Hemmaplan är ingen fördel!

Slutspelet ändrades inför den här säsongen för att öka chansen för de bättre lagen att gå vidare. Dels gjorde man så varje steg avgjordes i bäst av fem, dels så ändrade man spelordning från borta-hemma-hemma för det bäst placerade laget till hemma-hemma-borta-borta-hemma. Anledningen till det var att om det högre rankade laget inledde med en förlust på bortaplan fick man sedan vända hem med en enorm press på sig. Det ska ju vara lättare att vinna hemma och därmed så ville man ta bort den fördelen för det lägre rankade laget.

Men som jag skrivit om tidigare, och som jag nu fått ännu mer svart på vitt nu när serien nästan är färdigspelad, är att när vi snackar om allettan södra, så är det långt ifrån någon fördel att spela på hemmaplan. Faktum är att bara två lag: Kalmar och Troja, gått bättre hemma än borta. Övriga åtta lag har presterat bättre på bortaplan! Därmed så kan vi utesluta att det hänger på att det bara är lagen med bra publik som går bättre på bortaplan, för även publiklag som Nybro och Mariestad uppvisar alltså en bättre poängskörd borta än hemma. Och det skiljer inte lite heller, summerar vi antalet poäng söderlagen plockat hemma kontra borta så skiljer det hela 63 poäng! På hemmaplan har söderlagen plockat 102 poäng, på bortaplan 165! Det är en sjukt stor och mycket märklig skillnad.

Vad beror den på då? Ja antagligen så spelar man som hemmalag under en större press att det ska se snyggt ut, det duger inte med att spela cyniskt, man ska vinna ”snyggt”. Man undrar ju om detta är en trend som håller i sig också under slutspelet, då kanske det straffar sig att ha hemmaplans”fördel”!

Fotnot: Den norra ettan ser det annorlunda ut, men fördelen av hemmaplan är inte så stor ens där: 129 poäng har gått till hemmalagen, 118 till bortalagen.

Fotnot 2: Störst fördel av BORTAPLAN har Mariestad haft, de har plockat åtta poäng mer (19-11) på bortaplan.

Lämna ett svar