Inför alla onsdagsmatcher

Imorgon är det hockeyonsdag igen, och 30 av hockeyettans 40 lag är i elden. Idag tänkte jag ge er förutsättningarna för dem alla.

NORRA ETTAN

Teg-Piteå

Teg har inlett överraskande svagt med två raka förluster. Att förlora mot Hudiksvall i premiären var säkert något som fanns med i kalkylen, men att förlora hemma mot Kiruna IF är nog en missräkning. Speciellt som man hade med sig en 1-0-ledning in i den sista perioden. Och inte lär det bli enklare imorgon. För på andra sidan står Piteå, laget som formligen sprutat in mål så här långt, 20 stycken på tre matcher. Då spelar det mindre roll att man också släppt in en del, sju, man har ändå tre raka segrar. Fast det kanske man inte skulle satsat på halvvägs in i matchen senast, för då låg man under med hela 5-1 mot Vännäs! Det hade kunnat bli en skräll som hette duga, men i den andra halvan hängde gästerna inte alls med och Piteå kunde dundra in åtta(!) raka kassar under den andra halvan och vinna med 9-5. Joakim Högberg gjorde då hela fem mål, och ett assist dessutom, det är faktiskt två fler mål än vad alla i Teg gjort tillsammans. Med det så förstår man att Piteå är storfavoriter.

Vännäs-Örnsköldsvik

Två lag som var bottentippade inför säsongen, men Vännäs har verkligen visat upp fina takter och tog en pinne mot Kiruna IF, två mot Kalix och ledde som jag skrev mot Piteå med 5-1 innan man föll ihop som ett korthus. Kan man hämta sig från det raset så får man ses som favoriter i denna match. För även om Örnsköldsvik också har visat upp bra tåga i alla sina fyra matcher, så har man ändå förlorat alla med något eller några mål.

Kalix-Kiruna AIF

Kalix har blandat och gett lite så här långt, man förlorade överraskande mot Vännäs, men vann senast mot Örnsköldsvik. Mot Kiruna AIF ska man dock ha en bra chans till en ny seger, gruvlaget har idel förluster, senast mot Sundsvall i en match som mest blev omtalad om för det minst sagt bryskt spelande bortalag och efterföljande AIF-skador. Det förbättrar inte utgångsläget för AIF och Kalix borde ta hem detta tämligen komfortabelt.

ÖSTRA

Segeltorp-Huddinge

Kommunderby! Två lag som gillar att ogilla varandra, och det både ges och tas en del tjuvnyp i dessa matcher. Huddinge har dock alltid varit storebror och får väl ses som det också denna gång, även om spelet hackat betydligt och man noterats för tre raka förluster i inledningen av serien. Det är ovanligt för Huddinge och jag tror att det är lite oroligt i leden. Men då kan ett derby komma lägligt, då kan man släppa ner axlarna och bara köra, och får man med sig en seger så kan det lossna framöver också. Segeltorp skulle också gärna ta en seger givetvis. Laget står på noll poäng så här långt, och framför allt så har man svårt att få det att lossna offensivt, med bara tre mål gjorda på tre matcher.

Strömsbro-Tyresö/Hanviken

En viktig match för båda lagen. Strömsbro ligger trots ett svagare lag denna säsong på en allettanplats och har sex poäng ner till morgondagens kombattanter, allettantippade Tyresö/Hanviken. Senast vann hemmalaget mot Huddinge, ska det bli en ny seger mot en av favoriterna? Det är mycket möjligt, för så här långt har Tyresö/Hanviken inte alls levererat efter förväntningarna. Noll(!) inspelade poäng, med andra ord tre raka förluster mot Visby, Wings och Vallentuna är inte godkänt någonstans. Nu plockar man in rutinerade Anders Gozzi som hjälptränare, kan han få laget att lyfta? Det känns som ett måste med seger imorgon om hoppet om allettan fortfarande ska leva.

Vallentuna-Enköping

Vallentuna är östra ettans största positiva överraskning så här långt. Laget har tre raka segrar mot Nyköping, Huddinge och Tyresö/Hanviken och framför allt har man släppt in få mål, endast fem stycken. Målvakten Hugo Haas har en imponerande räddningsprocent på över 96%! Nu ställs man mot nollpoängaren Enköping som endast mäktat med två mål sammanlagt. Frågan är hur de ska lyckas överlista Haas?

Väsby-Nyköping

Väsby har som väntat gjort rent hur i den östra ettan så här långt, tuffaste matchen var mot Visby i förra omgången då man vann med uddamålet, 2-3. Nyköping å sin sida har också startat seriespelet bra med seger mot Strömsbro och en pinne mot överraskningslaget Vallentuna. Man stod dock över söndagens omgång så frågan är var man står efter en veckas uppehåll? Allt annat än Väsbyseger skulle dock vara en överraskning.

