Helgens matcher!

Sju omgångar tog det, men nu börjar favoriterna positionera sig där de är tippade, och skrällagen börjar tappa ångan. Söndagens matcher dödade faktiskt en del av spänningen som funnits i upptakten om toppositionerna. Men streckstriderna lever ännu i allra högsta grad!

Norra

Sundsvall-Kiruna IF 5-1

Kiruna IF kom från en förnedringsförlust på lördagen mot Hudiksvall och verkade inte ha hämtat sig från den. För Sundsvall var det klart bättre laget och skött dubbelt så många skott mot mål när man tämligen komfortabelt avfärdade Kiruna med 5-1. Därmed så tog sig Sundsvall upp på säkrare mark medan IF fortsatt har lagen som jagar tätt i hälarna.

Hudiksvall-Kalix 8-6

Simon Rönning fick för första gången chansen att stå i Hudiksvall. Det gick väl sådär. För efter drygt sexton minuters spel så hade han släppt in fyra mål och det var färdigspelat för honom och Andreas Bosson fick ta platsen som han hållit hårt i tidigare. Kalix ledde ett tag i den andra perioden med hela 2-5, men på mindre än åtta minuter så hade Hudiksvall gjort fem raka mål och ledde helt plötsligt med 7-5! Så tolv mål på två perioder, publikvänligt? Javisst! Hudiksvalls offensiv när de får det att stämma imponerar minst sagt. Kalix förmådde aldrig hämta in underläget, de plockade inte ens ut målvakten för att göra det. Något jag kritiserat tidigare, vad skickar det för signaler till spelarna? Vill man inte vinna?

Kiruna AIF-Teg 1-4

AIF hade faktiskt ledningen efter den första perioden, men fyra raka Teg-mål, (varav ett par riktigt snygga!), gav en rätt klar Teg-seger till slut i alla fall resultatmässigt. AIF var med bra spelmässigt i matchen men har förtvivlat svårt att få utdelning. Sju raka förluster och noll poäng tär givetvis på självförtroendet. För Tegs del så närmar man sig nu allettanstrecket och med tanke på Kiruna IF:s svaga form denna helg så ser det hoppfullt ut nu för Umeålaget.

Boden-Örnsköldsvik 3-0

19-1 i skott! Ja det var skotten i den första perioden där Boden kör fullständigt över Örnsköldsvik och man tar ledningen redan efter 11 sekunder och leder med 2-0. Sedan blir det en jämnare andraperiod innan Boden tar över igen och sätter 3-0 i den sista perioden. Örnsköldsvik mäktade bara med 11 skott framåt på hela matchen, det är inte många matcher ett lag får iväg så få skott. Segern var med andra ord odiskutabel och Boden befäster därmed sin topposition medan Övik tappar.

Västra

Mariestad-Dalen 3-4

Ett hypereffektivt Dalen vann en jämn förstaperiod med 4-1 tack vare tre mål i powerplay. Laget kom till match med bara tre mål i powerplay på hela säsongen, så 100% utdelning i period ett var lite överraskande. Sedan var det dock Mariestad för nästan hela slanten, speciellt i den andra perioden dominerade man kraftigt, och man reducerade också två gånger om. I den sista perioden så hade Mariestad också skott i ribban och några bra lägen till för kvittering, men Dalen lyckades hålla undan. Detta gör att det öppnats upp en liten lucka mellan topp 3 (Skövde-Dalen-Tranås) och fyran Mariestad.

Tranås-Linden 4-5 e str

Sistaplacerade Linden delade ut en riktigt stjärnsmäll när man lyckades besegra serieledande Tranås med 5-4 efter straffar. Tranås satte högsta fart från början men Linden lyckades reda ut det första perioden och sedan var det en jämn match hela vägen in i mål. Faktum är att Tranås faktiskt kunnat kamma noll, men Casper Andersson lyckades kvittera Lindens ledning med bara 36 sekunder kvar att spela. Alexander Larsson gjorde två mål Linden bakom Viggo Andrén, Viggo, som nu stått båda Tranås förlustmatcher. I och med detta så klättrade Linden en placering medan Tranås tappade två.

Skövde-Forshaga 3-1

Forshaga fortsätter vara försvarsstarka och man bjöd Skövde på bra motstånd. Det var först med sex sekunder kvar som Skövde kunde sätta spiken i kistan sedan Alexander Henriksson satt 3-1 i tom kasse. Henriksson gjorde också 2-0, och det var faktiskt hans första två mål för säsongen, så det var säkert skönt för honom att det äntligen lossnade. Joel Källström Englund gjorde sin första match i Forshagatröjan, en återkomst som säkert kommer betyda mycket, för det är en riktigt bra spelare som man nu får tillbaka. I och med segern går Skövde upp i serieledning medan Forshaga fortfarande har fyra poäng upp till allettanstrecket.

Lindlöven-Borlänge 2-5

Borlänge fortsätter att vara ojämna. Bra insatser blandas med sämre, men igår hade man en riktigt bra. Segern mot Lindlöven var en riktig sexpoängsseger, nu är man på samma poäng som Lindesbergslaget som innehar den sista allettanplatsen. Det är verkligen jämt runt strecket!

