Betyg på grundserien – Västra ettan

Grundserien är nu färdigspelad och det är dags att summera den. Jag tänkte göra det genom att betygsätta samtliga lags insatser i betygskalan 1-5. Grunden för betygen är satta utifrån förväntan, så ett lag som vinner en serie kan teoretiskt sett få lägre betyg än ett lag som hamnat sist, även om det är osannolikt. För att ha en utgångspunkt så utgår jag från de n placering vi på kmhockey.se satte på laget inför säsongen, om de sedan lyckats bättre än det så kan det ge bättre betyg, lyckades de sämre så blir det givetvis ett sämre betyg.

Men nu kör vi igång och vi börjar med den västra ettan.

Betygsskala
5 Långt över förväntan
4 Över förväntan
3 Enligt förväntan
2 Under förväntan
1 Långt under förväntan

1. Dalen

Vårt tips: 1

Betyg 3

Vi hade väldigt höga förväntningar på Dalen inför säsongen. Visserligen hade man tappat sin toppkedja, men man fick i övrigt behålla hela sin så starka stomme. Dessutom plockade man in en hel del spännande talanger och det fanns dessutom utvecklingspotential i den stora stommen. Vi fick helrätt, för precis så blev det. Andra klev fram när de fick mer istid, talangerna tog rollerna de fick och även om det inte gick spikrakt och smärtfritt så stod man där överst i tabellen till slut, precis som vi hade förväntat.

2. Skövde

Vårt tips: 4

Betyg: 4

Skövde hade ett bättre lag denna säsong, framför allt backsidan förstärktes. Men den stora förbättringen har dock skett på tränarsidan där Staffan Lundh tog över rodret. Vi flaggade inför att vi trodde att Skövde skulle bli ett klart starkare lag denna säsong, men vi trodde ändå att det skulle ta några omgångar för Staffan att sätta sin prägel på laget och få ett tryggt grundspel, och att de därmed skulle tappa lite mark i början och därför inte nå högre än en fjärdeplats. Men Staffan visade sig få ett snabbare genomslag för sitt spel än så, redan från start så märktes det en helt annan stabilitet i laget med tydligare linjer och ett tryggare defensivt spel framför allt. En litet svaghet vi lyfte var avsaknaden av riktiga målskyttar, där Emil Smedberg verkligen behövde leverera. Men det har han också gjort, han gjorde mer än dubbelt så många mål som tvåan och var otroligt viktig för laget.

3. Lindlöven

Vårt tips: 6

Betyg: 4+

Lindlöven har legat runt allettanstrecket i flera år, oftast dock på precis fel sida. När nu den västra ettan spetsades med två nya lag in så trodde vi att de skulle få svårt att nå en alletta, trots ett på papperet starkt lag. De brukar ofta falla på att de inte har någon egen verksamhet att lyfta upp spelare ifrån vid skador. Men i år har de haft ett flitigt utbyte med Karlskoga vilket gjort att de klarat lite skador och ändå haft en slagkraftig trupp. Och det har gett laget ett lyft, inför sista omgången ledde man serien och hade man vunnit så hade det varit en given femma i betyg, men nu föll man vilket förminskar intrycket. Framför allt så imponerade man defensivt med stora och starka backar vilket gav en trygg grund att bygga offensiven på.

4. Tranås

Vårt tips: 5

Betyg: 3+

Tranås rivstartade seriespelet och körde över allt, så långt såg det lysande ut. Men så fick man en rejäl svacka i mitten av seriespelet och var ett tag faktiskt utanför allettanspel. Men tack vare en stark avslutning så räddade man både spel i finserien och ett mer än godkänt betyg. Laget släppte in minst mål och gjort flest, men har varit lite för ojämna i prestationen för att få ett högre betyg.

5. Mariestad

Vårt tips: 3

Betyg: 2

I en längre analys här, så har jag gjort en ordentlig genomlysning av Mariestads säsong. Vi förstod att detta skulle bli en tuffare grundserie för Mariestad, men att de skulle vara så nära att missa en alletta var sämre än förväntat och kan inte ge godkänt betyg.

6. Surahammar

Vårt tips: 2

Betyg: 2-

Vi hade höga förväntningar på Surahammar inför säsongen. De kom från en succésäsong, där de bland annat kom tvåa i grundserien, och de fick behålla hela sin stomme som de dessutom vässade med några riktigt spännande nyförvärv. Men de var aldrig egentligen riktigt nära att upprepa förra säsongens succé. Man var väldigt ojämna under säsongen och framför allt presterade man inte på bortaplan, där man tog blott nio poäng på hela grundserien. En besvikelse med tanke på det fina lag man hade.

7. Linden

Vårt tips: 9

Betyg: 4

Linden var ett tag riktigt nära att gå upp på en allettanplats, men man hade inte riktigt uthålligheten och en svacka gjorde att chansen föll dom ur händerna. Men laget spelade en betydligt bättre hockey än tidigare säsonger och nye tränaren Nico Surenkin tog i alla fall delvis bort looserstämpeln som funnits på laget.

8. Borlänge

Vårt tips: 7

Betyg: 3-

Borlänge sparade in på spelarbudgeten inför säsongen och det märktes. Laget blev betydligt yngre och mindre erfaret till sin struktur än tidigare säsonger och därför var också våra förväntningar på laget lägre än vanligt. Men de har ändå en stark kärna som brukar kunna leverera och en vinnarkultur i väggarna som vi trodde skulle innebära lite mer leverans än vad man lyckats med. Har spelat lysande vissa matcher för att i nästa falla ihop, vilket i och för sig är naturligt med så många unga spelare. Var faktiskt det laget i västra ettan som matchade juniorer flitigast (93, tolv fler än tvåan Mariestad).

9. Forshaga

Vårt tips: 8

Betyg: 3

Visst trodde vi att Forshaga skulle komma ett snäpp högre, men så rankade vi laget innan de blev av med sin absoluta spets, Jonas Nyman. Det lämnade laget väldigt tunt, utöver målvakten Eric Forsberg och centern Filip Nordström så var det egentligen helt tomt på spets. Då är det svårt att hävda sig mot en rekordstark västra etta, men man var ändå med och krigade en bra stund in på säsongen och ska ha godkänt för sin säsong.

10. Köping

Vårt tips: 10

Betyg: 3

Godkänt trots att man hamnade sist? Ja man hade helt enkelt inte material för att bli annat än sist. Jag tycker ärligt talat att Köping gjorde en rätt bra säsong spelmässigt, sedan hade man bara inte riktigt uthålligheten under matcherna att hålla i tre perioder. Men man var med i i stort sett alla matcher hela vägen in i slutet, man vek trots förlusterna aldrig ner sig, och man spelade en frejdig och passningsorienterad ishockey, som kanske inte var så framgångsrik men ändå en fröjd att titta på och framför allt utvecklande för spelare.

Lämna ett svar