Ettans bästa kommentator?

Jag har lyssnat på en hel del webbsändningar från hockeyettanmatcher, och märker då vilken otroligt stor skillnad det gör beroende på vem/vilka det är som kommenterar. Min favorit denna säsong fick jag när jag tittade på matchen mellan Halmstad och Mariestad, där kommentatorn både verkade kunnig, påläst, engagerad och dessutom något så ovanligt som opartisk. Matthias Bengtsson hette kommentatorn, och då jag gärna lyfter fram de goda exemplen så passade jag på att ringa upp Matthias för att få hans bästa tips på hur man är en bra kommentator.

Matthias Bengtsson: Presentera dig lite för oss!

26 år från Halmstad, frilansat lite på Hallandsposten på somrarna. Tog journalistexamen 2019, i Kalmar. Sedan har jag varit på HP från och till, och skrivit allt från långa reportage till raka matchtexter om Hammers och HBK, så jag har fått göra allt möjligt. Fotboll, MMA och annat. Sedan livesände vi matcher, framför allt fotboll från div 2 och 3, lite lägre serier och fick kommentera där. Det har jag tyckt varit roligt, jag brinner för det. Sedan har det vuxit varje gång man gjort det. I våras sedan så fick jag chansen att kommentera Halmstads match mot Väsby i kvalserien då de saknade någon att kommentera. Då märkte jag vilken skillnad det är på att kommentera hockey och fotboll, tempot är betydligt högre där, och det finns mycket mer att hålla koll på, som byten. I fotboll så finns det stundtals inget att referera, det kan vara rätt stiltje och blir enklare att andas. Så första gången jag kommenterade hockey så tänkte jag bara: Shit! Det var något helt annat. Hockeyn var mycket roligare att kommentera, shit villken energiboost man fick! Det är en helt annan utmaning.

Så jag skrev till Hammers under sommaren och hörde mig för lite om hösten, om man fick kommentera. Några matcher in på hösten kom vi överens så sedan dess har jag kommenterat och det har varit sjukt kul. Det blir nästan roligare för varje match dessutom.

Så det är den bakgrunden jag har. Det är min första säsong jag kommenterar hockey, men jag vet redan att detta är något jag vill göra, det är sjukt kul. Jag sitter uppe och kollar mycket NHL sena kvällar, kollar vad de gör bra, antecknar om vad för informationer de ger ut om spelare och annat, när de ger ut den, hur de varierar tonläge och så. Jag försöker se hur de gör och jobbar och tar efter det, får lite tips. Jag har suttit och spelat in mig själv under matcher för att testa mig själv, hur jag låter och kan utveckla mig. Det har varit lite nörderi, men jag vill så gärna göra detta, då vill man göra som proffsen gör för att göra det så levande och bra som man kan.

Det är en bra nivå om man ska börja med detta tror jag, med hockeyettan. Sedan är det bra att kommentera hockey med, det är mer utmanande och kräver mer än fotboll. Man behöver vara mer påläst, det blir byten in och de ändrar i formationer. Sedan måste man ha intressanta fakta om alla spelare att ta in när det passar. Så jag gör ett gediget arbete innan med. Jag sitter nog två dagar innan och läser på och antecknar och skriver ner fakta om lagen och om spelarna. Jag antecknar allt för hand med olika färgpennor efter ett system jag lagt upp för att lätt hitta rätt fakta. Ett A4 om Hammers, även om jag kan mycket om dom redan, där har man ju mycket gratis. Men också ett A4 om bortalaget, där brukar jag lägga ner mycket energi med info om spelare och bakgrunder. Vilka som är i bra form, kopplingar till Hammers, förra matchen, tidigare möten och så vidare. Jag brukar göra head to head med spelare, och försöker grotta ner mig så jag gör laget jag kommenterar rättvisa, för jag får inte det gratis som med Hammers. För saken är ju den att det är mest bortasupportrar som tittar på matcherna, och då vill inte de bara höra om Hammers, man måste ge dem fakta med, den största publiken är bortafansen.

