Så troligt är det att tränarna blir kvar – Norra allettan

Med tanke på hur många tränare som lämnat sina uppdrag i hockeyettan redan denna säsong, så öppnar det naturligtvis upp för att spekulera kring vilken tränare som blir nästa att lämna, antingen frivilligt, eller ofrivilligt. I en serie inlägg så tänkte jag försöka spekulera i hur stor sannolikhet det är att tränarna blir kvar i sin klubb säsongen ut. För de kan ju både vara så att tränarna får sparken eller att de vill lämna av eget val. Sist ut är tränarna i den norra allettan.

Vi går från troligast till minst troligt.

Boden – Per Ljusteräng

Boden har precis fått in Per Ljusteräng som tränare sedan tidigare tränaren Roger lämnat för att bli assisterande i Östersund. Ljusteräng är en rutinerad räv som tränat hockey på ettannivå eller högre i 25 år. Har kanske lite tveksamt facit i sina klubbar de senaste åren, då han fått sparken tre gånger på fyra säsonger. I Boden så kommer han dock till ett dukat bord, med ett lag i harmoni, ett spel som funkar bra och serieledning. Han kan antagligen bara luta sig tillbaka och låta det rulla på så kommer inga problem uppstå och det blir en fin säsong. Men skulle motgångar komma, spelarna börjar fundera och positioner börja tappas så kan det börja bli oroligt i spelarleden och då gäller det att agera klokt som tränare, annars så sitter man också löst. Men särskilt troligt är det inte, speciellt som klubben redan fått byta tränare.
Sannolikhet att han blir kvar: 96%

Hudiksvall – Dennis Hall

Efter en visserligen svajig spelmässigt, men poängmässigt stabil grundserie, så var storfavoriten klar för allettanspel. Där inledde man minst sagt svajit med tre raka förluster, och hade jag satt detta omdöme i det skedet så hade siffrorna definitivt varit lägre. Men nu vände man den lilla krisen, och då sitter Dennis Hall säkert. Hans facit med laget förra säsongen ger honom stort förtroende hos klubbledningen. Men klubben kommer inte vilja se så många fler svackor, så viss press spelar man ändå under.
Sannolikhet att han blir kvar: 97%

Väsby – Jussi Salo

Väsby seglade bekvämt igenom den östra ettan trots ett på papperet något svagare lag denna säsong. Väl där så placerar man sig just nu som trea efter fyra segrar och två förluster, ungefär som förväntat. Det finns med andra ord inte mycket som talar för att Väsby skulle vilja förändra på tränarpositionen. Men visst, kommer en oväntat djup svacka så är inte sportchefen Tom Tärnström blyg för att leta nytt.
Sannolikhet att han blir kvar: 97%

Lindlöven – Jonas Dufåker

Jonas Dufåker är en players coach, en tränare som verkligen lägger ner tid på varje enskild spelare. Det gör honom omtyckt i gruppen, så vi lär inte se några spelaruppror som avsätter honom. Han har också på plussidan att laget gjorde sin bästa grundserie någonsin. På minussidan finns den oväntat svaga inledningen på allettan, men jag tror att förtroendet för Jonas är stort, och att det också kommer att komma ett lyft i tabellen.
Sannolikhet att han blir kvar: 97%

Hanviken – Anders Hultin

Med tanke på ett par tunga tapp inför säsongen så har Hanviken gjort det bra så här långt. En tung inledning av grundserien visserligen, men sedan steppade man upp och lyckades nå en alletta och ligger just nu fyra. Det gör att tränaren Anders Hultin, ny för säsongen från Segeltorp, nog får fullfölja sitt kontrakt. Speciellt som pressen utifrån, från supportrar, inte är så tuff.
Sannolikhet att han blir kvar: 97%

Kiruna – Kim Sunna

Åkte inte Kim Sunna förra säsongen, när man hade ett starkt lag men ändå fick kvala sig kvar, så lär han inte åka nu. För denna säsong fick han laget att lyfta rejält i grundserien, allettanplatsen var skrällartad. Sedan har allettan kanske inte startat jättestarkt, men allting framöver måste ses som en bonus.
Sannolikhet att han blir kvar: 98%

Strömsbro – Magnus Jansson

Magnus Jansson går in på sin andra säsong som tränare i Strömrbro. Det är också andra gången som han för Strömsbro till en alletta, något de inte lyckats med tidigare. Då förstår alla att det inte finns några större planer på att skicka tränaren. Speciellt som laget inlett allettanspelet bra.
Sannolikhet att han blir kvar: 98%

Nyköping – Filip Algeman

Nyköping nådde ÄNTLIGEN allettan efter tusen sorger och tusen bedrövelser. Man gjorde det inte med meriterade Fredrik Mälberg och ett stjärnfylld trupp, utan med unge lovande tränaren Filip Algeman och en betydligt mer anonym trupp. Väl där har man fortsatt leverera bra, och Algeman är till stor del att tacka.
Sannolikhet att han blir kvar: 98%

Sundsvall – Jonas Lindström

Detta är Jonas Lindströms första hela säsong som tränare för Lindlöven, och det är en framgångsrik sådan. Laget tog sig för första gången sedan omstarten till en alletta, med marginal dessutom. Väl i allettan har man också startat helt ok, och det finns inte mycket som talar för att laget ska falla ihop. Och så länge laget inte gör det så blir Jonas Lindström kvar.
Sannolikhet att han blir kvar: 99%

Piteå – Mikael Aaro

Tränaren Mikael Aaro vände inför säsongen hem efter en tränarkarriär i bland annat Djurgårdens SHL-lag. Det är med andra ord en meriterad tränare, en kille med rötterna i Piteå och dessutom en tränare som verkligen fått ordning på Piteå denna säsong. Han lär inte behöva se sig om efter nytt jobb, och lär inte söka sig ny klubb heller, då han precis valt att flytta hem igen.
Sannolikhet att han blir kvar: 99%

Foto: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar