Blir krislagen ett smörgåsbord för konkurrenterna nu?

Den enas död, den andres bröd. Ja så kan man se på det oerhört tråkiga när Kiruna AIF lägger ner sin seniorverksamhet och att Mörrum ryktas göra detsamma.

Det är två klassiska hockeylag som nu står inför såna ekonomiska problem att det ena, Kiruna AIF, nu gått ut med att laget lägger ner sin seniorverksamhet efter den sista grundserieomgången den 11/12. Man tillkännager det samma dag som klubbens stora legendar, Börje Salming, hyllades i en fin ceremoni. Det är minst sagt symboliskt att deras frånfälle kom att sammanfalla på detta vis.

Mörrum har ännu inte officiellt gått ut med att man kommer lägga ner men man har tidigare aviserat att man står inför ekonomiska problem och det går rykten om att spelarna haft problem att få ut sina löner. Igår kunde man också läsa denna tweet:

Stämmer detta så innebär det att också Blekingeklubben inte kommer spela någon vårserie. Man kan inte annat än tycka synd om supportrarna till dessa klubbar, och jag hoppas att i alla fall Mörrum reder ut sin situation.

Men om de inte gör det så kommer det betyda att såväl Kiruna AIF:s som Mörrums spelare helt plötsligt står utan klubb att spela för. 46 spelare kommer därmed finnas ute på en marknad som fram till nu sett i stort sett tom ut, och då det finns klubbar som letat länge efter spelare så lär det bli huggsexa om guldkornen. Men vad finns det då för spelare som skulle kunna tillföra spets till intresserade lag?

Kiruna AIF har förlorat hela säsongen och det beror till stor del att truppen är svag, men visst finns det guldkorn. Den som sticker ut mest är givetvis Oskar Fredriksson, en rutinerad kille som alltid producerat mycket poäng. Han är dock oerhört hemmakär och har tackat nej till lukrativa anbud tidigare, därför så tror jag inte att han flyttar. Kiruna IF skulle dock säkert ta emot honom med öppna armar, så trolig klubbadress blir nog IF om han nu inte lägger av. Backen Philip Kemi är också spets på nivån, han gör också mycket poäng och kommer säkert vara intressant för andra lag. Också han är dock hemmakär, så Kiruna IF ligger säkert bäst till också för att få hans signatur.

Andra spelare i AIF som skulle kunna vara intressanta är Joakim Nilsson, Viktor Burman och finske Daniel Bäckström. Men jag skulle inte tro att topplagen hugger på dem, utan mer mitten/bottenlag som vill förbättra bredden.

I Mörrum finns det både fler och vassare spetsar som kommer vara högvilt på marknaden om det går så illa att klubben väljer att avsluta säsongen i förtid. Storstjärnorna Markus Paulsson och John Henrion är givetvis de som står längst fram i kön av attraktiva spelare, men då båda lär vara rätt oflyttbara om jag förstått det så är det grannen Karlskrona som lär ligga bäst till för att få deras signaturer. Två andra offensiva kort som skulle vara intressanta också för topplag i ettan är tvillingarna Fridén. De har producerat bra med poäng i Mörrum och det skulle förvåna mig om de inte hamnar i ett ettanlag med höga ambitioner. Kalmar är säkert ett av lagen som är med i den eventuella huggsexan, men också Mariestad söker fortfarande offensiv spets. En grinder som lär vara eftertraktad är Khalid Ibrahim, en spelare som både kan göra poäng och vara nyttig som defensiv spelare. Även han kan mycket väl vara aktuell för Kalmar, men han skulle också kunna hamna i lag som Krif eller Karlskrona. Av backarna lär Lukas Fredin vara mest intressant. Han har rutin och är en klassisk tvåvägsback som skulle vara välkommen i många lag. Till sist så kan det komma att finnas två bra målvakter ute på marknaden. Såväl Gustaf Bågenvik som Martin von Schoultz skulle kunna vara intressant för lag runtom i ettan. I nuläget så är det dock inget lag som aktivt söker målvakt, så dessa kanske är de som kommer ha svårast att hitta ny klubb.

Lämna ett svar