Så har lagen startat sillyn – södra ettan

Tidigare har jag gått igenom den västra ettans start på silly season, och där hade många av lagen kommit riktigt långt i sina lagbyggen. Idag riktar jag fokus på den södra ettan, och där är rostersen så här långt betydligt tunnare. Men här är mina kommentarer om lagbyggena så här långt.

Kalmar

Tränare

Viktor Tuurala

Målvakter

Backar

Sebastian Ottosson

Martin Schreiber

Jakob Stöffling

Forwards

Victor Crus Rydberg

Viktor Fridolfsson

Tatu Kokkola

Gabriel Olsson

Jesper Sellin

Spelare ut:

Hampus Karlsson, f ryktas till Oskarshamn

Kommentar: Det har inte hänt något på sillyfronten ännu för Kalmars del, utan namnen man har på kontrakt är det då de hade flerårskontrakt.Tränaren Viktor Tuurala har omgetts av en del allsvenska rykten, men Kalmar kommer givetvis göra allt för att han blir kvar. Spelare det gått rykten om är utöver Hampus Karlsson också Linus Skager och Adam Hirsch. Men de flesta lär stanna, och Kalmar ligger perfekt till för att ta över ratade Nybrospelare. Jonas Nyman skulle till exempel passa utmärkt in i sättet Kalmar vill spela hockey på. Men än så länge finns annars inte mycket att tycka till om, men vi lär få se ett Kalmar med ett stort favorittryck på sig denna säsong, nu kan de inte gå under radarn gömda bakom Nybro, utan i år blir man laget att slå i den södra ettan.

Troja

Tränare

Jens Gustafsson

Målvakter

Backar

Forwards

Spelare ut:

Miro Lehtimäki, f klubb ej klar

Kommentar: Troja har inte en spelare under kontrakt, det enda man vet egentligen är att Miro Lehtimäki slutar. Troja brottas med ekonomiska problem och har aviserat att man ska skära ner på spelarbudgeten och att inte sikta på avancemang denna säsong. Men att inte ha en enda spelare i rostern när april nästan är över måste vara någon form av rekord i handlingsförlamning. Nu vet man att Troja kommer få ett slagkraftigt lag ändå när det drar ihop sig till seriespel, men hur starkt är omöjligt att sia om. (Eventuellt kan Dennis Fröland ha kontrakt, men inget som går att utläsa på eliteprospects eller i nyheten när han förlängde förra säsongen).

Karlskrona

Tränare

Magnus Sundquist

Målvakter

Viktor Kokman

Backar

Martin Fransson

Forwards

Filip Cruseman 

John Henrion

Spelare ut:

Oscar Fröberg, mv till Huddinge

August Hedlund, mv till ej klart

Aleksanteri Heiskanen, mv till ej klart

Karl Persman, b till ej klart

Roope Reini, b till ej klart

Johannes Nilsson, f till ej klart

Niklas Johansson, f slutar

Kommentar: Det är väldigt glest med namn också Karlskronas trupp än så länge, med undantag av Fransson är det bara spelare som skrev längre kontrakt klara. Den mesta ”action” man sett är istället på spelare ut, där man släppt tre målvakter och dessutom backfloppen Roope Reini bland annat. Den stora överraskningen var kanske att de också släpper Johannes Nilsson som var lysande i sina bästa stunder, dock kanske lite ojämn.

De få spelare man har under kontrakt är dock vassa. Kokman är en grymt kompetent målvakt, och Fransson en vettig förlängning. Cruseman och Henrion är hög ettanklass. Det rykas om att Mörrums tvillingbröder Martin och Tom Fridén ska vara klara, och på samma sätt ryktas det om att man blir av med Jesper Solomon Frisell för allsvenskan. Lär försöka få förlängt med Alexander Bergström och Mikael Roslund. Även Philip Norberg ryktas få en ny chans. På backsidan så lär Rasch bli kvar, även Gustav Berglund kommer man göra allt för att få behålla, men här kan det finnas intresse från allsvenskan.  

Halmstad

Tränare

Jens Berggard

Målvakter

Backar

Forwards

Marcus Borgh

Spelare ut:

Hampus Bartholdsson, f till Hammarby

Kommentar: Häromdagen blev det klart att Jens Berggard fortsätter som tränare, men i övrigt så finns det bara en forward klar. Har inte hört några direkta rykten om laget mer än att Robin Dahse som vanligt får förfrågningar från några topplag, men som vanligt lär han bli kvar. Halmstad har en stomme som hängt i några år nu, och mycket talar för att de blir klubben trogen en säsong till. Blir de det så lär Halmstad nå en allettan också kommande säsong, speciellt som konkurrensen inte känns direkt mördande.

