Powerrank: Ettans tio bästa lag just nu!

Jag har funderat länge på att göra en powerrank över vilka lag som just nu är de allra starkaste. Och nu fanns tiden och kraften, så här är den: Vilka lag är de allra bästa just nu baserat på de spelare som offentliggjorts?

(Obs! Då det ännu inte är fastställt att Kalmar spelar i allsvenskan så är de med i denna sammanställning.)

1.      Väsby

Väsby har utnyttjat sina burgarmiljoner på bästa sätt. Man har lyckats behålla i stort sett alla viktigaste spelarna från förra säsongen när man snubblade på mållinjen i sista matchen. Man har förstärkt med spetsspelare från andra ettanlag, som Joni Nikko, Henrik Rommel och Ludvig Georgsson, och man har dessutom plockat in spets från större serier i Gilbert Gabor och Fredrik Forsberg. Även om man fortfarande saknar ett par backar så känns man redan nu som klart starkaste laget.

+ Forwardssidan har både spets och skickliga rollspelare, dessutom både rutin och storlek. Men överlag hög klass på alla lagdelar.

– Backsidan saknar ett par namn men lär väl bli top notch när den är klar, men målvaktssidan kanske inte håller den toppklass som forwardssidan håller.

2.      Kalmar

Kalmar har tappat ett par tunga namn men också ersatt dem på ett bra sätt. Jesper Broeng kan nog fylla flyktade Jacob Stöfflings skridskor och värvningen av Sebastian Borg tillför nyttig rutin och spets. Det viktigaste är dock att man behållit stora delar av sin stomme och även tränaren Victor Tuurala vilket talar för fortsatt succé.

+ Det vimlar av offensiv talang i Kalmar. Centersidan är lagets stora styrka och nyckeln till framgångarna.

– Väger kanske lite lätt.

3.      Mariestad

Mariestads sportchef var riktigt snabb med att sätta sitt lagbygge och han gjorde det på ett imponerande sätt. Han tappade visserligen skicklige backen Jesper Broeng, men i övrigt har han fått behålla allt han ville behålla och har dessutom fått in fem starka värvningar, med målvakten Tobias Sandberg i topp, men även Joel Thulin och Vincent Reimer måste betraktas som spetsvärvningar.

+ Har ettans kanske bästa målvaktssida och hela åtta forwards som kom topp 65 i ettans poängliga förra säsongen.

– Backsidan ser svagare ut jämfört med förra säsongen och balansen känns överlag kanske lite framtung.

4.      Visby

Visby har fått mer pengar att röra sig med, och det märks. Man har fått behålla flera viktiga spetsar och värvningen av Anton Johansson är en av ettans bästa. Även Halmstadsvärvingarna Påhlsson och Iversen tror jag kan bli succé. Kan man dessutom få ut full potential hos Nils Bolin och Lucas Jidenius så kan Visby bli riktigt tuffa att möta.

+ En av ettans bästa målvakten i Filip Lindblad, men framför allt kanske man känns som att man har alla pusselbitar som krävs för att bli ett bra lag på forwardssidan.

– Backsidan känns rätt tunn, här skulle behövas ha in ett par vassa kort till.

5.      Troja

Troja drog i bromsen ordentligt spelarbudgetmässigt, ändå så har de en av ettans allra starkaste trupper. Framför allt backsidan ser riktigt stark ut, där man fått behålla i stort sett hela sin stjärnuppställning. Offensivt kanske det är lite tunnare, och även målvaktssidan är ett lite större frågetecken.

+ Trots neddragen spelarbudget så har man ettans starkaste backsida.

– Fowardssidan kanske lite tunnare spetsmässigt, och hur väl lyckas nya målvakten Jesper Eliasson?

6.      Vimmerby

Vimmerby har fått behålla hela sin stomme, ja frågan är om man inte fått behålla alla man vill. Dessutom har man fått in några riktigt spännande nyförvärv i Martin Pärna, Elias Lindgren och Carl Sjöberg. Laget kan mycket väl äntligen nå den där efterlängtade kvalserien.

+ Har ett gediget lagbygge hela vägen från målvakter fram till forwardssidan utan egentliga svagheter.

– Saknar kanske den där riktiga spetsen i samtliga lagdelar. Man har spelare med bra klass, men inte top notch.

7.      Borås

Förlängde med viktiga trion Konstantin Barulin, Henrik Eriksson och Anders Eriksson tidigt och satte därmed tonen. Sedan har man plockat in flera skickliga spelare och byggt upp en bredd som man saknade säsongen som gick. Spelare som Filip Bratt, Emil Rangedahl, David Rosander, Leo Böris, Robin Höglund och Oskar Håkansson kanske inte tillhör spetsen i ettan, men skiktet där bakom, vilket ger en hög grund att stå på.  

+ Spetsen i de tre lirarna Barulin och Eriksson*2, men också en bättre bredd.

– Vem ska träna laget? Och vem gör målen när Joni Nikko lämnat för Väsby?

8.      Hudiksvall

Hudiksvall har inte kommit så långt i sitt lagbygge, men att det man ändå presterat håller toppklass råder ju ingen tvekan om. Man har plockat de flesta av russinen ur förra säsongens kaka och spelare som William Eckmyhl. Adam Byström Johansson, Samuel Eriksson, Henrik Olsén och Jesper Wiberg är ju absolut spets i ettan.

+ Spetsen finns i ovan nämnda spelare, men även övriga spelare man förlängt med håller bra klass.

– Nye tränaren Filip Algeman är oprövad i ett topplag i ettan, och nu tvingas han bygga en i stort sett helt ny backsida.

9.      Karlskrona

Karlskrona har också hållit en låg profil så här långt, men man kan inte klaga på spelarna de ändå presenterat. Rutinerade Viktor Kokman, Alexander Bergström, Filip Cruseman och John Henrion blir kvar och man har också förlängt med några nyttiga spelare som kan ta mindre roller. Dessutom ett spännande nyförvärv i form av bröderna Tom och Martin Fridén.

+ Forwardssidan ser ut att bli riktigt stark. Kokman toppmålvakt i ettan.

– Backsidan är tunn än så länge och har man kanske behållit spelare som inte fick ut så mycket förra säsongen?

10.  Boden

Boden har också mycket kvar att presentera, men här bedömer det vi som redan är officiellt och inget annat. Och det är en bra stomme man offentliggjort så här långt. Nya målvakten Hugo Haas kan mycket väl bli ett utropstecken, och backsidan känns stabil. Offensivt har man också en god stomme med spelare som kan spela längre ner i hierarkin, nu väntar vi bara på lite fler spetsar.

+ Backsidan är en av ettans bättre.

– Saknar ännu spets offensivt, och även om Hugo Haas kan bli ett utropstecken återstår det ännu att se.

Fotocred: Sofie Alexandra Kitteröd, Halland i fokus och Oliver Åström, Kalix.

Lämna ett svar