Onsdagens omgång

Idag är jag lite dagen efter, det tog på kraften att åka på lång bortamatch igår. Men ska försöka summer lite från gårdagens matcher ändå.

ÖSTRA

Vi kan väl börja med två matcher som inte blev av. Visst kan det med långt mellanrum bli så att en match ställs in, men att två stycken gör det samma kväll vet jag inte om det hänt förut. Men igår så blev det inget alls spelat i den östra ettan mellan Väsby och Huddinge då en vaktmästare tydligen borrat hål på kylslangen, och matchen mellan Segeltorp och Enköping hann visserligen spela en period men fick sedan ställas in då is-aggregatet laget av. Jag skulle tro att det blir omstart från noll i båda matcherna vid lämpligt tillfälle.

Om vi fortsätter i den östra ettan så syns inget trendbrott i Nyköping. För i krismötet med Tyresö/Hanviken åkte man på ännu en förlust, denna gång med 0-4 efter att ha åkt på tre raka snabba baklängesmål i den första perioden. Lucas Rheyneclaudes höll nollan och det verkar som att förra säsongens allettanlag Tyresö/Hanviken börjar trampa igång nu. Nu passerade man i alla fall Nyköping och är bara tre poäng ifrån en allettanplats. För Nyköping ser det verkligen nattsvart ut, framför allt så har man förtvivlat svårt att göra mål.

Den andra matchen som spelades var mötet mellan Vallentuna och Wings. Där var det faktiskt Vallentuna som lyckades bli det första laget som nollade (poängmässigt alltså) flygplatslaget. 2-1 vann man matchen med och stor matchvinnare för hemmalaget var ännu en gång Hugo Haas som räddade 39 av 40 skott, imponerande! Nu ligger båda lagen på 11 poäng och jagar Väsby och Visby på platserna framför i toppen av den östra ettan.

SÖDRA

I Vimmerby så åkte hemmalaget på sin femte förlust när Krif kunde vinna i sudden. Hemmalaget ledde annars med 3-1 långt in i den tredje perioden, men det är det här med att prestera 60 bra minuter som Vimmerby har problem med. Nu spelade man bra hockey i stora delar av matchen, men i slutet spelade man inte tillräckligt smart och då kunde Krif avgå med segern. Det var ändå ett steg framåt för Vimmerby prestationsmässigt, för Krif är ett bra lag, ett lag som nu har starkt häng på allettanplats.

Jag och säkert många med mig trodde nog att Konstantin Barulin skulle få stå igår mot Kalmar när han nu äntligen landat i Sverige. Men så blev det inte, Hugo Fagerblom fick fortsatt förtroende, men Borås räckte inte till mot Kalmar som kunde vinna med 3-0. Det var en match som ändå var rätt jämn av det jag fått berättat för mig, men där Kalmar var lite spetsigare framåt och lite tätare bakåt. Alexander Nilsson höll lagets första nolla för säsongen, men det är säkert inte den sista.

Tyringe blev överkörda av Karlskrona med hela 1-6. En period hängde man med i alla fall resultatmässigt, men efter att Karlskrona tagit ledningen tidigt i andra var det inget snack om saken. Tyringe mäktade bara med 16 skott framåt och ser mer och mer ut som ett bottenlag. För Karlskronas del däremot så börjar saker falla mer och mer på plats. Nu börjar man få utdelning framåt också och laget är faktiskt målgladast av samtliga söderlag.

Mörrum har gjort en grym start på seriespelet, men igår tog Nybro ner dom på jorden igen. Ordentligt! I två perioder gav Nybro hemmalaget en lektion och ledde med hela 7-1 och att Mörrum sedan kunde putsa siffrorna till 7-3 i sista var nog mer att Nybro slog av på takten. Skönt också för Nybro att få göra mycket mål framåt, men så har man också spelare med spetskvaliteter. Kolla bara in snabbheten hos Juho Liuksiala här!

VÄSTRA

Lindlöven tog ledningen i den andra perioden, men innan matchen spelats färdigt så hade Tranås vänt matchen och det rejält. Till slut vann man matchen med hela 8-3! Men Lindlöven stod länge upp bra med ett starkt fysiskt spel där man dumpade puck bakom Tranås backlinje och sedan smällde på. Det som kom att avgöra matchen var denna fula bentackling på Tranåsstjärnan Pontus Eklöf som gav matchstraff för Lindlövens Isac Johnsson. Under de fem minuterna gjorde Tranås 6-3, 7-3 och 8-3.

