Oväntad vändning gav nattsömn

Detta inlägg hade jag tänkt ägna åt att visa filmsekvenser på alla fel Vimmerby gjorde i sin bortamatch mot Skövde. För så långt fanns det väldigt mycket för en tränare att sätta tänderna, videoklippen med saker som måste förbättras skulle efter 40 minuter säkert bestå av klipp på rätt många minuter.

Fast inledningen var faktiskt riktigt bra, de första fem minuterna tryckte man ner Skövde djupt ner i zonen och åkte runt med Skövdespelarna som hamnade på rygg. Det var sedan eländet började, när Skövde lyckades börja lyfta ner spelet lite. För då började Vimmerby spela fast sig gång på gång. Man spelade oprecisa passningar till medspelarna, man slog livsfarliga cross precis framför framstormande Skövdespelare, man droppade bakom ryggen till ingen alls. Fick man fram pucken till offensiv blå så vände man ofta hem och skulle ta det lugnt vilket gjorde att man började om från punkt ett med slarviga passningar till varandra. Framför eget mål var man mjukare än smältost. När man väl kunde komma med fart ur egen zon så åkte man solo mot ett samlat försvar och blev av med pucken gång på gång. Skymma målvakt eller gå på returer fanns inte. I periodpausen mellan period 2 och 3 så satte jag mig att ladda ner ett videoredigeringsprogram för att lyfta fram exempel på hur otroligt naivt ett så rutinerat lag som Vimmerby ändå är, spelade. Vimmerby, som i alla tider byggt sitt spel på sin ramstarka defensiv, visade under två perioder hur man blivit ett sorglöst anfallande lag som bara kör med huvudet under armen. Att Skövde bara ledde med 3-2 ska bortalaget tacka ett ineffektivt hemmalag för.

Blocket åkte fram, här skulle antecknas tider i tredje perioden med exempel på alla saker som måste bort till premiären. Men vad händer? Jo Vimmerby hittar tillbaka till det rätt underhållande spel man ändå hade visat de första fem minuterna. Man hittade bladen i egen zon. Man kom då med fart och kunde storma igenom Skövdes blålinjeförsvar. Man började till och med hitta in framför mål, inte ofta, men stundtals. När man dessutom fick hjälp av ett par tveksamma ingripanden från Skövdemålvakten Robin Wallin så hade man helt plötsligt vänt på en match som såg ut att vara körd för länge sedan. Skövde kändes nästan paralyserade av scenförändringen, de hade ju i (nästan) två perioder kunnat få göra lite som de och kunnat briljera med bra passningsspel till spelare som fick agera i lugn och ro. Nu började de i sin tur sprida puckar och de långa anfallen man kunnat etablera i två perioder blev betydligt färre. Skövde chansar att plocka ut målvakten, men 3-5 kommer i tom kasse, och Vimmerby vinner. Välförtjänt? Knappast. Skövde skulle ha stängt detta efter två perioder, men då hade jag antagligen suttit och redigerat film halva natten så jag är lika glad för det!