Ikväll avgörs det!

Ikväll är det dags för den avslutande grundserieomgången i öst, väst och syd. Det är med andra ord ikväll som allting ställs på sin spets, och det bjuds på spänning i alla tre serier. Det är tre lag som har avgörandet i egna händer, men vid förlust så finns det jagande lag som är beredda att spurta om om de tre tappar poäng i sista omgången. Här är förutsättningarna:

Västra ettan

5. Mariestad 27 poäng +13 i målskillnad
————————————————–
6. Surahammar 25 poäng -9 i målskillnad

Dagens matcher:
Mariestad-Skövde
Surahammar-Lindlöven

Förutsättningar:

Mariestad är som ni ser i förarsätet, men kammar man noll i derbyt så kan Surahammar gå om vid fullpoängare mot Lindlöven.

Kommentar:

Snacka om hett derby! Mariestad-Skövde har alltid varit ruggigt heta matcher, men nu adderas dessutom en dimension till: Risken att Mariestad missar allettan. Och ovissheten och spänningen har inte blivit mindre av att Mariestad sparkade sin tränare Andreas Appelgren i onsdags. Vad ger det för effekt? Mariestad har varit storebror i Skaraborg i många år, men så här långt i år är det Skövde som gått bäst.

Det spekuleras en del i att Skövde kanske kommer att lägga sig, då derbyna genererar stora inkomster för ett Skövde som konstant de senaste åren haft en skral kassa, men det är jag övertygad om inte kommer ske. Skövde har ett alltför stort lillebrorskomplex för att bjuda på ens en millimeter isyta, än mindre poäng.

Nej detta kommer att bli en mäktig kamp där båda lagen kommer att göra allt som står i deras makt för att vinna. Skövde har självförtroende, Mariestad har pressen på sig, vilket är två saker som talar till Skövdes fördel. Men Mariestad har fördelen av hemmaplan (det är slutsålt på sittplats sedan länge) och kanske lite extra motivation ändå med tanke på att de har mer att spela för. Mariestad är klara favoriter (just nu) enligt spelbolagen, men jag håller detta som en helt öppen historia.

***

Om Mariestad förlorar är det dock inte helt kört för dom. Surahammar måste besegra Lindlöven för att gå om, och det finns saker som talar för att de kan lyckas med det. Dels hemmaplansfördelen, de har varit starka hemma hela säsongen, dels att de har mer att spela för.

Men det finns också saker som talar för Lindlöven. För det första har de gått mycket bättre än Surahammar denna säsong de har 10 poäng mer och de leder serien. Lindlöven är också oerhört formstarka med nio segrar de senaste tio matcherna. Vid seger så lär de dessutom vinna serien, vilket skulle vara en fjäder i hatten för ett lag som tippades att inte ens gå till allettan. Förlorar de kan de komma fyra, och då är det helt plötsligt inte lika stor succé.

Östra ettan

4. Strömsbro 27 poäng +3 i målskillnad
5. Hanviken 26 poäng +4 i målskillnad
————————————————–
6. Wings 25 poäng +8 i målskillnad

Dagens matcher:
Hanviken-Segeltorp
Vallentuna-Strömsbro
Wings-Väsby

Förutsättningar:

Hanviken och Strömsbro klara för allettan vid seger. Wings måste slå Väsby samtidigt som antingen Hanviken tappar poäng eller Strömsbro förlorar, för att de ska kunna passera.

Kommentar:

Hanviken har bäst läge att lösa en allettanplats, de har kvar att möta jumbon Segeltorp som har tagit fem poäng de senaste tio matcherna. Hanviken vann deras första möte på bortaplan med hela 8-3 så jag har svårt att se att de missar detta, trots att det handlar om ett derby.

Även Strömsbro har ett bra läge. Vallentuna tappade sitt sista halmstrå att få spela alletta efter förlusten mot Väsby och har inget att spela för. Strömsbro har samtidigt tre raka segrar bakom sig, bland annat mot seriesuveränerna Väsby, och kommer säkert vara supertaggade för att lösa spel i finrummet. Det som talar emot är väl om de klarar att leverera under press, det är inte alltid de lyckats med det.

Wings har tuffast tänkbara motstånd i Väsby och jag har svårt att se att de ska lyckas rubba seriesegrarna, speciellt med tanke på att man förlorade sexpoängsmatchen senast mot Strömsbro.

Södra ettan

4. Nybro 31 poäng +18 i målskillnad
5. Halmstad 29 poäng +6 i målskillnad (50-44)
———————————————————–
6. Borås 28 poäng +3 i målskillnad (51-48)

Dagens matcher:
Borås-Nybro
Halmstad-Vimmerby

Förutsättningar:

Halmstad är klara om man tar samma poäng eller fler än Borås, samt om man tar en poäng mindre än Borås och tappar max två i målskillnad.

Nybro är klara om man inte förlorar med åtta mål mot Borås samtidigt som Halmstad vinner mot Vimmerby.

Borås är klara om man tar två poäng mer än Halmstad eller en poäng mer om man tar in tre i målskillnad ELLER om man vinna mot Nybro med åtta mål.

Kommentar:

Att Nybro ska förlora med åtta mål finns naturligtvis inte på kartan så de är klara i praktiken.

Halmstad sitter också i ett bra läge. De har vunnit samtliga matcher mot lagen nedanför i tabellen, utom en match mot Borås, och möter nu sjuan Vimmerby som kommer från två raka förluster. Halmstad har inte visat några nerver tidigare och har presterat bra hockey hela säsongen utan några djupa dippar och det skulle förvåna mig om de får en nu när de har allt att spela för.

Det ska alltså mycket till för att Borås ska fixa detta. Visserligen har man avslutat serien urstarkt, och jag tror man har en realistisk chans att slå Nybro också ikväll. Men det blir inte med några åtta mål, och då Halmstad bör vinna sin match så kanske man vinner slaget, men inte kriget.

Foto: Anna Engström, Mariestad

Lämna ett svar