Brottsligt(?) i Halmstad och Piteå och Mörrum är på riktigt

Jag får börja med att be om ursäkt för bloggtorkan idag, men fyller år på måndag och släkt och familj var här och firade mig idag på eftermiddagen. Det gör att jag inte heller hunnit se mer än korta sekvenser av några av matcherna som spelades igår (och inget av dem idag :-() men några ord och reflektioner har jag dock att delge er från fredagens omgång, både egna och sådant jag fått berättat mig. Men först en stor och mycket otäck sak som hänt i Halmstad.

Hockeyettan är en värld som sköts av ideella krafter och där varje krona får vändas på för att få verksamheten att gå runt. Då blir man otroligt beklämd av att läsa hur verksamheten skötts utav den tidigare styrelsen i Halmstad Hammers. För det som avslöjats i en artikelserie i Hallandsposten är ingenting annat än en jätteskandal! Där framkommer att Halmstads tidigare styrelse inte alls verkar ha haft föreningens bästa för ögonen. Istället ska det tydligen ha varit viktigt att deras utsedda klubbdirektören ska få så mycket pengar som möjligt, på klubbens bekostnad.

Här är detaljerna HP avslöjar som mycket väl kan vara skäl för åtal:
* Klubbdirektören Håkan Strömqvist har utöver en fin lön på 45000 kronor i månaden dessutom fått en bonus på 10% av klubbens vinst, en vinst som redovisades till nästan en miljon kronor. Bonus är något som aldrig förekommit tidigare inom ettanhockeyn.
* För att maximera vinsten har kostnader flyttats från säsongen som gick till denna säsong, minst 700 000 kronor har flyttats, och det dyker fortfarande upp nya kostnader som skulle lagts på förra räkenskapsåret. De flyttade kostnaderna gjorde att Strömqvist nu kan lyfta en väldigt mycket större bonus (som hade ett tak på 95 000 kronor).
* Endast två månader innan den gamla styrelsen fick avgå tecknade de ett nytt avtal med Håkan Strömqvist. I det fick han en fin löneförhöjning (till 47 500 kr) och därtill 12 månaders uppsägningstid, något som gör att den nya styrelsen inte kan säga upp klubbdirektören trots att den önskar det, i alla fall inte utan att dra på sig stora kostnader.

Att det var SÅ illa trodde jag inte ens den nya styrelsen kunde föreställa sig, och då hade de nog ändå rätt lågt ställda förväntningar med tanke på den kuppartade avsättningen av den gamla styrelsen. Jag lider med Halmstadssupportrarna som nu fått se sin förening bli lurad på pengar.

***

Piteå är på riktigt! Det var ju ett frågetecken om det låg till så eller om Piteås fina inledning berodde på att de mött idel svagt motstånd under säsongsupptakten. Men i en, vad jag fått till mig, välspelad match så lyckades Piteå hämta in ett 4-2-underläge i den sista perioden till 4-4, och efter en rafflande straffläggning så kunde veteranen Joakim Högberg frälsa gästerna i den sjätte straffomgången. En imponerande insats och Hudiksvall kanske inte är så givna seriesegrare som många trodde?

***

Ett annat lag med betydligt lägre förväntningar på sig men som också imponerat är Mörrum. Igår tog de en ny seger, denna gång mot Krif med 2-1 på bortaplan. Laget spelar med en helt annan trygghet denna säsong, framför allt defensivt, och som sista utpost har man Gustaf Bågenvik som varit magisk så här långt för Blekingarna. Efter fem matcher ligger man nu det förväntade bottengänget tvåa (även om ett par av lagen kan gå om om de vinner sina hängmatcher), en placering jag inte ens tror de mest inbitna Mörrumssupportrarna kunde drömma om. Men med fem matcher spelade så är det ingen slump längre, Mörrum ÄR bra.

***

Jag skrev inför matchen Nybro-Vimmerby att Vimmerby kan störa Nybro om de lyckas spela sitt fartfulla och fantasirika anfallsspel i sextio minuter, men att de inte gjort det ännu. Igår spelade man magisk hockey i en period, vann skotten med 17-2(!) mot Nybro på bortaplan, men låg ändå under med 1-0. Sedan orkade man inte hålla upp fokuset, precis som tidigare matcher, i 60 minuter, utan fick till slut ge sig med 3-0. Nybro ska tacka Pontus Eltonius mycket för segern, han stod formligen på huvudet.

***

I den östra ettan så tog Segeltorp sin andra raka seger när man lite överraskande slog Nyköping. I seriens andra match besegrade Visby Vallentuna med klara 5-1, har Vallentuna lekt av sig rommen nu?

***

Surahammar är ett annat lag hemma än borta. Det visade man när man tämligen klart avfärdade Linden med 3-0. Nu måste man komma in med samma inställning och jävlaranamma också på bortaplan om amn ska kravla sig överallettanstrecket.

***

I den norra ettan avslutningsvis så slog Teg Kalix med hela 6-2. Det var en viktig match för Teg som annars inlett seriespelet svagt, nu har man i alla fall lite häng på allettanstrecket. Kalix å sin sida måste vara besvikna på sin insats i den andra perioden. Att förlora en period med 5-0 är inte ok.

Lämna ett svar