En vattendelare

Ikväll spelas det bara en match i hockeyettan, men det är en väldigt viktig match för de inblandade lagen. Kalmar tar emot Skövde i en match som inte bara gäller tre poäng, utan också kan vara en vattendelare för de båda lagen om hur höga ambitioner de kan ha i en alletta.

Den södra allettan är rekordjämn, där varje liten poäng kan komma att bli avgörande för inte bara en placering, utan flera. En poäng kan skilja mellan missat slutspel och en mittenplacering. Det är med det i strålkastarljuset man måste se dagens möte.

I Kalmars fall kanske det inte handlar om en missad slutspelsplats, men det handlar om ifall man på allvar vill utmana om en serieseger. En serieseger som av tradition brukar innebära en kvalserieplats. Fördelen av att bara behöva klara av ett slutspelssteg och att få välja motståndare är så stor, att en serieseger är nästan ett likhetstecken med en kvalserie. Speciellt som slutspelet nu kommer avgöras i bäst av fem, och inledas med två hemmamatcher för det topprankade laget.

Förra säsongen kom Kalmar tvåa i allettan, en placering som inte kom att räcka för kvalseriespel. Därför så tror jag att laget absolut är inriktade på en serieseger denna gång. Men ska man vinna en alletta så har man inte råd med så många plumpar på vägen, och framför allt bör man vinna på hemmaplan. Möter man dessutom ett lag från nedre halvan så är pressen att vinna än högre. Förlust idag och det kan mycket väl vara poängen som skiljer från en serieseger, för så mycket mer än tre poäng tror jag inte det kommer skilja mellan en första- och en andraplats.

För Skövdes del så har man inlett allettan klart bättre än brukligt. Något som inte förvånar med tanke på att man gjorde en bra mycket stabilare grundserie och har ett starkare lag än på många år. Men det har kanske inte riktigt sprudlat om laget, man har mer krigat sig till poängen. Senast vann man mot Mariestad genom att mest vara stabila och kriga hårdast. Kan man fortsätta kriga hårdare än motståndarna, även när det inte är ett derby? Ja då kan man mycket väl bli ett lag för åtminstone en mittenplacering. Men då gäller det att plocka fram samma inställning match efter match, även på bortaplan mot Kalmar. För även om Kalmar på papperet är ett starkare lag så kan man som motståndare göra att priset de måste betala för att vinna blir för högt för att de ska vara beredda att betala det. Och fixar Skövde att lägga ner det jobbet mot Kalmar, så fixar man det mot alla lag i serien, och då kan det bli en trevlig alletta för Skövde. Men förmår man inte att mönstra den kraften, så lär man inte klättra så mycket högre än den sjundeplats man nu har.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar