. Då spelar det ingen roll om du har sponsorer som kommer kliva in säsongen som kommer med X antal miljoner, chansen du fick har du redan förlorat, det blir ingen andra chans att återupprätta förtroendet.

Jag tycker man kan dra en liknelse med en fotbollsmatch. Får du ett gult kort så kan du inte dra på dig ett till, för då åker du ut! Då spelar det ingen roll hur snäll du än lovar att vara framöver, du får inget andra gult kort. Så att KIK nu vill kräva upprättelse för att Appellationsnämnden inte ens tittade på deras handlingsplan kommer inte leda någon vart. De har redan fått sitt andra gula, någon mer chans finns inte att få, hur mycket pengar de än lovar att dra in säsongen som kommer, så hjälper inte det.

***

Teg verkar ha lagt ner sin verksamhet. De går inte att nå, vare sig licensnämnden, Hockeyettan, eller några media lyckas få dem att svara. Om jag förstått saken rätt har de inte ens skickat in några räkenskaper till licensnämnden, så frågan är om de ens varit intresserade av att spela i hockeyettan. Kommer de ens till spel i tvåan säsongen som kommer? Jag är inte så säker på det!

***

För Köpings del så var de mer ”på”. De skickade visserligen in pappren väldigt sent, men de försökte i alla fall. Nu var det som jag förstår det för lite och för sent, men att även Köping degraderas kanske inte är så överraskande ändå med tanke på hur det såg ut efter licensprövningen.

***

Den enes död, den andres bröd heter det ju. Jag vill passa på at gratulera Kalmar till den allsvenska platsen, och det ska bli spännande att se om Mjölby och Vännäs tackar ja. Ska jag gissa så kommer nog Mjölby återfinnas i den västra ettan kommande säsong, medan det är mer 50/50 om Vännäs spelar i den norra ettan. Tackar de nej är jag rädd för att norra ettan blir en niolagsserie. Trist för alla givetvis.

Lämna ett svar