Olika formbesked från topplagen

Mariestad och Dalen är två förväntade topplag i den västra ettan. Med en vecka kvar till seriepremiären så spelade båda igår match och lämnade då helt olika formbesked. För medan Mariestad visade upp ett riktigt bra spel och enkelt avfärdade Forshaga med 5-0, så famlade Dalen efter riktigt tydliga linjer och konsekvens i spelet när man föll mot Borås med 2-4.

Resultaten är rätt logiska om man tittar på lagens formkurvor. Dalen inledde träningsmatcherna resultatmässigt starkt med tre raka segrar, (Borås 3-0, Mariestad 2-1 och Tranås 4-3) men har sedan dess nu tre raka förluster (Tranås 2-5, Troja 1-5 och nu Borås 2-4). Bois inledde istället rent ut svagt uselt, men ju mer tid Appelgren fått med laget desto mer styrsel har han fått på dom spelmässigt, något som resultaten också indikerar: Dalen 1-2, Forshaga 4-3, Linden 3-4, Borås 4-3, Borås 2-0 och Forshaga 5-0.

Jag har sett de båda lagens senaste match och konstaterar att det som man ser i resultaten också speglas i hur man spelar. För medan Mariestad igår såg väldigt stabila ut, med ett tryggt försvarsspel och ett kreativt och vasst anfallsspel, så famlade Dalen, framför allt offensivt. I två perioder så skapade man knappt en enda målchans offensivt, medan Borås tilläts spelvända gång på gång till frilägen med mera.

Det som kännetecknat Dalen under de senaste åren, då man seglat upp som ett topplag i ettan, har varit det trygga försvarsspelet och de snabba omställningarna. Laget har varit oerhört tighta i egen zon och har hela tiden satt anfallande motståndare under hård press, och när man sedan vunnit pucken har man ställt om snabbt och sylvasst. Nu såg det mest segt ut. Man var långsamma ut i presspelet, det smällde inte heller till i kontringarna. Borås kunde rätt komfortabelt döda allt anfallsspel som Dalen försökte få ihop. Det var egentligen först i den tredje perioden, då Borås tröttnade (de gick kort på folk, bara tre kedjor) i kombination med att Dalen spelade mer desperat som hemmalaget lyckades skapa tryck och målchanser. Men då handlade det om att man stressade Boråsbackarna till misstag med hög press istället för snabba omställningar. När Boråsbackarna sattes under press började de sprida puckar och tappa dem på fel ställen, och då kunde Dalen skapa flera vassa lägen, men mer än ett mål blev det inte, och då man låg under med två inför sista så nådde man inte ifatt. Sista målet kom sedan i tom kasse. Lite förvånande var intervjun efteråt där Dalentränaren Pelle Gustavsson verkade rätt nöjd med lagets insats, den andra perioden undantagen (som man förlorade med 2-1). För med liknande spel kommer man definitivt inte vinna någon västra etta, kanske inte ens nå en alletta. Nu har man i och för sig en träningsmatch kvar innan det blir allvar, men ska man kunna få en seger i sista träningsmatchen mot Troja så måste man steppa upp rejält. Ska man se något positivt från insatsen så var det nya Anton Johannessons backspel. Oerhört rörlig och trygg med pucken.

Om Dalens form känns tveksam så känns Mariestad som betydligt hetare. Bois tränare Andreas Appelgren har gjort underverk med laget om man jämför med inledningen av träningsmatchandet. För när matcherna drog igång så var det inte mycket som stämde. Man taggade inte i i försvarsspelet utan gick bort sig gång på gång, man spred passningarna värre än en avsågad hagelbössa och hade förtvivlat svårt att skapa något ordnat anfallsspel överhuvudtaget. Men allt eftersom tiden gått och laget fått mer träning så har det också sett bättre och bättre ut. Först fick man ordning på försvarsspelet, sedan passningarna och nu också anfallsspelet. Det laget visade upp mot Forshaga var både underhållande och effektivt och laget kan med en helt annan tillförsikt se an mot seriepremiären än vad man hade för bara några veckor sedan. Spelare efter spelare har börjat visa framfötterna och speciellt nyförvärven Oscar Tellström, Gustav Lindberg och Anton Blomberg har sett vassa ut. Blomberg gjorde igår tre mål på sina första tre byten, assisterad samtliga tre gånger av Lindberg. Den duon lär bli vass i vinter.

Lämna ett svar