Hockeyettan södras dream team

Efter rätt många timmars arbete så är den äntligen klar att presenteras: Södra ettans dream team! Här är de 22 spelare jag tycker förtjänar att lyftas fram.

Målvakter

Wictor Ragnewall, Troja

Trojas klart bästa spelare denna säsong är inte Joakim Hillding eller Dennis Fröland, det är istället Wictor Ragnewall. Med hela ettans klart bästa GAA (1,49) och med näst bäst räddningsprocent i södra ettan (93,6) så har han gett Troja chansen att vinna varje match. Och det har behövts då Troja offensivt sett bleka ut.

Konstantin Barulin, Borås

Borås utan Barulin: Sex matcher – tre poäng och bottenlag i tabellen. Borås med Barulin: Tolv matcher – 28 poäng och seriens bästa lag. Det går inte att nog understryka vikten av hans betydelse för laget, han inte bara motar puckar, han lyfter omgivningen med. En historia jag fått till mig angående vilken respekt han för med sig:
Barulins granne i omklädningsrummet ska knyta skridskorna, men ryssens skydd ligger så dumt till att han får göra det i en väldigt obekväm ställning. Då kommer Barulin in och frågar:

– Varför flyttar du inte på skydden?!

Så pass respekt har han med sig i omklädningsrummet att de inte vågar flytta på skydden.

Förstafemman

Sebastian Ottosson, Kalmar

Rutinerad back som liksom vin bara blir bättre och bättre säsong för säsong. Är med sin rörlighet och robusta spel otroligt nyttig för seriesegrarna, han inte bara gör flest poäng av backar i södra ettan (18) han har dessutom klart bäst plus/minus (+17).

Dennis Fröland, Troja

När forwards haft otroligt svårt att hitta rätt så har Dennis Fröland i alla fall levererat. Den skridskostarka, spelskickliga och offensivt inriktade backen kan spela med lite små marginaler ibland, men oftast blir det rätt och det har gjort att han noterats inte bara för flest poäng (16) utan också bäst plus/minus i laget (+11).

Linus Skager, Kalmar

Med sin snabbhet och teknik så passar han som handen i handsken i Kalmars spelsystem. Kräver bevakning, drar ofta på sig två man, och öppnar på så sätt upp för att medspelarna ska bli lediga någon annanstans. Så har han också assisterat 15 gånger, men han kan också måla själv, åtta mål har det blivit och sammanlagt 23 poäng. Dessutom finfina +13 i plus/minus.

Victor Crus Rydberg, Kalmar bäst +/- av centrar

Kalmars ledande center de senaste sex säsongerna är fortfarande en klassspelare. Läser spelet som få andra och har bra lösningar på isen. Gör inte bara poäng utan är dessutom bra defensivt, så har han också bäst plus/minus av samtliga centrar i hockeyettan södra.

Juho Liuksiala, Nybro

En annan riktig speedkula, fast mer med maxfart än Skagers rörlighet i sidled, är Nybros ytter Juho Liuksiala. Ligger ofta och tjuvar lite och får han en åkduell där han inte är alltför långt efter så tar han den. Får på så sätt många frilägen och han är dessutom duktig på att utnyttja dem. 12 mål, är flest av alla i söderettan.

Andrafemman

Fredrik Eriksson, Borås

Borås backsida är minst sagt oprövad, med ett gigantiskt undantag. 39-årige Fredrik Eriksson har SM-guld och tre SM-silver, har blivit vald till tyska ligans bästa back, med mera, med mera. Han må vara mindre rörlig med ålderns rätt, men spelsinnet har han kvar och det visade han verkligen under hösten då han stod för flest assist av alla spelare i den södra ettan (16). Betyder dessutom mycket för sina lagkamrater med sitt lugn och sin rutin.

Jacob Stöffling, Kalmar

Jacob är i grunden en stabil och stark defensiv back, men han har också offensiva skills. Och det har han verkligen visat under grundserien. Kalmars offensiva och rörliga spel har gett en större delaktighet i offensiven och det har gett 16 poäng, tredje mest av alla backar i södra ettan.

Robin Dahse, Halmstad

Halmstad är ettans stora överraskningslag då flera spelare lämnat och det varit allmänt rörigt i klubben. Men en spelare står trygg kvar och leder verkligen laget. Ingen spelare, Barulin undantagen, betyder så mycket för sitt lag. Spelar i alla spelformer med en skicklighet som få andra. Poänggörare (17 st), attitydspelare och grovjobbare i ett och en tränardröm.

Johannes Nilsson, Karlskrona

Johannes Nilsson centrar mellan Mikael Roslund och Todd Winder och länkar samman den kedjan på ett ypperligt sätt. Han har många bra egenskaper: Bra skott, fint passningsöga, bra fart och är stark på puck. Det är hans kedja som lett Karlskrona till den fina grundserien och de ligger också 1,2 och 4 i interna poängligan. Johannes har skrapat ihop 14 poäng och har fina +8 i plus/minus.