Östra

Hanviken-Enköping 5-2

Nu börjar man känna igen Hanviken! Efter en otroligt trög inledning på seriespelet så tog man igår sin andra raka seger och vips går man från att vara ett bottenlag till att inneha en allettanplats. För det skiljer bara två poäng mellan femman Hanviken och tian Enköping. Med andra ord så hade rollerna sett helt annorlunda ut om Enköping vunnit. Men det blev alltså förhandsfavoriterna Hanviken som vann och det var långt ifrån orättvist. Man hade ett klart spelövertag tidigt och man vann skotten med klara 46-19, men det tog till slutet av den andra perioden innan rycket kom. David Ljusbol dubbel målskytt för hemmalaget som nu kan börja titta uppåt i tabellen. För Enköpings del var det tyngre, men man har som sagt var fortfarande häng på strecket.

Huddinge-Visby 4-2

Man skulle nästan kunna copy-pasta inledningen på det jag skrev om Hanviken-matchen till denna match, med den enda lilla ändringen att det gällde Huddinge istället. För Huddinges inledning var också minst sagt svag, men när man nu besegrade topplaget Visby så visar man att man verkligen blir att räkna med också denna säsong. Det var en stenhård tillställning där Joakim Hälleström kunde avgöra definitivt med sitt 4-2-mål i tom kasse i slutminuten.

Segeltorp-Vallentuna 3-2

I en stenhård kamp så lyckades Segeltorp knipa alla tre poängen hemma mot Vallentuna. Avgörande kom alla utvisningar som Vallentuna drog på sig i den andra perioden att bli. Då passade Robin Carneholm och Henrik Rommel på att göra två mål och det försprånget lyckades aldrig Vallentuna hämta ikapp. Nu närmar sig lagen allettanstrecket från var sitt håll, det ser verkligen ut att bli en spännande kamp i östra!

Väsby-Strömsbro 4-1

Väsby fortsätter att förlänga sin segersvit. Nu är den sex matcher lång och laget imponerar. Det kanske inte var en glimrande föreställning man bjöd på igår, men 4-1 är stabila siffror som inte går att snacka bort. Strömsbro gjorde dock ingen dålig match, och man kan säkert bli att räkna med i allettankampen.

Södra

Nybro-Halmstad 5-2

Juho Liuksiala. Där har ni skillnaden lagen emellan denna afton. För den otroligt speedige finnen har en hysterisk form just nu och stod för de tre första målen i matchen och gav därmed Nybro en kalasstart i matchen. Halmstad gav verkligen inte upp och gjorde såväl 3-1 som 3-2 i den tredje perioden, men Eero Savilahti och Niklas Dahlberg kunde till slut säkra upp 5-2-segern. Nu ryckte Nybro i toppen och har fyra poäng ner till tvåan Karlskrona. För Halmstads del så har man nu förlorat tre av sina senaste fyra matcher efter succéstarten och har nu tappat från en första till en femteplats. Spelmässigt tycker jag ändå att man håller ihop det bra och man är kanske favoriter att nypa femteplatsen ändå.

Vimmerby-Karlskrona 4-6

Vimmerby fortsätter att spela lysande hockey, fast inte i 60 minuter. Mot Karlskrona så spelade man bra hockey i första perioden och ledde också med 2-0. Men så kommer svackan de har haft i alla matcher de spelat, och vips har de på mindre än fyra minuter tappat 3-1 till 3-4. Det lillfingret räckte, för sedan kunde Karlskrona hålla undan och vinna med 6-4, sista i tom kasse. Vimmerby ligger nu näst sist och ska man ha minsta chans att avancera så måste lägstanivån i matcherna upp, för toppnivån är bra. För Karlskronas del så börjar spelet mer och mer falla på plats, det är kanske inte glimrande men det ger i alla fall segrar och nu är man på en andraplats med bra marginal ner.

Mörrum-Troja 1-3

Det var roligt så länge det varade. För Mörrum var ju ett av två överraskningslag och Troja ett negativt överraskningslag under inledningen av serien, men nu har såväl Mörrum som Halmstad tappat medan Troja i och med segern nu avancerat upp till en topp 4-plats med de andra tre storlagen, precis där alla räknade med att de skulle vara (tillsammans med KHK, Nybro och Kalmar). Matchen hade annars Troja i ett fast grepp i två perioder, under vilka Mörrum mäktade med endast sju skott totalt, och även om Mörrum spottade upp sig i tredje så var de inte särskilt nära att hämta ikapp 1-3-underläget. Omgångens mål gjordes nog i denna match, eller vad sägs om detta solomål av Joakim Hillding?!

Borås-Krif 5-2

Konstantin Barulin gjorde sin första match i Boråströjan och vips var man ett vinnande lag! Sedan kanske det inte var hans förtjänst enbart, för laget vann skotten och gjorde överlag en bra och stabil insats, men kanske Barulins lugn inspirerade laget? En viktig seger för Borås som kanske kan börja titta uppåt i tabellen, medan det var en tung förlust för Krif som vid seger haft bra häng på en allettanplats.

Lämna ett svar