Ska det äntligen lossna nu?

Ikväll så spelas det flera viktiga matcher, men det är två som sticker ut lite extra. Det är två förväntade topplag som nu istället ligger jumbo i sina allettor som ska möta två lag de normalt ska slå. Jag pratar naturligtvis om matcherna Skövde-Karlskrona och Hudiksvall-Sundsvall.

Om vi börjar med matchen Skövde-Karlskrona så är det om vi tittar i tabellen nästjumbon som tar emot jumbon. Det innebär att båda lagen spelar med viss press på sina axlar, båda lagen vill ju spela slutspel och just nu befinner de sig inte där. Skövde har en tradition av att vika ner sig i allettan, och inledde även allettanspelet svagt med tre raka förluster. Men man lyckades bryta den negativa trenden senast via en seger mot Tranås, och lyckas man vinna även ikväll så ser det helt plötsligt mycket bättre ut. Men vid förlust är det ännu för tidigt att blåsa faran över för fiaskospöket.

Karlskrona å sin sida har än större press på sina axlar. Laget topptippades av spelbolagen efter en fin grundserie, men nu har man inlett med tre raka förluster. Framför allt har man haft svårt för att få ihop 60 bra minuter, första 20 har varit bra men sedan har spelet rasat. Då Karlskrona är ett av ettans mest hårdsatsande lag med högst förväntningar på sig så har kritikstormen kommit som ett brev på posten. Karlskronas sportchef Mikael Sundlöv gick idag i tidningen ut med att hans förtroende för Erik Karlsson är fortsatt stort och det är givetvis det enda han kan säga. Så länge han är tränare så måste han ha ett orubbligt stöd, allt annat skulle förmedla oroskänslor in i truppen, något laget absolut inte behöver. Den dag Sundlöv inte har förtroende för tränaren längre, den dagen måste Erik gå.

Men Karlskrona spelar alltså under en rätt hård press. Hur hanterar laget det? Kan det få dom att sluta sig samman så kan det bli kittet som får dom att börja leverera, att äntligen få det att lossna. Om det istället får dem att hålla hårdare i klubban och börja fundera, då kanske inte vändningen kommer heller ikväll.

***

Matchen mellan Hudiksvall och Sundsvall är det mest Hudiksvall som spelar med press på sig, men inte lika stor som lagen i den första matchen. Laget har ändå spelat helt ok hockey, men har saknat den där sista inställningen att kriga om varje lös puck, om varje millimeter på isen. Som jag skrev i en krönika inför säsongen så är det laget med bäst inställning som kommer vinna mest då det skiljer så pass lite mellan lagen, och så har det verkligen varit. Jag tror att det kan ha varit en väckarklocka för Hudiksvall, att de måste vara beredda att offra lika mycket som motståndarna för att vinna matcherna. Har de den inställningen till dagens match så kommer de antagligen ta sin första seger redan ikväll.

***

Det bjuds också på två andra allettanmatcher. I söder så möter de två överraskningslagen Halmstad och Dalen varandra. Det är två lag som spelar rätt likt: Snålt bakåt, där man bjuder på få misstag, och sedan själva är duktiga på att ställa om när motståndarna bjuder på något. Dalen gör det så framgångsrikt att man leder serien, och det ska verkligen bli intressant att se om de kan befästa den serieledningen ikväll. Jag tror på en tillknäppt historia där första målet kan komma att bli avgörande, för då kan det laget sedan spela på sin ledning.

Den sista allettanmatchen står mellan Tranås och Troja. För dom är det också lite av en vattendelarmatch, där vinnaren kan se framtiden an med viss tillförsikt, medan förloraren kan bli indragen i en streckstrid. Ska Tranås virvlande offensiv, eller Trojas trygga defensiva maskin dra det längsta strået?

***

Vi har också en full omgång i den södra vårettan. Det blir ett viktigt bottenmöte mellan Segeltorp och Köping. Segeltorp kan vid seger skaffa en skön marginal ner till Köping på jumboplatsen, medan Köping nästan måste vinna för att inte hamna ohjälpligt efter. Frågan är dock vem som leder Köping sedan Johan Hellström lämnat?

Krif-Borås är ett intressent toppmöte, där vinnaren skaffat sig ett fint läge för att nå en topp 3-placering. Ska Borås ta en andra raka efter en lite trevande inledning, eller blir det Krif som tar sin fjärde seger på fem försök i vårettans inledning?

Att Huddinge är stora favoriter mot Forshaga råder inget tvivel om. Huddinge har utöver en plump mot Segeltorp gått starkt på slutet och lär tillhöra toppen när det summeras. Men en liten varningsflagga ska kanske höjas för Forshaga som tog sin första vårettanseger senast mot Tyringe.

Linden har varit en positiv överraskningen i vårettan så här långt. Nu förlorade man visserligen för första gången senast, men det var mot ett starkt Vimmerby så det kanske inte är så mycket att säga om. Nu ställs man mot ett Mörrum som lär bli en tuff motståndare.

Foto: Halland i fokus

Lämna ett svar