Fredagsfest

Det brukar inte spelas så många fredagsmatcher i ettan, men ikväll så är det 14 lag i elden, och det är faktiskt några som känns väldigt spännande, bland annat blir det toppmöte i såväl den norra som västra ettan.

Vi börjar med den emotsedda tidiga seriefinalen mellan Hudiksvall och Piteå. Hudiksvall kanske inte har superimponerat alla matcher, men likt förbenat så står man med full pott efter tre matcher. Laget som ser ruggigt vasst ut, har gjort sitt jobb utan att glänsa. Då har faktiskt Piteå glänst lite mer. Framför allt har man varit ruggigt vassa framåt. Med 25 mål framåt på sina fyra matcher så snittar man över sex mål gjorda per match! Då spelar det ingen roll att man varit rätt givmilda balåt, fyra matcher har givit fyra segrar. Men man lär inte kunna vara lika givmilda ikväll, Hudiksvall hugger obönhörligt på varje bjudning, något som Boden fick uppleva i söndags. Båda lagen lär gå till allettan, men detta kan bli en första chans att visa vilka som är störst, bäst och vackrast, och därmed få ett litet mentalt övertag inför kommande möten under säsongen.

I den västra ettan stundar också ett riktigt toppmöte då Skövde tar emot Tranås. Båda lagen har exakt lika många poäng, åtta, efter tre matcher, men Tranås har ändå imponerat mer så här långt. 13 mål gjorda framåt på sina tre matcher och inte ett enda insläppt! Nu ställs man dock på ett riktigt prov då Skövde har spottat upp sig rejält till denna säsong. Nya tränaren Staffan Lundh har gett laget ett grundspel som gett dom en helt annan trygghet på isen, och han har också ett uppgraderat manskap till sitt förfogande. Kommer firma Eklöfs/Isaksson fortsätta dominera, eller kan Skövde kväva kvicksilvren? Det kommer nog bli en nyckelfaktor i matchen.

I den västra ettan tar också Surahammar emot Linden, och det är faktiskt ett bottenmöte. Lagen ligger nia och tia med var sin poäng inspelad, vilket är en negativ överraskning i alla fall vad gäller Surahammar. Laget har varit väldigt mycket upp och ner, men nu är man i alla fall tillbaka på hemmaplanen där man brukar prestera bättre. För Lindens del så har man gjort det bra de senaste två matcherna, senast snöt man Lindlöven på en poäng. Är det dom eller Surahammar som slipper undan den försmädliga segernollan?

Den södra ettan bjuder upp till två matcher: Nybro ska försöka betvinga Vimmerby, och man gör det med två starka defensiva insatser i ryggen. Först betvingade man Troja med 1-0, sedan Kalmar med 4-2, två topplag som alltså gör två mål tillsammans mot det ramstarka försvaret. Vimmerby kommer få det tufft men är i behov av poäng för att inte tappa för mycket mark till allettanstrecket. Kan de äntligen få sitt nya offensiva spel att fungera i 60 minuter är man dock inte ofarliga, det har de dock inte lyckats med ännu.

Den andra södermatchen står mellan två lag som bjudit på en del positiva överraskningar i serieinledningen. Serietrean Mörrum tar emot sexan Krif, och det är ett Mörrum med bra självförtroende efter tre segrar på de fyra första matcherna. Bland annat har man betvingat tippade topplaget Kalmar och senast slog man Vimmerby. Krif å sin sida blev fullständigt utmanövrerade mot Troja senast, förlorade skotten med 55-21, men vann ändå matchen med 2-1 efter straffar. Så de, och speciellt målvakten Emil Cederlund, lär inte heller legat sömnlösa av vånda inför matchen. En spännande match som kan bli väldigt viktig för båda lagens ambitioner om att nå en alletta.

Om vi avslutar rundturen i en östra ettan så spelas det också här två matcher. Två lag som just nu ligger på allettanplats är Visby och Vallentuna, och båda lagen har öppnat seriespelet starkt, och speciellt Vallentuna har överraskat positivt. Senast åkte de dock lite överraskande på pumpen mot Enköping, så frågan är om bensinen tagit slut lite nu? Visby på bortaplan är alltid en svår uppgift och de måste verkligen kunna gasa på för fullt för att utmana ö-laget.

Nyköping-Segeltorp är sista matchen ut. Ett Nyköping som visserligen förlorade senast mot Väsby, men de bjöd upp till bra kamp och hade poäng i de båda inledande matcherna. Segeltorp å sin sida vann överraskande mot storebror Huddinge senast med 2-1, kvitteringen gjordes av ratade före detta Huddingejunioren Robin Carneholm, givetvis skönt för honom. Ska det bli en ny seger ikväll så behöver man upp på samma nivå igen, fixar man det?

Fotocred: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar