Söndagssalvor: Vad händer runtom i hockeyettan egentligen?!

Imorgon bitti åker jag på semester och blir borta några dagar. Det innebär frånvaro från hemmet, men också frånvaro av blogginlägg. Men innan jag hänger upp stängtskylten så tänkte jag smälla iväg några riktiga söndagssalvor, så huka er i bänkraderna, för nu har jag laddat skarpt på riktigt! De följande iakttagelserna är inte för de lättkränkta!

Tranås har en av ettans starkaste ekonomier och man har haft en uttalad ambition att gå upp i allsvenskan. Under flera år satsade man stenhårt på att vara med och utmana, och även om framgångarna kanske inte blev så jättestora, så var man ändå ett gäng det snackades om som en utmanare. Men allt eftersom åren gått så har man bara tappat mer och mer i slagstyrka känns det som, och i år verkar ambitionerna ha försvunnit helt. För Tranås värvningar består till ett par delar av juniorer, medan resten är left overs, spelare som andra klubbar inte vill ha.

För man ska ha klart för sig att Tranås ser ut att bli av med flera av sina riktigt tunga spelare, spelare som varit loket för laget. Lukas Isaksson lämnar för Tingsryd. Pontus Eklöf ryktas också till allsvenskan, medan Victor Johnsson lägger skridskorna på hyllan, precis som Anders Skoog och Fredrik Lindström ryktas göra. Det borde med andra ord både finnas pengar och behov av att värva in ny spets. Men vad har man då plockat in?

* Eric Forsberg, målvakt som inte fick förlängt i Skövde.

* Gustaf Malmkvist, back som fick ett skambud i Mariestad.

* Markus Magnusson, back som Piteå inte verkade intresserad av att behålla.

* Martin Lindberg, back som jag inte vet om Visby ville behålla, men tveksamt.

* Ludvig Svensson Träff, forward som ratades av Kalmar.

 * Oscar Gustavsson, forward som prioriterades bort när Vimmerby fick nos på bättre.

Utöver dessa så plockar man in två förstaårsseniorer, som visserligen ser spännande ut, men som är oprövade i seniorsammanhang.

Är detta den identitet Tranås vill förknippas med? Att vara en förening som får sitta och nöja sig med resterna som blir över när de större klubbarna är nöjda? Har man helt släppt visionen att ta klivet upp? För så verkar det just nu banne mig!

***

Jag blir lite fascinerad över den självbild en del fans har. Häromdagen så släppte jag en powerrank där jag rankade ettans tio bästa lag. De flesta tog emot den väl och med respekt, men ett lags supportrar hade oerhört svårt för att jag rankade deras lag en bit ner, nämligen ett gäng ur KHK:s följe. De kunde inte alls förstå hur jag kunde ranka deras lag efter såväl Mariestad som Visby, Speciellt förvånad är jag över att de håller sitt lag före Mariestad just nu. De har alltså ett lag bestående av blott två målvakter, fyra backar och åtta forwards, där endast två är nya in, bröderna Fridén. Detta ska alltså jämföras med ett Mariestad som kom långt före dem i allettan säsongen som gick, som dessutom förstärkt laget på ett högst märkbart sätt med fem riktigt bra värvningar, samtidigt som man bara tappat en man velat behålla. Ett Mariestad som har två målvakter, sju backar och 14 forwards under kontrakt. Hur får man ihop den ekvationen? När sillyn är över kan de absolut vara vassare, de lär ha en hel del kulor kvar att spendera, men med nuvarande trupper så skriker det hybris i mina öron när man rankar KHK högre. Kom ner på jorden, för låter man en sådan syn prägla föreningen så lär det bli en ny fiaskosäsong för Karlskrona.

***

Kristianstad fick en riktig kalldusch när licensnämnden kom med beskedet att de inte beviljades spel i allsvenskan. Den nya styrelsen agerade blixtsnabbt och raggade spons för enligt uppgift över 1,7 miljoner kronor, något som skulle bära dem en bra bit på vägen mot det kapitalkrav som krävs. Men enligt uppgift i Kristianstadsbladet spelar det ingen roll hur mycket som samlas in, för licensnämndens regler säger tydligen att det är vad som händer fram till 30/4 som räknas, det som händer efter tas inte med överhuvudtaget när överklagan sker. Det är givetvis tungt för Kristianstad som nu bara kan hålla tummarna för att appellationsnämnden inte håller med om licensnämndens slutsatser. För Kalmar är det å andra sidan goda nyheter, det tar dem ett steg närmare allsvenskan.

***

Vad händer i Piteå? Det har snackats om stora namn in, men hittills så är det mest stora namn ut. Det är så pass många och viktiga spelare som verkar försvinna så det räcker inte med två allsvenska spelare som förstärkning, de kan inte göra allt på egen hand. Är satsningen över? Och varför försvann Jonatan Glader? Är det missnöje med hur saker och ting sköts? Det känns lite oroligt kring Piteå just nu.

***

Artikelserien där jag sammanställer ettanklubbarnas ekonomiska läge börjar närma sig att bli klar, det är bara ett fåtal klubbar kvar som inte haft årsmöte. Men det jag reflekterar över är att klubbarna som inte redovisar sina siffror öppet verkar vara de klubbar som ryktas ha sämst ekonomi. Det är också påtagligt att klubbar med stort publikintresse är öppnare med sina siffror. De verkar förstå att vill man ha publik så måste man bjuda in dem att vara delaktiga. Så kass ekonomi+svaga publikiffror=ingen redovisning av siffror.

OVER AND OUT!

Lämna ett svar