Pang-pang, oväntat jämnt och nödvändig trea

 Det spelades tre ettanmatcher igår och mitt fokus var givetvis på matchen Halmstad-Mariestad, men vi bjöds också på ett oväntat jämnt toppmöte i norra allettan och en livsnödvändig trepoängare i södra vårettan.

Jag såg nog min mest underhållande match någonsin igår, för matchen mellan Halmstad och Mariestad kom att utveckla sig till en match helt i publikens smak. Det bjöds på fysik, många snygga mål, mängder med målchanser, grinighet, märkliga domslut och två storspelande målvakter. Det var så långt ifrån serielunk man kan komma!

Mariestad kom till match med god form, två serieledare hade lagts på rygg de två matcherna innan, både tack vare disciplinerat spel men också kreativt anfallsspel. Just disciplinen lyckades man dock inte riktigt hålla denna match, redan efter 3,20 så bjöd man Halmstad på en riktig indian, eller vad sägs om denna passning?!

Klipp från hockeyettan play.

Bois spelade dock upp sig, och mannen bakom vändningen och segern var storskytten Anton Blomberg. Han började med att spela fram Otto Henell med två läckra pass innan han själv klev fram och gjorde två egna mål. Och det var inte vilka mål som helst. Storskytten, som häromveckan visade upp ett skott på 159 km i timmen (sjunde hårdast av topp 10 i SHL för övrigt), visade upp ett slagskott och ett handledsskott som inte bara var stenhårda, utan också med kirurgisk precision satt rätt upp i krysset. Det snyggaste kanske detta var.

Klipp från hockeyettan play.

Halmstad fick från Bois 2-1-mål i slutet av den första perioden jobba i uppförsbacke. Bois hade hela tiden kommandot, men Halmstad vägrade ge sig. Man skapade massor med målchanser, men en storspelande Isac Ohlsson stod i vägen för det mesta. Om han nu inte blev bortplockad innan, som vid 2-3-målet.

Klipp från hockeyettan play.

Halmstad gav verkligen allt. Man öste på och kom så nära som 4-5 och fick då chansen i slutet att spela powerplay. Då klev Bois kapten och defensivback Johan Frick fram. Han vann pucken i egen zon, drev upp en spelvändning där han växelspelade med Jesper Lindén innan han fri med Crispin drog i sidled och la in en isare mellan benen på Halmstadsmålvakten på bästa skyttekungsmanér. 4-6 och det var avgjort.

En tung förlust för Halmstad givetvis som verkligen visade upp ett fint anfallsspel, men kanske lite väl optimistiskt ibland. Man satte hög press och fick då många bra anfall, men man öppnade samtidigt upp sig för spelvändningar, vilket kom att fälla laget. Nu ligger man åtta och på slutspelsplats, men bara två poäng före Karlskrona som har en match mindre spelad. Det kommer bli en hård fajt om den sista slutspelsplatsen!

För Mariestad ser det bättre ut. I och med gårdagens seger så säkrade man i praktiken slutspelsplatsen, nu får man inrikta sig på att komma så högt som möjligt för att få så bra lottning i slutspelet som möjligt.

***

Hudiksvall var visserligen det klart starkare laget, men Strömsbro stod upp på ett riktigt bra sätt hemma i Testebo arena. Det var först i matchens allra sista minut som serieledarnas segermål föll, 1-2 genom William Eckmyhl. Strömsbro visade att man är ett bra lag, det är ingen slump att man är med och utmanar de fyra stora. Framför allt spelar man otroligt disciplinerat och gör det svårt för motståndarna att komma till riktigt farliga lägen. Ett spel som definitivt passar bra i ett slutspel, och dit kommer laget att komma.

För Hudiksvalls del så var det ändå en styrkedemonstration. För även om man hade förtvivlat svårt att avgöra matchen, så hittar man ändå en väg att göra det. Och det är en bra egenskap man kommer ha nytta av resten av säsongen.

***

Forshaga stod med ryggen mot stupet och svärdet mot halsen. Men tack vare en riktigt bra insats mot Mörrum så får man leva ett tag till. 2-0 skrevs segersiffrorna till igår mot Mörrum, och segern var rättvis, den kunde och borde ha varit något mål till. För hemmalaget hade otroligt svårt att hitta rätt till att börja med, man missade öppet mål både en och två gånger, innan man till slut fick ett skitmål i inledningen av den tredje perioden. Sedan spikade man också slutresultatet till 2-0 i slutminuterna. Därmed så klättrar man nu förbi gårdagens motståndare Mörrum upp på en åttondeplats och säker mark, i alla fall för tillfället.

Mörrum å sin sida hade inte mycket under matchen. Det låste sig för laget i nyckelmatchen, men man har fortfarande en god chans att slippa kvalspela sig kvar. Man har en match mindre spelad och överlägsen målskillnad gentemot Forshaga. Tar man bara en poäng mer än vad Forshaga gör de sista matcherna så är ettanplatsen säkrad utan kvalspel.  

Lämna ett svar