Lagens interna poängligavinnare – Västra

Idag tänkte jag ge mig i kast och försöka sia om vilken spelare som kommer vinna den interna poängligan under grundserien i alla lag i den västra ettan. I några fall känns valet givet, i andra svårare. Men här är i alla fall de tio jag tror kommer producera bäst för respektive lag.

Borlänge – Patrik Elfsberg

De fyra som toppade interna poängligan under grundserien ifjol (Martin Janohls, Marcus Karlberg, Arvid Degerstedt och Viktor Bemström) har alla lämnat och det finns ingen given ersättare bland nyförvärven, även om Isak Garfvé känns väldigt spännande och säkert kommer kunna leverera en hel del poäng. Jag tror dock att en Borlängeveteran kommer att göra ännu fler. Patrik Elfsberg har sex säsonger i klubben och har levererat bra med poäng allihopa. Senast blev det 15 poäng på de 18 grundseriematcherna och jag tror han är god för att göra uppåt 20 denna säsong.

Dalen – Anton Johannesson

Även Dalen har tappat sina topp 4 i interna poängligan (Martin Thörnberg, Jesper Thörnberg, Adam Hirsch och Emil Larsson). Nog kommer femman, Hugo Rostedt, kunna öka på sina åtta poäng men inte tillräckligt för att vinna någon intern poängliga. Då får vi istället söka bland nyförvärven, och där känns Gustav Salmi-Lilja som mest spännande bland forwardsvärvningarna och därmed borde han vara ett givet val. Men jag tänker faktiskt istället satsa mina pengar på att det blir en back som kommer göra flest poäng. Anton Johannesson är en NHL-draftad back med fin skridskoåkning, bra teknik och väldigt bra spelsinne. Jag tror att han kommer kunna ligga bakom väldigt mycket av det offensiva spelet i höst hos Dalen och därmed stå som intern poängligavinnare.

Forshaga – Wilson Johansson

Sju av topp åtta i poängligan har lämnat och när dessutom tilltänkta stjärnvärvningen Jonas Nyman lämnat innan grundserien ens startat så ser det tunt ut. Kvar finns dock tvåan, William Johannesson och han vore givetvis det självklara valet. Eller så kunde man utse Filip Nordström, ett nyförvärv med hög potential. Men jag väljer att sticka ut näsan lite och ta en outsider i form av unge Wilson Johansson som gjorde blott 4 poäng under grundserien förra säsongen. En 21-årig rightare med bra fart och teknik som imponerat stort på mig i träningsmatcherna. Han har fått mycket istid och har tagit tillvara på det riktigt bra och jag tror att han kan få det att lossna ordentligt på poängfronten kommande säsong.

Köping – Emil Norberg

Fyra av topp fem är borta (Mathias Kemppi, Lucas Lagerstedt, Charles Backman och Cristopher Norlin) men fyran Marcus Viitanen är kvar och han gick också riktigt bra under vårserien. Men jag tror dock att det blir ett av nyförvärven som kommer ta hem titeln. Emil Norberg vann interna poängligan i Köping för två säsonger sedan i stor stil och återkommer nu till klubben efter en säsong i Norge. Norberg har rutin från Björklöven och kommer bli väldigt viktig för laget.

Linden – Thom Flodqvist

Thom kom tvåa i den interna poängligan förra säsongen, men hade ett högre poängsnitt än ettan Tobias Sjökvist. I år har han sett bra ut på försäsongen och även om jag tror att offensivstarke backen Eric Backman kommer ge honom en hård kamp så tror jag att den meriterade 32-åringen tar hem det.

Lindlöven – Tobias Sjökvist

Förra säsongens poängligavinnare Anton Widmark är kvar och är en klar aspirant på titeln. Men han får hård konkurrens av tre väldigt spännande nyförvärv: De unga talangerna Filip Barklund och Johannes Jämsén, samt rutinerade poänggöraren Tobias Sjökvist. Jag väljer dock att tro på den sistnämnda, Tobias Sjökvist. Widmark var skadad länge efter jul och kanske behöver lite tid att komma igång, och en liknande startsträcka kan också de båda ynglingarna ha. Sjökvist kommer leverera från match ett och får därför mitt tips.

Mariestad – Anton Blomberg

Mariestad har tappat ettan och tvåan i grundseriens poängliga (Oliver Kandergård och Joonas Alanne) men trean Erik Olsson är kvar liksom Jesper Lindén och båda är kapabla poänggörare och tänkbara poängligavinnare. Men av det jag sett på försäsongen så är det två andra som visat på ännu starkare poängsnitt, nämligen nyförvärven Gustav Lindberg och Anton Blomberg. Lindberg är den stora framspelaren medan Blomberg är en grym avslutare, men även med en hel del spelsinne. Vem av dessa som i slutändan vinner är dock svårt att säga, de kommer antagligen hamna på samma poäng. Men då Lindberg kommer stå för assisten och Blomberg för målen så får det bli målskytten som får bli vinnaren. Det som talar för det är också hans historia som notorisk poänggörare.

Skövde – Emil Smedberg

Om det kan vara svårt att tippa poängligavinnare i övriga lag så är det enklare att utse Skövdes. Adam Thilander är visserligen en stark poängback, men han lär inte få så enormt mycket istid som han fått de senaste åren och bör därmed gå ner i poäng. Josh Laframboise sprutade in poäng i tvåan men har haft problem med tempot mot ettanmotstånd under träningsmatcherna. Då återstår egentligen bara nyförvärvet Emil Smedberg, som inte bara kommer från en stark säsong i Forshaga, han har dessutom sett klart vassast ut under träningsmatcherna. Ska jag ändå slänga in en outsider så får det bli Alexander Henriksson, som verkar ha fått en nytändning efter en svag säsong.

Surahammar – Lukas Söderlund

Förra säsongen pryglade han fullständigt in poäng och gjorde finfina 25 poäng på de 18 grundseriematcherna förra säsongen. Nu har konkurrensen internt hårdnat då Andre Astley återkommit, men jag tror inte att ens han rår på Söderlund.

Tranås – Lukas Isaksson

Han vann interna poängligan i grundserien förra säsongen med hela fem poäng och det är inte mycket som talar för att Lukas Isaksson ska lyckas sämre denna säsong. Det är inte så att han saknar konkurrens, Pontus Eklöf är också en potent poänggörare och nya Joonas Larinmaa har gjort mycket poäng i Mestis. Men Lukas är ändå ett snäpp vassare i mina ögon.

Tips på topp 3 i västras poängliga

1. Lukas Söderlund, Surahammar
2. Lukas Isaksson, Tranås
3. Anton Blomberg, Mariestad

Fotocred: Oliver Åström, Kalix

Lämna ett svar