Todd Winder, Karlskrona

Den 26-årige kanadensaren Todd Winder fick dåligt med istid sin första säsong med Vimmerby, men har sedan dess tagit kliv för varje säsong. Så bra som han vart denna grundserie sedan han bytt klubb till Karlskrona har han dock aldrig varit. Han har varit Karlskronas ledande offensiva spelare och har fint plus/minus (+9).

Tredjefemman

Christoffer Rasch, Karlskrona

Den skadeförföljde Christoffer Rasch har efter två problemfyllda säsonger äntligen fått spela kontinuerligt. Och att han har kapacitet visade han direkt, han har tillsammans med Gustav Berglund varit serietvåan Karlskronas bäste back. Leder också interna poängligan för backar men är lika viktig i defensiven vilket +10 i plus/minus-statistiken visar, näst bäst i laget.

Carl Ernberg, Troja

Trojas backsida är antagligen ettans starkaste. Man har både bredd och spets, och till spetsen måste definitivt Carl Ernberg räknas. Frölands backkollega behärskar spelet i båda riktningarna tack vare sin rörlighet och spelsinne, och trots sin ringa storlek så spelar han ändå rätt aggressivt.

Eero Savilahti, Nybro

Jag imponeras över Eero Savilahtis inställning. Man kan tänka sig själv att när man gjort sex säsonger i Liiga och sedan ska spela i hockeyettan som 30-åring att hungern inte riktigt ska vara där. Men Eero krigar varje dag och gör det bra dessutom. Det märks att han spelat på högre nivå, han är lite snabbare i tanken, lite smartare utan att för den sakens skull tumma på fysiken. Snittar över en poäng per match och betyder mycket för Nybro, nästan mest av alla deras finska stjärnimporter.

Tatu Kokkola, Kalmar

En poängstark spelare i finska mestis i flera år innan han inför den förra gick till Vimmerby. Där gjorde han succé, och den har nu fortsatt i Kalmar. Är en stark tekare, men har också många andra bra egenskaper, som snabbhet, bra pass och bra med pucken. Har också gjort näst flest poäng av samtliga södercentrar, 17 stycken.

Tom Fridén, Mörrum

Centrar mellan tvillingbrorsan Martin och John Henrion och tar både ett stort ansvar defensivt och är delaktig i offensiven. Trots sin unga ålder (21) väldigt mogen i sitt spel och tar många kloka beslut ute på isen. Har gjort tredje flest poäng av samtliga centrar i den södra ettan.

Fjärdefemman

Niklas Dahlberg, Nybro

Frågar man Nybrosupportrar om vilken back de tycker är bäst i laget (iaf de jag frågat) så får man svaret Niklas Dahlberg. Och Dahlberg, som går in på sin andra säsong i klubben, har tagit stora kliv inför denna säsong. Han spelar tryggare defensivt och är mer aktiv i offensiven. Så har han också slagit eget poängrekord och har femte bästa plus/minuset i laget.

Filip Persson, Halmstad

Halmstad är en riktig plantskola för backar. Tim Bothén (Krif), Jacob Stöffling (Kalmar), Oliver Lexenberg (Väsby), Anton Sundin (Skövde), ja det finns än fler Halmstadsbackar som slagit igenom i klubben och som bytt förening till andra ettanlag och gjort det bra. Nu är nästa genombrott här. Filip Persson, gjorde sin första säsong i Halmstad förra säsongen och hade då en mindre roll, men med mer istid och ökat förtroende så har han nu blommat rejält. Har varit lagets klart ledande back och har redan gjort fler poäng än under hela förra säsongen och har dessutom varit inne på överlägset flest mål framåt i laget (19).

John Henrion, Mörrum

Södra ettans mest fruktade skott! Ja den forne allsvenske skyttekungen har inte något blött krut i bössan, men han är också en skicklig ishockeyspelare som både har fart, kraft och spelsinne.

Martin Fridén, Mörrum

Mörrum må ha gått svagt, men det beror snarare på att spetsen varit för tunn än att den saknats. För Martin Fridén är verkligen spets i hockeyettan. Rörlig, bra spelsinne och ett ständigt orosmoment för motståndarsvaren. Att göra näst flest poäng av alla (21) när man spelar i ett bottenlag, är starkt.

Mikael Roslund, Karlskrona

Jag vet inte hur Mikael Roslund är vid sidan av, men jag förstår ändå att ha varit kapten i Karlskrona under de tre senaste säsongerna. För han är en kille med härlig attityd på isen, en spelare som alltid ger 100%, alltid driver på kassen, alltid vill något. Så har han också gjort flest mål i laget (9 st, 4:e mest i södra för övrigt) och har dessutom näst bäst plus/minus.

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar