Betyg på lagen i allettan södra

Då är ”kursen” allettan södra avklarad och efter avslutad ”kurs” är det givetvis dags att få hämta ut sina betyg. Hur har man klarat sig? Då betygen är satta efter förväntan på lagen, så betyder inte högre placering inte automatiskt högre betyg. Så här tycker jag att lagen skött sig i allettan, med de med bäst betyg överst!

Betygssteg:
1=Långt under förväntan
2=Under förväntan
3=Enligt förväntan
4=Över förväntan
5=Långt över förväntan

Mariestad

Mitt tips: Nia

Kom: Fyra

Betyg 5

Ni kan storyn vid det här laget: In i allettan på ett bananskal med minst poäng från den kanske svagaste ettanserien och med sparkning av etablerade topptränaren Andreas Appelgren precis i slutet av grundserien. Klart man inte kunde förvänta sig något annat än en bottenplacering för Mariestad. Man inledde också med blott en seger de första fyra matcherna, men så var man också enormt sjukdomsdrabbat med 17 spelare borta. Sedan dess har man dock gått enormt starkt, framför allt på bortaplan, och förtjänade både fjärdeplatsen och ett toppbetyg.

Visby

Mitt tips: Tia

Kom: Sexa

Betyg 5

Jag hade inte så höga förväntningar på Visby då jag tyckte de tappat den fränhet och intensitet i spelet som kännetecknat dom och gjort dem framgångsrika. Men laget har spelat en framgångsrik kontringshockey och har egentligen aldrig ens varit nära att bli indragen i bottenstriden. Starkt och klart över min förväntan.

Nybro

Mitt tips: Fyra

Kom: tvåa

Betyg 4

Jag trodde att nytillträdde tränaren Pekka Virta skulle behöva ha några omgångar på sig för att få laget att hitta rätt i hans spel, men redan från match ett så hade man ett vägvinnande spel. Det innebar att man inte lämnade något handikapp till motståndarna och man var med hela vägen i kampen om seriesegern. Nu räckte det inte hela vägen, men med södra allettans tätaste försvarsspel så kom man ändå tvåa och det var över i alla fall min förväntan.

Kalmar

Mitt tips: Tvåa

Kom: Etta

Betyg 4

Kalmar vann den södra grundserien och var ett givet topplag också i den södra allettan. Men jag såg kanske Karlskrona som den allra största favoriten, och därför så fick Kalmar nöja sig med andraplatsen i allettan. I alla fall i mitt tips, för när serien sedan drog igång så visade Kalmar direkt att man vill norpa åt sig den prestigefyllda och viktiga seriesegern. Man turades länge om med Nybro att leda den, men i slutändan så var det ändå Kalmar som stod överst när stridsdimmorna skingrats. Det satt visserligen hårt åt, men laget spelade en fin hockey, gjorde mest mål av alla och förtjänar ändå överbetyg.

Troja

Mitt tips: Trea

Kom: Trea

Betyg 3

Troja fick en lite trög start men sedan hittade man spelet och hade åtta segrar på nio matcher och några riktigt imponerande insatser. Avslutningen på serien kanske dock inte var riktigt lika imponerande, och man slutar till slut på en tredjeplats, just där jag tippat dom. Kommer bli livsfarliga i ett slutspel dock.

Dalen

Mitt tips: Femma

Kom: Femma

Betyg 3

Dalen var det lag i den västra ettan jag hade högst i mitt förhandstips i den södra allettan. Laget spelar en otroligt tajt och fysisk hockey som passar utmärkt när det blir hårda och jämna matcher som det blir i allettan södra. Man inledde också serien urstarkt med fem raka segrar, men sedan tappade man allt eftersom och hamnade till slut på den femteplats jag tippade de skulle nå.

Halmstad

Mitt tips: Sexa

Kom: Sjua

Betyg 3

Halmstad brukar man alltid underskatta, därför valde jag att placera dom kanske lite högre än vad de flesta gjorde. Men valet visade sig bli rätt bra, för visserligen blev man ”bara” sjua, men laget var bara två minuter ungefär från en sjätteplats och därmed så vill jag ge dom ett godkänt betyg ändå i slutändan. Framför allt så levererade de som bäst när det behövdes som mest, en god egenskap.

Tranås

Mitt tips: Sjua

Kom: Nia

Betyg 2

Tranås gjorde en fin grundserie, där man bland annat var sju poäng före Mariestad, men när matcherna blev tuffare och man inte hade råd att vara för mjuka i avslut eller framför egen kasse så förmådde inte Tranås leverera. Man var lite för runda, hade lite för lite ”grit” för att räcka till. Det räcker inte med att lira hockey, man måste kriga med. Det bör vara något sportchef Stefan Fransson tar med sig till nästa säsong, för denna gång levde truppen inte upp till det som man kunde förvänta sig.

Mitt tips: Åtta

Skövde

Kom: Tia

Betyg 1

Laget var innan jul bäst i Skaraborg, med två derbysegrar och nio poäng före ärkerivalerna. Förväntningarna var med andra ord högt ställda inför allettan, men där blev det pannkaka av alltihop. Åtta poäng, -40 i målskillnad, så dåligt har laget aldrig gått i en alletta! Skövde blev till slut 26(!) poäng bakom Mariestad och får ännu en säsong se Mariestad spela en lång säsong samtidigt som man själva får ta en tidig semester.

Karlskrona

Mitt tips: Etta

Kom: Åtta

Betyg 1

Nej detta blev verkligen inte den succéresa som jag förväntade mig. Resan bestod istället mest av ångest och stela handleder. Laget var otroligt nära att inte ens nå slutspel, och det tror jag ingen kan tycka är annat än långt under de krav man ska kunna ha på laget.

Lämna ett svar