Toppdrabbning med oväntat slut

Igår spelades det en intressant träningsmatch mellan två förväntade topplag i ettan kommande säsong, Hudiksvall och Väsby. Två lag med imponerande line ups, framför allt Hudiksvalls imponerade med tre backpar av hög klass och fyra starka kedjor trots att Samuel Eriksson inte var med. Ser man på papperet så är det egentligen bara Nybro som kan matcha Hudiksvalls trupp, men det var ändå Väsby som avgick med segern i matchen med 3-2 på bortaplan.

Det märktes att det var en försäsongsmatch, för felpassen haglade och mottagningarna lämnade också en hel del i övrigt att önska. Det gav en svängig, men jämn matchbild, där man i den första perioden hade svårt att skapa målchanser, det blir ju det när det är problem att slå två bra passningar i rad. Väsby kändes dock som det starkaste laget de två första perioderna framför allt för att man förstod att hela tiden försöka ha folk på mål, och att lägga mycket puck mot mål. För medan Hudiksvall mest spelade runt utanför Väsbys försvarsbox, där det är bekvämt och man slipper riskera blåmärken, så tog Väsbyspelarna gärna striden framför mål och det kändes på så sätt farligare när Väsby var i anfallszon än när Hudiksvall var det. Därför var det också rätt logiskt att det var Väsby som först gjorde 0-1 i den första perioden på ett klassiskt skitmål i slutet av den första perioden. Upp på back, mycket trafik framför mål, och så ett enkelt handledsskott som letar sig in genom trafiken. Fredrik Stridlund målskytt. 0-2 kom också i den andra periodens inledning, där Carl Åsell slår sin spelare in centralt av av isen och blir helt ren när han får passet från backposition, och han kan trycka in pucken under benskyddet på Bosson i Hudiksvallskassen. Med andra ord också en kamp vunnen framför mål. Hudiksvall drabbas också av en jobspost i den andra perioden då Markus Linderborg får kliva av sedan han fått en Väsbyspelare som ramlat över honom och han vridit till knäet. Ett knä han också haft problem med tidigare, så det var inget bra för 27-åringen och han kan nog bli borta ett tag, även om vi givetvis håller tummarna för att det går snabbt. Hudiksvall kom dock att reducera i slutet av den andra perioden. Ett långt uppspel av Gustav Nielsen hittade Axel Levander på offensiv blå och han i sin tur hittade Oskar Claar som åkt sig ren efter ett litet tveksamt Väsbybyte och med en backhand hittade han in mellan benen på Väsbys bäste spelare för dagen, målvakten Victor Olsson.

När vi kom in i den tredje perioden så hade Hudiksvall haft väldigt få riktigt långa anfall, utan Väsby kunde tämligen enkelt hitta ut ur Hudiksvallspressen. Men i den tredje perioden drog Väsby på sig utvisning efter utvisning, vilket gav Hudiksvall tid i anfallszonen och ett tryck som de också kunde behålla de korta stunder det var spel 5 mot 5. Väsby gick verkligen på knäna när Hudiksvall fullkomligt malde ner Väsby i egen zon. Tre ramträffar, en för tidig avblåsning, flera missade kanonlägen samt en storspelande Victor Olsson räddade bortalaget i drygt 18 minuter. Sedan kunde Christoffer Jansson, i spel 6 mot 5, hitta rätt med en kvittering, från ett bra skottläge mitt i skottsektorn. Därmed så trodde jag nog att Väsby skulle få sträcka vapen, deras anfallsspel var så långt i perioden så gott som obefintligt. Men man får faktiskt till ett anfall direkt efter kvitteringen och med en minut kvar att spela så tar man också överraskande ledningen. Och det var Väsbys adelsmärke denna match som gav målet. Puck upp på blå, trafik in på kassen och så styr Lukas Torstenssons skott på en Hudiksvallsklubba och in till Väsbyledning. Hudiksvall skapar sedan inget mer hett utan Väsby vinner matchen.

Sammantaget så tror jag att båda tränarna säkert hade hoppats på både bättre passningsspel och mottagningar. Men det fanns också detaljer tränarna kan vara nöjda med. Väsbys Jussi Salo gillade säkert inställningen att ta striden framför mål, medan Dennis Hall kan glädja sig åt spelet i tredjeperioden, där bland annat spelare som Jesper Wiberg och Henrik Olsén visade upp takter man inte såg röken av i de första två perioderna. Så även om det finns mycket att jobba på så kommer säkert båda lagen bli att räkna med på allvar i vinter.

Till sist: Även Väsby drabbades av en jobspost i matchen, sedan Vladimir Chetverikov fått kliva av efter en vårdslös tackling av Adam Byström Johansson, som gjorde att ryssen föll med huvudet före in i sargen. Antagligen orsakade det en hjärnskakning, oerhört trist!

Fotocred till hockeyettans bästa(?) fotograf, Oliver Åström, Kalix.

Lämna ett svar