Överkörningar och islossningar

Det bjöds på både överkörningar och islossningar i gårdagens omgång. Ett lag tog sina första poäng, ett annat fick vinna med ny tränare och ett tredje tappade sista chansen att nå en alletta. Här är mina korta intryck av gårdagens matcher.

Norra

Kiruna AIF-Kalix 3-2

Så kom de då ÄNTLIGEN, Kiruna AIF:s första poäng. Efter tolv raka nollpoängare så lyckades man, fullt rättvist, vinna mot allettanjagande Kalix med 3-2 hemma i Lombiahallen. Kiruna AIFhade skott både i stolpen och i ribban, och speciellt stolpträffen sved då Kalix 3-2-mål kom direkt efter på en spelvändning. Men nu lyckades man ändå hålla undan, det verkar nästan som den ekonomiska krisen stärkt laget. Det var stor glädje efter slutsignalen, men minst lika glada var säkert lokalrivalen Kiruna IF som fick oväntad hjälp i kampen om allettanplatsen.

Piteå-Teg 1-2 e sd

Det var Piteå som höll i taktpinnen, men i slutändan så var det Teg som fick jubla då man kunde vinna med 1-2 efter suddenmål av Ludvig Wistén. Den stora matchvinnaren var dock Oliver Tornerefelt i Tegkassen, som motade hela 36 skott. Tyvärr kom nog segern lite för sent för Tegs del, att ta in sex poäng på de fyra återstående matcherna låter sig nog inte göras, och därför lär det bli fortsättningsettan för Teg efter jul.

Örnsköldsvik-Vännäs 5-0

Vännäs verkar ha tappat momentum ordentligt sedan tränaren övergivit laget. Laget verkar ha suttit kvar på bussen i första perioden, för redan efter 17 minuters spel låg man under med 4-0. Nu är Örnsköldsvik bara en poäng bakom Vännäs.

Västra

Mariestad-Borlänge 8-3

Mariestad Bois verkade rejält revanschsugna efter sin ineffektiva insats mot Forshaga i söndags. För maken till resolut och bra spel som Bois bjöd upp på i den första perioden var det länge sedan man fick se. Efter elva minuters spel hade man spelat fyra minuter i boxplay, ändå ledde man med 5-1(!), och man hann utöka den ledningen till 7-1 innan perioden var över. Ace Cowans, som gjorde hemmapremiär för laget, hade då redan gjort hattrick. Sedan gick man ner i intensitet och framför allt effektivitet, men kunde ändå hålla undan till en storseger. Det var viktiga poäng för Mariestad, vid förlust hade man bara haft två poängs marginal till Borlänge, nu blev det åtta istället. Och man bjöd verkligen på grannlåt vid flera av målen, eller vad sägs om detta?!

Klipp från hockeyettan play.

Dalen-Forshaga 1-2 e sd

I söndags besegrade man som sagt var Mariestad, igår tog Forshaga en ny skalp då serieledande Dalen bortabesegrades med 2-1 efter sudden. Den gemensamma faktorn i båda segermatcherna är en Eric Forsberg i hysterisk form. Forshaga har blivit utskjutet klart i båda matcherna, men målvakten har stått på huvudet och varit hart när omöjlig att göra mål på. Nu tappar Dalen serieledningen, medan Forshaga helt plötsligt börjat få med sig segrar istället för förluster i jämna matcher. Jag har dömt ut laget för flera matcher sedan, men de var utdömda också för två säsonger sedan, då de avslutade med 10 raka segrar och nådde allettanplatsen i sista omgången. Inte kan de väl göra något liknande nu?!

Linden-Surahammar 0-2

Äntligen fick Surahammar plocka en trepoängare på bortaplan, säsongens första. Och man gjorde det verkligen vid rätt tillfälle med, för vid förlust så hade de kunnat vara avhängda om Tranås vunnit sin hängmatch (Skövde hemma imorgon). Laget gjorde en bra bortamatch och ägde stora delar av matchen, men hade förtvivlat svårt att göra mål. Det stod 0-0 med mindre än sju minuter kvar att spela. Då klev Christoffer Udd fram och gjorde 0-1 och sedan kunde 0-2 spikas i tom kasse. För Linden del var förlusten tung, nu har man sex poäng upp till Tranås ovanför strecket med en match mer spelad dessutom.

Köping-Lindlöven 1-5

Lindlöven fortsätter imponera. Igår blev det en femetta borta mot Köping och därmed så återfinns man allra längst upp i tabellen. Matchen var dock betydligt mer öppen än vad siffrorna antyder, Köping vann skotten klart men William Kias överglänste Jhonas Eneroth i Köpingkassen.