Utvisningarna fällde Dalen. Ja så uttrycker i alla fall de jag pratat med om matchen mellan Skövde och Dalen. En Dalensupporter var rätt upprörd över hur lätt Skövdespelarna fallit och därmed lurat till sig fler tvåor än de förtjänat. Jag såg inte matchen så jag kan inte uttala mig om det, men det är lätt att se på statistiken att powerplay var matchavgörande. För fyra av Skövdes fem mål i 5-3-viktorian kom just i spelet med en man mer och laget ska enligt uppgift ha visat upp ett kreativt och bra powerplayspel. Dalentränaren Palle Gustavsson var missnöjd över missade poängen och menade att man var bättre i spelet 5 mot 5 men att man slarvat för mycket. Från Skövdehåll är man givetvis nöjdare, och konstigt vore väl annars, I och med segern har laget nu klättrat upp på en andraplats.

Jag har sällan sett mer fel i en match än de jag såg igår i matchen mellan Köping och Mariestad. Och då menar jag inte på spelet, för visserligen var spelet kanske ingen höjdare, men ändå helt ok och Mariestads segersiffror med 4-7 var kanske i underkant även om vändningen kom sent. Nej felen var i domslut och rapportering. Nivån var det egentligen inget fel på, det som skulle bli utvisning blev utvisning (i stora drag). Men flera gånger så var det fel spelare som åkte ut, förövaren kom undan medan en oskyldig åkte ut. När två spelare brottas så kan det inte vara så svårt att veta vilka som ska ha matchstraffet, de som brottas och inte de som står bredvid och tittar på kan man tycka.

Efter att på de första fyra matcherna endast gjort två mål, så gjorde Forshaga i förra omgången helt plötsligt sex. Och igår var man ännu bättre för då lyckades man göra hela sju när man vände och vann mot Surahammar med 7-6 efter sudden. Snacka om ketchupeffekt! Laget låg alltså under mot Surahammar med hela 2-6 när nästan halva tredje perioden var spelad, men laget vägrade ge upp, fick in två snabba med 11 respektive 10 minuter kvar och med 38 sekunder kvar satte William Johannesen sitt tredje mål för matchen som betydde 6-6. I sudden sedan kunde Samuel Eriksson sedan sätta matchvinnande målet. En väldigt skön seger för Forshaga som nu kan börja blicka uppåt i tabellen. För Surahammars del givetvis en sur förlust, i slutändan så kan det vara viktiga poäng som tappades.

I den sjätte omgången så fick Linden äntligen känna på hur det känns att vinna. Eskilstunalaget tog en 3-0-ledning efter två perioder, och även om hemmalaget Borlänge spurtade starkt och vann sista perioden med 2-0 så nådde man inte riktigt ikapp. Nu slipper Linden ifrån sistaplatsen ett tag i alla fall, för Borlänges del så tappar man viktiga poäng i jakten på en allettanplats. Man måste upp i prestation varje dag, inte bara när man möter topplagen.

NORRA

Sex matcher höll den, segersviten. Men i den sjunde så blev Kiruna IF för svåra. Jag varnade lite för IF redan innan matchen då de haft ett skönt uppehåll efter segern mot Teg. Kiruna gjorde en kanonmatch där man framför allt såg till att hålla sig borta från utvisningsbåset, spelet i powerplay har ju varit Piteås största styrka. Endast en enda utvisning drog hemmalaget på sig. För Piteås del så kanske det samtidigt kan vara bra att få en väckarklocka, det gäller att komma till jobbet varje dag och man kan inte bara förlita sig på spel med en man mer.

7-1! Ja det var inte tal om annat än en ren och skär överkörning som Boden stod för i matchen mpt Kiruna AIF. Roger Forsberg hade delat på tvillingarna Wahlgren och helt plötsligt fanns det två bra kedjor som levererade. Boden har kunnat smyga lite i bakvattnet denna säsong då det inte talats alls lika mycket om dom som favoriter som det varit de senaste säsongerna. Passar det de kanske? För AIF:s del så ser det tungt ut med noll inspelade poäng. Kan de kanske hoppas på en vändning på lördag då de tar emot Örnsköldsvik.

Apropå Örnsköldsvik: Defensivt har de sett riktigt bra ut denna säsong, och endast tre insläppta mål mot Teg är bra. Men gör man bara ett mål framåt så förlorar man ju ändå och det var precis det man gjorde. Matchen var jämn, men med ett tidigt powerplaymål i den tredje perioden så kunde Teg koppla greppet och sedan spika slutresultatet i tom kasse. En viktig seger för Teg som nu kan börja sikta uppåt.

Vännäs ska inte skämmas för sin insats mot Hudiksvall, men i slutändan så var det ändå storfavoriterna som vann. Även i denna match kom spiken i kistan, 4-2, i tom kasse. Hudiksvalls väg ser ut att bli lite krokigare än väntat, men i slutändan så vinner man ändå och det är det som räknas.

Highlightsklipp hämtade från hockeyettan play.

Lämna ett svar