Tre igår och en idag

Igår spelades tre matcher i den norra vårettan och vi fick se en favorit som fick hjärtat i halsgropen och en annan som fick åka hem med svansen mellan benen. Men vi kikar också fram emot dagens match i den norra allettan mellan Strömsbro och Piteå.

I matchen mellan Kalix och Örnsköldsvik var givetvis Kalix stora favoriter. Och man hade också ledningen med hela 5-0 2,39 in i den andra perioden sedan Örnsköldsvik visat upp ett otroligt svagt försvarsspel där man lämnade målvakten Oscar Darnell helt ensam med flera Kalixspelare gång på gång.

Men Kalix verkade slå sig till ro och släppte in Örnsköldsvik i matchen, och laget hämtade in mål efter mål. Med 1,16 kvar hade man hämtat in till ett 5-4-underläge och man skapade i slutminuten också ett gyllene läge att kvittera men Anton Hjalmarsson räddade. Hade Örnsköldsvik lyckats kvittera så tror jag samtliga i Kalix sovit dåligt, men kanske framför allt Jesper Juntto som i ställningen 5-2 stod för dessa missar.

Nu vann Kalix till slut ändå, men man måste behålla skärpan i sextio minuter nästa gång. För Örnsköldsvik så blir det försvarsspel som kommer ligga som prio på Per-Åge Skröders träningsschema framöver.

***

Borlänge tog emot Surahammar i Borlänge ishall, ett lag som man kom åtta poäng efter i grundserien och sedan dess hade Borlänge dessutom blivit av med sin kanske främsta spelare Isak Garfvé till allsvenskan. Men det var faktiskt Borlänge som avgick med segern med 3-2 sedan man vänt ett 0-1-underläge till 3-1 i den andra perioden. Därmed så fortsätter Surahammars svaga bortafacit, på elva bortamatcher har man bara vunnit tre. Det håller givetvis inte om man ska kunna hoppas på att nypa en topp tre-placering. För Borlänges del var det en riktigt bra start och kan man bara bli jämnare i prestationen så kan man bli att räkna med.

***

Den sista matchen som spelades var mellan Vännäs och Teg. Där räknade nog många med en tämligen komfortabel Teg-seger, men det var faktiskt Vännäs som ledde mitt i den tredje perioden med 2-1. Men backen Martin Liljekvist lyckades med sitt andra mål i matchen kvittera med 7,36 återstod. och bara 41 sekunder senare så gjorde Helmer Oskarsson 2-3. Sedan kunde Oskar Håkansson spika 2-4 i tom kasse. Men Teg var oväntat illa ute, speciellt som Vännäs missade en straff i tredje periodens inledning.

***

Piteå tog en storskalp i sin allettanpremiär då Hudiksvall besegrades med 4-1. Nu möter man ett annat lag som överraskade lite i premiären då man åker till Gävle för att ta sig an Strömsbro. De lyckades nämligen slå tillbaka Sundsvall i sin första allettanmatch med 4-3. Detta blir en väldigt intressant värdemätare för hur topplagen i norr står sig emot kölagen till östra ettan och en match jag definitivt kommer försöka hinna slänga ett öga på.

Lämna ett svar