Tyngsta tappen i östra ettan

I min genomgång av lagens allra tyngsta tapp har jag nu kommit till den sista serien, den östra. Det är nästan den svåraste serien att utse det tyngsta tappet märkte jag, men bara en kan vara tyngst och här är mina val!

Simon Sjöberg i Enköpingströjan. Foto: Oliver Åström, Kalix

Enköping – Simon Sjöberg (C/RW) till Kovland

Han gjorde stor succé i Sundsvall säsongerna innan tillsammans med brorsan Linus, så det var rätt höga förväntningar ställda på Simon inför säsongen. De kanske den skicklige tvåvägscentern inte riktigt levde upp till, men han kom ändå tvåa i den interna poängligan och kommer inte bli helt enkel att ersätta.

Huddinge – Filip Pilö (D) till Tyresö/Hanviken

Huddinge var en riktigt besvikelse förra säsongen, där en av få som ändå levererade var backen Filip Pilö. Den spelskicklige backen noterades för fina 19 poäng och var lagets klart bästa back säsongen som gick. Han, liksom två andra Huddingespelare, väljer/får dock att lämna och kommer förgylla Tyresö/Hanvikens vardag istället. Pilö är i mina ögon inte ersatt ännu i Huddinges backuppsättning.

Linden – Filip Hedberg (D) till Falun

Jag skulle kunna utse någon av de finska bröderna Mäkinen, men de var en besvikelse i mina ögon med tanke på att både spelat en hel del i Liiga. De fick massor med istid, även i powerplay, men var ändå inte i toppen på interna poängligan. Att de inte får förlängt är inte konstigt. Nej jag väljer istället att lyfta fram backen Filip Hedberg, en spelskicklig och rätt rörlig back som var poängstarkast av samtliga Lindenbackar (15 poäng) och var dessutom bland de bättre i lagets plusminus. Han har varit en stomspelare i Linden i drygt två säsonger nu och kommer lämna ett tomrum efter sig.

Nyköping – Søren Dietz-Larsen (LW/RW) till Mora

24-årige Sören Dietz Larsen har en unik förmåga att göra mål, Med ett riktigt vasst skott så har han pryglat in mål i Nyköpingsdressen i två säsonger nu innan dess så hade han ett par säsonger med framgångsrikt målskytte i Segeltorp. Det är med andra ord välförtjänt att dansken nu fått en try out med Mora för att se om hans skytte håller också på en högre nivå. Men jag tror Nyköpingssupportrarna hoppas på att det inte resulterar i ett kontrakt och att han återvänder till Nyköping, för han blir inte lätt att ersätta.   

Segeltorp – Carl Malmqvist (G) till Karlskrona

20-årige målvakten Carl Malmkvist hade en finfin säsong med bottenlaget Segeltorp, att landa på 90 i räddningsprocent i ett bottenlag är starkt, och det finns fin potential i Malmkvist. Därför är det kanske på ett sätt förvånande att han väljer att flytta till Karlskrona, där Viktor Kokman lär få stå allt han orkar medan Segeltorpvärvningen mest kommer få vakta båsdörr, det är ju föga utvecklande. Men samtidigt tacksamt för Karlskrona som får en bra backup till en billig peng.

Tyresö/Hanviken – Joel Thulin (C/RW) till Mariestad

Jag var lite i valet och kvalet om jag skulle välja Ludvig Georgsson eller Joel Thulin, men då jag tycker att Tyresö/Hanviken fått in riktigt bra ersättare på backsidan och inte lika bra på forwardssidan så föll valet på Thulin. Och det är ett tungt tapp. Thulin kom sexa i hela ettans poängliga och vann den interna poängligan i stor stil, sju poäng före tvåan och 18 före trean. Joel är något så ovanligt som en spelskicklig sniper. Han kan med andra ord inte bara göra mål på egen hand, han kan lika gärna spela fram och blir på så sätt ett mycket större hot.

Runtinerade Christian Holmblad kommer saknas i Vallentuna i vinter. Foto: Oliver Åström, Kalix

Vallentuna – Christian Holmblad (C/RW) till ej klart

Även i Vallentuna var valt svårt, här står valet mellan tre spelare. Målvakten Hugo Haas är en skicklig spelare, men där har Vallentuna fått in August Hedlund som ersättare och frågan är om det inte till och med är en uppgradering. Gustav Jansson vann interna poängligan och gjorde mest mål och skulle också kunna komma på tal. Men jag väljer ändå att Christian Holmblad, för han har en rutin som de båda andra inte har. En otroligt nyttig spelare som alltid gör mycket poäng, senaste säsongen 29 poäng på 24 matcher och högst poängsnitt av alla. 31-åringen har dessutom massor med nyttig rutin som kommer saknas i Vallentuna kommande säsong.  

Visby – Erik Palm (D) till Tyresö/Hanviken

I sex säsonger har Erik Palm varit Visby trogen och i fyra av dem har han dessutom varit kapten. En pådrivare och skicklig tvåvägsback i ett som kommer saknas i Visbys bakre regioner i vinter.

Väsby – Carl Wassenius (C/RW) till Almtuna

Var den i ettan som gjorde flest poäng av alla i ettan förra säsongen med hela 65 poäng (slutspelet inräknat). Det är klart att ett sådant tapp svider, men jag tror nästan Wassenius själv ångrar att han tidigt skrev på för Almtuna och därmed inte får vara en del av Väsbys imponerande lagbygge. Otroligt smart i allt han företar sig på isen och jag tror absolut att han kommer kunna bli en stor tillgång också på allsvensk nivå.

Doglas Danling Barger byter östklubb. Foto: Oliver Åström, Kalix

Wings – Doglas Dahling Barger (D) till Huddinge

Wings gjorde alla sina tunga tapp under slutet av förra säsongen, efter den har man bara gjort två. Dels Lucas Rheyneclaudes som bara han stå två matcher, dels backen Doglas Dahling Barger. Och Doglas får ändå betraktas som ett rätt tungt tapp då han var ordinarie back (tredje backpar) och fick en del istid. Hade fint plusminus, tredje bäst i laget och går under kategorin ”stabil defensiv back”.  

Lämna ett svar