Stenhårt i den norra vårettan

Jag har inte skrivit så väldigt mycket om specifikt den norra vårettan, men nu tänkte jag rikta fokus på den serie som kommit att bli den allra hårdaste av alla ettanserierna. För med drygt halva serien spelad så är det verkligen hur jämnt som helst, med sjua av de nio lagen inom fyra poäng!

Vännäs var ytterst nära att vinna över Kalix igår, men tappade 4-2 till 4-5 under de sista fem minuterna. Tufft för dom givetvis, nu ligger de fast förankrade i botten utan en enda poäng och med sju poäng upp till Örnsköldsvik som befinner sig på fast mark och slipper kvalspel. Att Vännäs kommer få kvala sig kvar känns därmed väldigt sannolikt och att Örnsköldsvik hamnar annat än åtta är också inte så troligt då de i sin tur har sju poäng upp till sjuan.

Men om det var ett tufft bakslag för Vännäs så var det desto skönare för Kalix som i och med segern återfinns på en fjärdeplats. Då har de ändå två matcher färre spelade än de flesta lag i serien (Vännäs har lika många och Borlänge en färre). Med samma poängutdelning i hängmatcherna (2,14 poäng/match) så skulle de leda serien.

Enköping har två tuffa hemmaförluster i ryggen. De inledde annars vårettan starkt och låg innan helgens matcher tvåa, men de har förtvivlat svårt att vinna hemma, endast två segrar på hela säsongen. De kanske får göra en klassiker och åka en busstur till hemmamatcherna, för ska de ha med slutspelet att göra så måste de plocka poäng hemma med.

Borlänge såg ut att vara rökta, men tack vare två starka segrar i helgen, mot serieledande Wings och formstarka Vallentuna så är man helt plötsligt med i matchen igen. Laget ligger just nu sexa och med en seger i hängmatchen de har skulle de faktiskt kunna avancera upp till en andraplats, så jämnt är det. Men ska man vara med och bråka om en slutspelsplats så måste man hitta jämnheten och leverera i match efter match.

Ett lag som drabbats av flera tunga tapp men ändå är med i leken fortfarande är Teg. Senast vann de borta mot Enköping med hela 6-0 och det gav inte bara laget sköna poäng utan också en fin målskillnad, hela seriens bästa (+9) och det kan komma att bli viktigt i en jämn serie.

För ett par matcher sedan så varnade jag för att serien skulle kunna vara död för Surahammar om man inte började vinna. Men sedan dess har man tagit två raka segrar och nu ligger man på en tredjeplats, det går fort i hockey! I mina ögon så är de nu en av favoriterna att norpa en topp 3-placering.

Vallentuna hade fem raka segrar och seglade upp till en andraplats, men förlorade senast mot Borlänge med 4-1. Andraplatsen behåller man dock och kan laget behålla sin fina form kan man säkert utmana om seriesegern också.

Wings inledde vårettan grymt med fem raka segrar, men sedan tappade man tre toppspelare och sedan dess har man tre förluster senaste fyra matcherna. Enda segern kom mot Vännäs. Det gör att Wings, trots att man leder serien, kanske är det näst formsvagaste laget (Vännäs svagast) och får laget inte någon form av injektion så tror jag inte att man kommer leda serien länge till, ja även en playin-plats kan vara i fara.

Lämna ett svar