Vad har du för visioner med ditt kommenterande?

Hela vintern och hösten har jag skickat arbetsprov till Discovery och Cmore för att visa att jag är intresserad och visa vad jag gjort. För det är detta jag vill jobba med. Jag har inte fått napp än, men de har ändå svarat att de har mig i åtanke och så. Det jag gör med Hammers har varit väldigt uppskattat och det är kul, man hoppas ju att någon snappar upp ett klipp och blir intresserad, ambitionen är givetvis att få göra detta på heltid. Jag tycker det är så kul och får energi av det, jag blir så inne i det, det känns som det gått 5 minuter när man suttit och kommenterat i två och en halv timme. Det är verkligen superkul att jobba med.

Det låter som att du inte är någon Halmstadssupporter egentligen?

Det är klart jag håller på Hammers, men jag har gjort klart att jag inte kommer vara partisk när jag kommenterar, för det är ju inte för Hammers jag kommenterar utan för tittarna. Möter vi Mariestad så är merparten som tittar Mariestadsanhängare och då kan jag ju inte sitta och hålla på Halmstad?!  Men visst, det är klart jag hoppas att det går bra för Halmstad, men jag vill inte att det ska märkas. Jag satt mycket i början och analyserade mig själv och märkte att jag hade ett lite annat tonläge när Halmstad gjorde mål till exempel, men jag har jobbat på att ta bort det och det har blivit bättre och bättre. Jag ska inte ha olika bedömningar om utvisningssituationer till exempel, det blir det lätt, men jag vill vara så opartisk jag kan vara.

Du har varit mycket inne på det här med opartiskhet, är det något annat tips som du skulle vilja dela med dig till dina kommentatorskollegor i hockeyettan?

Du kommer nog undan med mycket om du har ett engagemang och visar att du är inne i det, engagerad i talet och så. När man tittar på vissa så saknas engagemanget och då blir inte matchen alls lika intressant. Sedan är det en kass match är det svårt att driva upp den själv, men då kan man bidra med lite intressant fakta för att höja det. Men engagemanget och drivet är det viktigaste. Att det hela tiden känns intressant, att göra det intressant. Ibland har jag kanske lite för mycket fakta, så ibland har jag hälften kvar när matchen är slut, men jag tror att det är bra att ha så mycket förberett. Som när vi mötte Tranås och ismaskinen gick sönder, då kunde jag hålla igång det en halvtimme ändå, för jag hade gjort ett så grundligt arbete inför. Så den matchen fick jag använda all fakta. Men det är bättre att vara för förberedd än för lite. Så engagemang och att vara ordentligt förberedd är väl två tips.

Halmstads sändningar har överlag fått sig ett lyft, hur jobbar ni med att utveckla sändningarna?

Det har inte jag så mycket med att göra, jag kommer till dukat bord och kan fokusera på det jag ska göra. Det tekniska, som jag inte är så vass på, behöver jag inte lägga energi på. De är duktiga med inför-intervjuerna så gör jag intervjuer efter. Det känns proffsigt när man kommer dit, det känns som det är en hög nivå. Det är jag tacksam över.

Du kommenterar ofta själv, är det enklare eller föredrar du att ha en bisittare?

Sebastian Nilsson var expert under grundserien och jag märker att jag blir lite trött på mig själv när jag pratar ensam. Har man en expert blir det mer dynamiskt, flytande., Han kan ju hockey också på ett annat sätt, jag har aldrig spelat hockey själv, så han ser hockey på ett annat sätt, för mig blir det lite tunnelseende, då kan experten kolla spelet så kan man bolla över om speltekniska detaljer till honom. Vad de behöver göra bättre, eller så. Så med en expert blir det lite mer djup och flytande naturligt. Jag märker själv att jag babblar på mycket, så kör man ensam kanske det blir irriterande att lyssna på samma röst hela tiden. Så med en expert blir det lite vassare, sedan kan jag köra själv, det funkar, men det blir ändå lite vassare med bisittare.

Lämna ett svar