VÄSTRA

Borlänge-Mariestad

Två lag som tappat en hel del spets inför denna säsong. Det märktes också i Borlänges möte med Tranås senast, då man blev fullständigt överkörda med 7-0. Annars har man gått ok, visserligen förlust mot Skövde men först efter straffar, och man vann mot Köping efter stora besvär med 6-5. Men lite frågetecken är det ändå kring var Borlänge står. Mariestad märks inte tappen alls lika mycket. Så har också ersättarna klivit fram på bästa sätt, senast var den Tobias Sandbergs ersättare Anton Malmborg som klev fram och visade klass när han höll nollan i 2-0-segern mot Forshaga. Innan dess så har man två raka segrar mot Linden och Surahammar och man känns som ett väldigt harmoniskt lag för tillfället. Därmed så får man nog finna sig i att vara förhandsfavoriter i denna match som kommit att bli lite av ett rivalmöte.

Forshaga-Dalen

Defensivt har Forshaga verkligen stått upp bra i inlednngen av seriespelet. Laget har endast fem mål insläppta, trots att man mött bland annat topplagen Tranås och Mariestad. Offensivt har det dock gått betydligt knackigare, då man endast mäktat med ett enda mål framåt, mot Köping i premiären. Nu möter man dessutom ett av tradition väldigt ramstarkt försvar i form av Dalen, mycket talar för att man kommer få svårt att få det att lossna imorgon. Dalen har inlett med två segrar och en suddenförlust (mot Lindlöven) och senast fick man det att lossna framåt då man gjorde sex mål mot Surahammar. Ska ni spela så borde bettet med andra ord ligga på Dalen.

Lindlöven-Köping

Det har blivit två tvåpoängare mot Dalen och Linden, och en förlust mot Skövde under de tre inledande matcherna för Lindlöven. Det är inte så man ropar wow, men det är ändå en godkänd inledning av Lindesbergslaget. Köping har en seger mot Forshaga och två förluster mot Borlänge och Skövde under bältet. Problemet har varit defensiven för Köping, släpper man in fyra mål per match blir det svårt att vinna så många matcher. En rätt öppen match, men just på grund av hålen defensivt så får ändå Lindlöven anses befinna sig i vinnarhålet.

SÖDRA ETTAN

Kalmar-Nybro

Ett derby mellan två lag som inte gillar varandra, framför allt så gillar inte supportrarna varandra. Det är McDonaldslaget mot Byhålan, och bäddat för en riktig kamp. Två lag som mycket väl kan vinna den södra ettan båda två, och därmed så är det givetvis en riktig revirkamp där det gäller att visa att man är störst, bäst och vackrast inför fortsättningen. Kalmar må ha briljerat mest spelmässigt, och man ligger också en poäng före trätobröderna, men Nybro är fortfarande så där otäckt defensivt stabila och kan tråka ut varenda lag. Helt öppen historia.

Troja-Krif

Troja har haft en tuff inledning med matcher mot Kalmar, Vimmerby och Nybro. Trots det så tror jag både laget och fansen hade större förhoppningar än att laget skulle stå på tre poäng efter dessa tre matcher. Man hade säkert också hoppats på att man både skulle gjort fler mål framåt än de sex man mäktat med och att man skulle släppt in färre än de tio man släppt. Nu så har ,an ändå lite press på sig att börja leverera, och då borde ju Krif, laget som konstant underpresterat de senaste säsongerna passa bra. Men Krif, som träningsspelet uselt och också inledde med en lite överraskande tosk mot Halmstad, börjar ändå hitta lite rätt. Poäng mot KHK följdes senast med en seger mot Tyringe. Nog får Troja räknas som favoriter, men lite varningsflagga är härmed hissad.

Tyringe-Borås

Nykomlingsmöte. Medan Borås hade höga förväntningar på sig med allettan som mål så var förväntningarna betydligt mer nedskruvade kring Tyringe. Men så här långt är det Tyringe som lyckats bäst, då man skrällde och vann mot storfavoriterna Nybro, och man har inte varit långt efter Vimmerby och Krif i de två andra matcherna. För Borås del så är det idel motgångar så här långt, 2-7-förlusten mot Mörrum i premiären sved och 1-5 mot Halmstad strödde ännu mer salt i dom såren. Senast var man dock nära att hämta ikapp ett 0-3-underläge mot Karlskrona, så kanske man ändå är på väg in i tempot och spelet nu?

Karlskrona-Halmstad

Hade man tippat denna match inför serien så hade man satt Karlskrona som klara vinnare. Men tre matcher in så har Halmstad fyra poäng mer efter tre klara segrar mot Krif, Borås och Mörrum. Det verkar som att det passar Halmstad väldigt bra att slå ur underläge, för tittar man på namnen i truppen så har de slagit klart hårdare än vad namnen indikerar. Karlskrona har inte imponerat så här långt, fem poäng är väl inte underkänt, men inte heller i nivå med de högt ställda förväntningarna på laget. Nu väntar en klurig motståndare, och Blekingelaget måste upp en nivå i spelet för att ro hem detta.

Mörrum-Vimmerby

Bottentippade Mörrum inledde med två starka segrar mot Borås och favoriterna Kalmar innan man senast fick se sig besegrade av Halmstad. Allettantippade Vimmerby inledde med seger mot Tyringe innan man fick stryk av Kalmar och Troja. Som ni förstår av detta så är det en väldigt öppen match imorgon, men också viktig. För serien är kort och varje erövrad poäng kan vara guld värd när serien summeras. Vinner Mörrum här så kan de mycket väl bli ett lag att räkna med långt fram i december medan Vimmerby kan få det rejält svettigt.

Lämna ett svar