På begäran: Nybros slagstyrka

Jag bukar bara skriva om hockeyettan, men fick förfrågan om att skriva en på begäran-artikel också om Nybro, och det heter ju ”på begäran”, så varför inte? Hur starka blir Nybro?

Truppen just nu

Minus
Man kan inte påstå att den sportsliga ledningen varit speciell nostalgisk när man nu tagit äntligen klivet upp till allsvenskan. Trotjänare som Erik Lindström, Viktor, Bolin och Robin Wengdahl har trots fina kvaliteter inte fått följa med på resan ett steg upp. Samtidigt är det nog en klok insikt, ska man hävda sig på den högre nivån så måste man spetsa truppen. Men visst lär de ha tagit emot och svidit i flera Nybrosupportrars hjärtan. Men även bland de nyare spelarna så har det rensats rätt friskt. Backarna Oskar Matushkin, Niklas Dahlberg och Sebastian Walfridsson får söka ny arbetsgivare och bland forwards så fick inte Pelle Hedlund och Pontus Karlsson nytt kontrakt. Egentligen är det nog bara en spelare man har tappat som man velat behålla, målvakten Pontus Eltonius (till Modo), den sved.

Plus
På plussidan så har man först och främst förlängt med några ledande pjäser från säsongen som gick. Finnarna Eero Savilahti och Juho Liuksiala kommer bli nyttiga också på allsvensk nivå, dock är jag mer tveksam till Janne Väyrynen som jag tycker inte riktigt håller tempot. Simon Eriksson blir en nyttig grinder, och Adam Persson håller för en tredjecenterroll. Nikolai Skladnichenko kommer med nyttig allsvensk rutin och det ska bli spännande att se om han kan leverera där också med Nybro.

Det har också tillkommit fyra nyförvärv. Rihards Marenis (från Örebro) och Aleksi Ainali (från Kristianstad) har producerat fina poäng på nivån tidigare och lär vara gjutna i en topp två-lina. Jesper Kandergård (ex-Leksand) har haft en mer grinderroll i SHL, frågan är om han kan ta en mer producerande roll i allsvenskan eller om han är tänkt som center längre ner i hierarkin? Till slut Theo Nordström (från Sport) som är enda backvärvningen så här långt, han lär få ta en defensiv roll.

Den bästa värvningen av dem alla är dock värvningen av tränarveteranen Tommy Samuelsson. Han har enorm erfarenhet av spel på nivån och vet hur man formerar ett slagkraftigt lag. En oerhört nyttig erfarenhet för Nybro som annars är oprövade i allsvenskan.

Skulle behöva ha in
På målvaktssidan så har man redan Robin Johansson, men han hade stora problem med skada säsongen som gick, så här skulle man behöva ha in något vasst, gärna med rutin från nivån. Det ryktas om att Tex Williamsson ska vara klar, och det vore en vettig värvning.

På backsidan ekar det än så länge väldigt tomt, Jesper Mångs och Nordlund är enda namnen som är klara. Även Anton Brandhammar ryktas få förlängt. Men fem backar till måste in, och det behöver vara backar för topp 2-backpar. Ett par spelskickliga och ett par mer defensiva eller allrounda vore optimalt.

Offensivt så ska det in ytterligare 4-5 pjäser. Här skulle man behöva ha in en toppcenter och gärna ett par producerande spelare ytterligare för att kunna hävda sig väl.

Prognos Mycket starkare än säsongen som gick

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar