Stora guiden inför kvartsfinalen Kalix-Piteå

Här är min maffiga genomgång av kvartsfinalerna. Statistiken från allettorna/vårettorna, analys av lagdelar och en förutsägelse av hur matchserien sluta.

KALIX – PITEÅ

STATISTIKEN

Placering i allettan: 5 – 7
Gjorda mål snitt: 3,11 – 3,19
Insläppta mål snitt: 2,67 – 3,11

Räddningsprocent målvakter:
1. Anton Hjalmarsson 90,89% (20 matcher) – 1. John Westermark 90,40% (20 matcher)
2. Marcus Johansson 89,76% (8 matcher) – 2. Johannes Sundström 88,32% (10 matcher)

Bästa poänggörare:
1. Christoffer Björk 11+17=28 – 1. Petter Mäkitalo 19+11=30
2. Johan Pettersson 12+13=25 – 2. Magnus Isaksson 9+17=26
3. Ace Cowans 8+13=21 – 3. Joakim Högberg 11+13=24

Utvisningsminuter: 10,48 – 13,26
Powerplay: 26,51% – 20,62%
Boxplay: 81,37% – 80,68%
Tekningar: 47,34% – 52,42%

MATCH-UPS

Målvaktsmatchen

Tittar man på målvakstmatchen så är det en väldigt jämn sådan. Anton Hjalmarsson och John Westermark har stått 20 matcher var och har liknande siffror. Det är också min bedömning, att det är en väldigt jämn målvaktsfajt, bäst för dagen vinner.

Vinnare: Oavgjord

Backmatchen

Har vässat backlinjen ordentligt till denna säsong i och med bröderna Liljekvist intåg. Två rejäla pjäser som ändå både kan åka skridskor och hantera en puck. Det har gjort att Johan Pettersson inte behövt svälja riktigt lika mycket istid och det kan säkert ha gjort honom gott, han blir ju inte yngre. Men i den trion tillsammans med Jens Andersson har man en duktig kvartett. I Piteå är det Ludwig Stenvall som får gå i bräschen tillsammans med Calle Behm och Markus Magnusson, men de känns inte riktigt på samma nivå som Kalix backar.

Vinnare: Kalix

Forwardsmatchen

Unga fartfyllda Kalix mot betydligt mer rutinerade och kanske smartare Piteå. Det är lite som att välja mellan äpplen och päron, var sak har sin charm. Men jag tror ändå att spelare som Magnus Isaksson, Joakim Högberg, Cal Becker och Petter Mäkitalo kommer att lyfta sig ett snäpp till i slutspelet, mer än vad lysande Samuel Eriksson och Ace Cowans kan göra.

Vinnare: Piteå

Tränarmatchen

Mikael Lindgren har bidragit till att Kalix varit ett stabilt allettanlag två säsonger i rad. I Piteå så har tränaren Andreas Karlsson fått foten och istället får assisterande tränarna Daniel Rankvist och Ulf Wikgren ansvar för att coacha laget i slutspelet. Båda är rätt gröna och helt oprövade som huvudtränare på seniornivå.

Vinnare: Kalix

Så slutar matchserien

Kalix slutade allettan två placeringar högre än Piteå, mycket tack vare en starkare defensiv. Och just defensiven tror jag kommer bli avgörande i denna matchserie.

2-1 i matcher till Kalix

Lämna ett svar