Östra

Huddinge-Segeltorp 2-3 e sd

Om det lyste ett litet hopp för Huddinges chanser att nå allettan så är det definitivt släckt nu. För trots att Huddinge förstärkt med tungt SHL-meriterade bröderna Ahlström så lyckades man inte vinna derbyt mot jumbon Segeltorp. Huddinge hade förtvivlat svårt att utnyttja sitt skott- och chansövertag vilket kan exemplifieras med nedanstående klipp.

Klipp från hockeyettan play.

Hanviken-Strömsbro 5-2

Hanviken vann den viktiga sexpoängsmatchen vid strecket och tar sig förbi Strömsbro upp till femteplatsen. Strömsbro missade en straff i den tredje perioden vid ställningen 4-2, mål där och man kanske fått den energi som behövdes för att hämta ikapp. Nu föll istället 5-2 i tom kasse genom speciella målskytten Joel Thulin som därmed gjort hela elva mål denna säsong. Detta borgar för en riktig nagelbitarupplösning i den östra ettan med fyra lag på samma poäng.

Enköping-Vallentuna 0-3

För även Vallentuna har 19 poäng efter segern borta mot Enköping. Vallentuna har fått upp ångan igen efter sin svacka och blir definitivt att räkna med. För Enköpings del så gick sista avgången till allettan.

Nyköping-Väsby 2-3 e str

Nyköping blev andra lag att lugga Väsby på poäng. Hemmalaget gjorde en alldeles utmärkt match och höll hela tiden jämna steg med seriesuveränerna. Till slut kunde dock tvåmålsskytten Carl Wassenius avgöra i straffläggningen och därmed så behåller Väsby sin förlustnolla intakt. För Nyköpings del så kan dock den enda poängen visa sig viktig i slutändan, nu har man tre poängs marginal ner till jagande kvartetten Wings, Hanviken, Strömsbro och Vallentuna.

Södra

Nybro-Kalmar 5-4 e sd

Vilken skillnad! Ja det är den spontana kommentaren om man jämför ett Nybro coachat av Mikael Tisell och samma Nybro coachat av Pekka Virta. Nybro flög ur båsen likt kalvar på grönbete och åkte massor med skridskor, tacklades och släppte lös all den inneboende kraft som funnits i laget hela tiden, men som hållits i strama tyglar under den gamle Nybrotränarens ledning. Visserligen innebar den offensiva satsningen också mål bakåt, (när hade Robin Johansson under 70 i räddningsprocent senast?), men när man gör fem mål framåt så vinner man matchen ändå. Egentligen skulle man kanske ha nypit alla tre poäng, men det viktigaste för laget och för fansen var i alla fall att man kunde visa upp en spelglädje som saknats tidigare. Det bådar gott! För Kalmars del behöver man inte deppa alltför mycket. Även om förlusten var odiskutabel så tog man ändå en pinne trots att man saknade tunga namn som Crus-Rydberg och Hirsch och några till.

Halmstad-Karlskrona 2-3

Halmstad fortsätter ha svårt att plocka poäng av de fyra stora (Nybro, Kalmar, Karlskrona och Troja), på fem möten mot dom har de bara plockat två poäng totalt. Men de var ändå bra med i denna match, framför allt gjorde man en bra andraperiod, och man kunde lika gärna ha fått med sig poäng. Man har dock fortfarande greppet om allettanplatsen, och kan man bara fortsätta vinna mot lagen nedanför i tabellen så kommer det räcka. Karlskronas bästa del i matchen var den första perioden, men i övrigt kan man bättre. Segern innebar dock att man behåller serieledningen.

Borås-Tyringe 5-1

Borås hänger kvar i kampen om en allettanplats. I och med en klar seger mot Tyringe så är man nu bara fyra poäng bakom Halmstad och med fem matcher kvar är det inte en omöjlig uppgift. Men då måste man börja få in några raka trepoängare ytterligare, för Halmstad lär inte tappa kollapsa.

Krif-Troja 0-5

Krif var med i matchen i två perioder, så långt stod det bara 0-1. Men två tidiga mål i den tredje perioden avgjorde matchen och till slut blev Trojasegern klar och komfortabel. Därmed är Krif näst sist i tabellen. För Trojas del satt tre poäng givetvis bra, men det var också glädjande att Axel Lindström äntligen fick det att lossna. Två mål från hans klubba blev det, han hade bara gjort ett tidigare, så kanske det blir ketchupeffekt nu?

Vimmerby-Mörrum 10-2

Har luften gått ur Mörrum alldeles? Ja det verkar inte bättre. För medan Kiruna AIF:s ekonomiska problem verkar ha lyft laget så är effekten på Mörrum precis tvärtom. Att vika ner sig mot en jumbo med 10-2 är inte ok någonstans. För Vimmerbys del så innebar segern ett ordentligt lyft till en åttondeplats. Är man ändå inte lite på g nu?

Foto: Hampus Gliving, Nybro

Lämna ett svar