Nackdelen av hemmaplan

Att spela på hemmaplan har i alla tider setts som en stor fördel, och det var också ett av de stora argumenten till att man i slutspelets fem matcher nu börjar med att låta det högst rankade laget få inleda med två hemmamatcher. Men jag satte mig och räknade på om det verkligen är en så stor fördel.

Ingången på min tankebana var att såväl Mariestad som Visby denna alletta gått betydligt starkare borta än hemma. Mariestad har plockat 12 poäng på fem bortamatcher, men bara sex poäng på sex hemmamatcher. För Visby är samma siffror nio poäng på fem bortamatcher, och bara en poäng på fyra hemmamatcher. Men de är faktiskt långt ifrån ensamma om att vara starkare på bortaplan denna säsong, och det är allra tydligast i allettan södra. Kolla denna statisitik!

Som ni kan se så är det bara tre lag som plockat fler poäng på hemmaplan än på bortaplan, och i två fall (Nybro och Karlskrona) är vinsten bara marginell.

Men tittar man istället på de som plockat fler på bortaplan, så är det fem lag som gör det, och fyra av dom rätt stor skillnad dessutom!

Räknar man på poäng, så har det också plockats betydligt fler poäng på bortaplan, 86 poäng, medan hemmalagen bara plockat 70. 28 matcher har slutat med bortavinst, bara 19 med hemmavinst.

Så det är bara att konstatera för allettan södra: Det är en nackdel att spela på hemmaplan!

Lämna ett svar