Krif

Tränare

Mikael Tisell

Marcus Jörgensen

Målvakter

Backar

Herman Håkansson

William Petersson

Isak Wignell ny från Tingsryds J20

Forwards

Douglas Andersson

Oliver Glennmar

Rasmus Olofsson

Spelare ut:

Felix Tengvall, mv till Skövde

Vincent Reimer, f till Mariestad

Martin Pärna, f till Vimmerby

Kommentar: Fick lite överraskande ha kvar Mikael Tisell som gjorde en kovändning sent. Men det är givetvis en riktigt tung underskrift, han fick laget att lyfta förra säsongen. Annars handlar det mest om flyktade stjärnor. Krif har tillkännagjort att man minskar spelarbudgeten ordentligt och det har gjort att lagets kanske tre vassaste kort har lämnat: Bästa målvakten (Cederlund), bästa poänggöraren (Pärna) och bästa målskytten (Reimer). Enda spelare in är en junior man lånade förra säsongen utan att göra jättestora avtryck. Det ser i nuläget ut som att det kommer bli ett kraftigt försvagat Krif kommande säsong.

Tyringe

Tränare

Pelle Svensson

Målvakter

Backar

Elias Svensson Dervall, ny från Borås

Forwards

Axel Björnkvist

Milan Davídek

Robin Ericsson

Hugo Nilsson

Spelare ut:

Meirs Moore, b klubb ej klart

Adam Ingvarsson, f klubb ej klart

Hugo Wirell, f klubb ej klart

Albin Brännström, f klubb ej klart

Felix Franzén, f klubb ej klart

Kommentar: Elias Svensson Dervall är enda nya spelare in, en vettig värvning sett till plånboken. Det mest glädjande är dock dels att Pelle Svensson blir kvar, dels att man förlängt med talangen Axel Björnkvist. Han kan mycket väl få sitt stora genombrott denna säsong. På minuskontot märks framför allt Adam Ingvarsson och Meirs Moore. Tyringe lär anstränga sig rejält för att få till en förlängning på finska duon Heikki Harju och Jesper Ahlgren som betydde mycket för dom under säsongen som var. Även Didrik Jansson ser man säkert gärna som sista utpost. Har en mager spelarbudget vilket gör att man inte har muskler att fiska efter de stora fiskarna.

Mörrum

Tränare

Richard Melkersson

Målvakter

Martin von Schoultz

Backar

Isak Ask

Filip Brahm

Tobias Brahm

Hugo Lindman Gustafsson ny från Vimmerby

Forwards

Ivan Björkly Nordström

Mathias Kemppi

Marcus Paulsson

Spelare ut:

Kommentar: Värvningen av Hugo Lindman Gustavsson är riktigt bra med Mörrum-mått mätt, här har man hittat en spelstark back man kanske saknade förra säsongen. Den allra bästa signaturen man fått är dock att Marcus Paulsson förlänger en säsong till. Även förlängningen av Martin von Schoultz är bra, så det finns en lite stomme att bygga runt. Lär dock bli av med bröderna Fridén till Karlskrona vilket är tunga tapp givetvis. Khalid Ibrahim och Mathias Kemppi är prio att förlänga med. Inga rykten in ännu, och med tanke på ekonomin så lär man få fynda från de lägre hyllorna.

Alvesta

Tränare

Björn Karlsson

Adam Åkesson

Ted Olsson

Målvakter

Sebastian Eriksson

Backar

Alex Lindh

Ludwig Loeffel

Elias Wiberg ny från Vännäs

Forwards

Oskar Fransson

Hampus Henriksson

Simon Lindvall

Spelare ut:

 Isak Andersson, mv ny klubb ej klar

Adam Åkesson, b slutar spelarkarriären och blir assisterande tränare

Linus Olsson, b klubb ej klar

Philip Desavva, f klubb ej klar

Eric Henriksson, f klubb ej klar

Gustaf Andersson, f klubb ej klar

Filip Owesson, f klubb ej klar

Kalle Holmberg, f till Åseda

Adam Zöllner, f till Åseda

Andreas Zöllner, f till Åseda

Johannes Nilsson, f till Åseda

Kommentar: Det är givetvis tungt för en nykomling att tappa rutinerade pjäser som Adam Åkesson och Filip Owesson, killar som har nyttig rutin från spel på ettannivå (och högre). Även bröderna Zöllner borde man velat ha kvar. Viktigt dock att man fick behålla målvakten Sebastian Eriksson som imponerade stort säsongen som gick. Måns Hermansson, Leo Böris och Hampus Andrén måste man givetvis försöka följa med upp, för att ha några spelare med rutin och klass kvar. Ludvig Loeffel är en back som skulle vara intressant att se på ettannivå. Jag vet inte hur ekonomin ser ut, men jag skulle tro att man inte är främmande för att kanske vara med och hugga också på någon eller ett par av Nybros leftovers. Annars så får man nog finna sig i att fynda i tvåan, där bör man ha ett försprång på scoutingen då man mött många av lagen, och det finns absolut fynd att göra i tvåan.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar