Betyg på grundserien – södra ettan

Grundserien är nu färdigspelad och det är dags att summera den. Jag tänkte göra det genom att betygsätta samtliga lags insatser i betygskalan 1-5. Grunden för betygen är satta utifrån förväntan, så ett lag som vinner en serie kan teoretiskt sett få lägre betyg än ett lag som hamnat sist, även om det är osannolikt. För att ha en utgångspunkt så utgår jag från den placering vi på kmhockey.se satte på laget inför säsongen, om de sedan lyckats bättre än det så kan det ge bättre betyg, lyckades de sämre så blir det givetvis ett sämre betyg.

Södra ettan blir tredje serien ut.

Betygsskala
5 Långt över förväntan
4 Över förväntan
3 Enligt förväntan
2 Under förväntan
1 Långt under förväntan

1. Kalmar

Vårt tips: 3

Betyg: 4

Visst trodde vi att Kalmar skulle vara med och bråka i toppen, själv satte jag pengar på oddset att Kalmar skulle vinna, men det fanns än större favoriter. Därför så var det imponerande av Kalmar att till slut spela hem en serieseger, trots att man kanske inte spelmässigt imponerade kväll efter kväll. Men högstanivån var verkligen hög och lägstanivån tillräcklig för att ändå få med sig segrar även när allt inte klaffade. Gjorde flest mål i serien och släppte in minst, det är klart att Kalmar ska ha ett bra betyg!

2. Karlskrona

Vårt tips: 4

Betyg: 4

Att Karlskrona skulle vara med och slåss i toppen var givet, det är bara att kolla in laguppställningen! Men det såg inte så jätteimponerande ut under träningsmatcherna och vi trodde nog att Karlskrona skulle bråka om en serieseger. Men det gjorde man verkligen hela vägen. Det var först efter en neslig förlust i sista omgången mot ärkerivalen Mörrum, ett lag som befunnit sig i fritt fall efter de ekonomiska problemen kommit fram, som man tappade seriesegern som man såg ut att ja i en liten ask. Därmed så tappade man lite i betyg, men visst förtjänar man en fyra.

3. Troja

Vårt tips: 2

Betyg: 3-

Ex-allsvenska Troja var en av våra stora favoriter att kampas om seriesegern. Men laget startade grundserien minst sagt svagt med tre förluster första fyra matcherna, men sedan lärde man sig att spika igen bakåt ordentligt och det gav åtta segrar de följande nio matcherna och vips så var man ett topplag. Avslutningen var dock i svagaste laget för att få ett helt godkänt betyg, men visst, en tredjeplats kan inte heller sägas vara under förväntan.

4. Halmstad

Vårt tips: 9

Betyg: 5

Hela ettans största positiva överraskning. För ni vet ju hur det såg ut inför seriestarten. Halmstad hade haft en minst sagt turbulent silly season med spelare som lämnade, en styrelse som kuppades bort, ett värvningsarbete som inte startade förrän i september, en huvudtränare som lämnade och prat om ekonomiskt bråk. Det var med andra ord långt ifrån optimala förutsättningar för att få till ett slagkraftigt lag. Men Halmstad gillar att slå ur underläge, det är inte första gången man lyckas med det. Laget spelade med en imponerande hög lägstanivå, man slog egentligen alla lag från den nedre halvan, och släppte aldrig greppet om allettanplatsen. Imponerande!

5. Nybro

Vårt tips: 1

Betyg: 1+

Nybro har södra ettan starkaste lagbygge, med spetsar som nästan alla andra lag bara kan drömma om. Att de var solklara favoriter till seriesegern var det nog ingen som ifrågasatte. Man inledde också seriespelet precis så stabilt som man kunde förvänta sig, med en enda förlust under den första halvan. Men sedan gick det troll i det, fyra raka förluster gav en sparkad tränare Tisell och in med stjärntränaren Pekka Virta. Det har väl inte gått så där lysande efter hans intåg heller, faktum är att man bara har en enda fullpoängare på de sex matcher han stått i båset. Men man räddade ändå till slut en allettanplats, men det var på det berömda håret. Det kan inte vara annat än långt under förväntan.

6. Borås

Vårt tips: 7

Betyg: 3+

”Tänk om vi haft Konstantin Barulin från start!” Ja så tror jag många Boråssupportrar tänker med tanke på vilket lyft det blev för Borås sedan den meriterade ryska målvakten anslöt. För på de sex matcherna det tog innan han anslöt så vann laget bara en enda. Men på de tolv matcherna 38-åringen stått så har laget plockat nio segrar. Faktum är att från omgång sex så har Borås varit det lag som plockat allra flest poäng i södra ettan, man har tagit fler än ettan Kalmar, fler än tvåan Karlskrona. Snacka om att vara en spelare som gör skillnad! Tyvärr anslöt han för sent för att laget skulle få spela en alletta, man missade på målskillnad, och därmed så blir det bara en stark trea i betyg.

7. Mörrum

Vårt tips: 10

Betyg: 4

Att Mörrum hade ekonomiska bekymmer visste man redan inför säsongen, då man gick ut och berättade att man skulle halvera spelarbudgeten. Visst fick man behålla några guldkorn i Henrion, Paulsson, tvillingarna Fridén och Anarp, men stora delar av truppen såg mest ut som tvåanspelare. Trots det så inledde man seriespelet riktigt starkt och låg ett tag till och med på allettanplats innan de ekonomiska problemen blev akuta. Då rasade man ihop och förlorade stort ett antal matcher. På slutet så kom man dock samman igen, och via två avslutande segrar, bland annat mot KHK, så räddade man både en helt ok placering och ett bra betyg.

8. Vimmerby

Vårt tips: 6

Betyg: 2

Vimmerby trodde vi skulle vara med och slåss om en allettanplats. Visserligen såg man lite svagare ut, men det såg konkurrensen ut att vara också, utöver de fyra stora då. Men ett nytt spelsystem verkar ha tagit tid att sätta, för nye tränaren Hampus Sylvegård fick inte alls sin offensiva spelfilosofi att sitta hos laget. En inledande seger följdes nämligen av hela nio raka förluster och en solklar sistaplats. Sedan fick man bitarna att falla på plats lite mer på slutet, men man var aldrig nära att bråka om någon allettanplats och det måste sägas vara under förväntan.

9. Krif

Vårt tips: 5

Betyg: 1

Förra säsongen floppade Krif, men denna gång hade man fått ihop ett än starkare lag och visst borde man ha lärt sig något så man inte misslyckades igen? Men nej, det blev ett magplask igen. Inte blev det någon allettanstrid för Blekingarna, trots sitt bra lag och positiv energi runt laget inför nedsläpp. Till slut fick tränare Ivansson lämna, men det blev inget direkt jättelyft för det. Nej detta var långt under allas förväntan.

10. Tyringe

Vårt tips: 8

Betyg: 2

Jag tyckte Tyringes lagbygge såg lite spännande ut inför säsongen ändå, men utöver några segrar mitt i serien så har man idel förluster i princip. Att det har gått under förväntan är inget att snacka om.

Lämna ett svar