Lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser, del 9

I en serie artiklar så tänkte jag lista lagens stjärnor, utropstecken och besvikelser så här långt. I varje artikel så presenterar jag ett lag från vardera serie, norra-östra-södra-västra, så det kommer med andra ord bli 10 delar. Vad menar jag då med stjärnor, utropstecken och besvikelser? Stjärnor är den i laget som ska sticka ut positivt och också gör det. Utropstecken är någon som överraskat positivt, som överpresterat och lyft sig till en oväntad nivå. Besvikelsen är den spelare som det finns mer att få ut av, en spelare som inte visat upp det man kan förvänta sig.

Tranås

Lagets stjärna: Pontus Eklöf, f

Pontus Eklöf är en spelare som är god för runt en poäng per match i den tuffa söderserien, trots att Tranås inte varit ett topplag i alla år. Har många bra offensiva verktyg i sin verktygslåda: Speedig, bra teknik och bra spelsinne som han utnyttjar på bästa sätt. Var vital för Tranås fina säsongsupptakt, det var när Pontus skadade sig som laget tappade.

Lagets utropstecken: Petter Eklöf, b/c

Har haft en brunkarroll under sina år i Tranås, ja under förra säsongen skolades han till och med om till back. Men när Anders Skoog skadade sig och laget behövde en center fick Petter kliva upp på centerpositionen mellan brodern Pontus och Lukas Isaksson, och som han axlade det ansvaret! Meriterade Anders Skoog saknades inte alls, utan Petter gick in och var ett alldeles utmärkt nav som både gav Lukas och Pontus det stöd de behövde samtidigt som han själv gjort 10 poäng, bara tre färre än på hela förra säsongen.

Lagets besvikelse: Filip Forsmark, b

Jag hade med Filip Forsmark som en av södra ettans allra starkaste nyförvärv. För så pass stor potential visade han upp i Karlskrona förra säsongen. I Tranås har han dock haft betydligt svårare att glänsa. Endast två poäng har det blivit för 21-åringen, och han är inte alls lika dominant på isen heller.

Teg

Lagets stjärna: Ludwig Wistén, f

En skridskostark och avig ytter som kommer från en poängstark säsong senast, och på den vägen har han fortsatt i år, kanske till och med än bättre. Är ett ständigt orosmoment och kan skapa saker på egen hand, vilket resulterat i 13 poäng och intern poängligaledning. Det är så bra att också Vita Hästen fick upp ögonen för honom och lånade in honom en match.

Lagets utropstecken: Martin Liljekvist, b

Den 197 cm långe och 102 kg tunge backen är främst en stark defensiv back. Men han har en bra blick och ett inte oävet skott, så potentialen har funnits för att också göra poäng. Det har han också visat under de inledande matcherna, 10 poäng på 11 matcher är lika många poäng som han gjorde på 27 matcher med Kalix förra säsongen.

Lagets besvikelse: Oliver Tornerefelt, mv

Tornerefelt hade en bra förra säsong där han hade höga siffror och också fick sitta bänk i allsvenskan med såväl Troja som Björklöven. Men till denna säsong så har varken han eller laget fått till samma flow i spelet. Laget har förlorat ovanligt mycket vilket också syns på Tornerefelts statistik. Bara två segrar på sju matcher spelade.

Wings

Lagets stjärna: Pontus Karlsson, f

Efter fem framgångsrika säsonger i Väsby så bestämde sig Pontus Karlsson för att prova nya jaktmarker i Arlanda. Det har gått alldeles utmärkt. Han började som ytter i andrakedjan men har nu på slutet befordrats till att centra förstafemman och har skött också den rollen utmärkt. Åtta poäng på tio matcher har det blivit.

Lagets utropstecken: Damian Szurowski, b

Damian har dubbelt medborgarskap (svenskt och polskt) och hade sex säsonger in polska ligan innan han avslutade förra säsongen i trean med Bålsta. Där blev det väl ingen jättesuccé kanske, men Wings plockade ändå upp backen och gav honom förtroende. Och det har han verkligen tagit vara på! Med sju poäng på elva matcher så har han gjort flest poäng av samtliga backar i laget.

Lagets besvikelse: Viktor Andersson, mv

Att ha 84,4 i räddningsprocent och 5,78 i GAA, är inga vidare siffror som målvakt. Speciellt inte om man är en etablerad och bra målvakt som Viktor Andersson är. Kan inte heller skylla på dålig hjälp från backarna, den andra målvakten, Isak Johansson, har 92,5 i räddningsprocent och 2,71 i GAA, och inte har han andra backar?

Karlskrona

Lagets stjärna: Filip Cruseman, f

Karlskrona har fått ordentlig fart på anfallsspelet och har gjort näst flest mål i hela den södra ettan. En stark motor i Karlskronas anfallsspel har Filip Cruseman varit. Har alltid hög fart på rören och är dessutom utrustad med bra blick Har behållit det allsvenska tempot i allt han gör, vilket gör att han ser ut att ha mer tid än andra på isen. 12 poäng på 10 matcher är bra.

Lagets utropstecken: Linus Lööf, f

Det är kanske inte poängmässigt som Linus Lööf gjort de starkaste intrycken, även om fem poäng på elva matcher är fullt godkänt. Det är sättet han spelar på. Otroligt intensiv i allt han gör på isen och en riktig pain in the ass för motståndarbackarna som aldrig får en extra sekund att behandla pucken på. Tongivande i den framgångsrika tredjelinen.

Lagets besvikelse: Alexander Bergström, f

När jag utsåg ettans starkaste värvningar så var Alexander Bergström i topp. Med de meriterna han kan visa upp, även under senare år, så trodde jag han skulle dominera isen stort i varje match. Men så har det inte alls sett ut. Det är Cruseman som fått agera motor medan Bergström nästan verkar ha varit lite vilsen. Kanske var han överraskad över klassen på ettan? På slutet har han i alla fall börjat komma igång lite, men det finns mycket mer att ta ut av honom.

Lämna ett svar