Stoppar spöket allsvenska avancemanget?

Igår såg jag Smålandsderbyt mellan Kalmar och Nybro. En svängig match där initiativet växlade men också en match som gav en del reflektioner värda att ta upp.

Kalmar var starkt skadedrabbade med sex spelare borta, och under matchen klev dessutom viktige Jesper Sellin av, vilket gjorde att man fick slutföra matchen med bara tre formationer. Betänker man att Nybro redan från start är ett på papperet klart starkare lag så borde det betytt en tämligen komfortabel seger till gästerna. Men inledningsvis var det istället Kalmar som tog kommandot om händelserna. Man checkade högt vilket klart störde Nybro som inte alls fick några ordnade uppspel. Att Kalmar vunnit tre av de fyra tidigare derbyna förvånade i det skedet av matchen inte, man hade en gameplan som inte alls passade serieledarna. För det som är Nybros stora styrka är också deras stora (enda?) svaghet. Man har ett spel som samtliga i laget håller sig till, alla vet precis vad de ska göra och när de ska göra det. Ett spel som bygger på tydliga spelmönster med få risker, och att offensivt spela enkelt med mycket trafik på mål alternativt förlita sig på individuell briljans (vilket finns i överflöd). Det ger laget en trygghet och stabilitet som gör att man släpper till både få målchanser och mål. Men förutsägbarheten gör att när man möter ett lag med en taktisk tränare, och det är verkligen Viktor Tuurala, så stöter man på problem. Han visste exakt hur Nybro vill spela sina uppspel och skärmade av Nybros högerkant vilket gav ensamattacker som lätt avväpnades. Han visste att Nybro i powerplay söker skott på Väyrynen i första hand och Savilahti i andra, så då ställde han en gubbe på varje och lät istället Viktor Bohlin, med två mål på hela säsongen, få skjuta. Det blev sällan särskilt farligt. Tuurala vann helt enkelt coachmatchen och laget hade också en 1-0-ledning efter den första perioden, trots svagare lag.

Till den andra perioden så ändrades matchbilden. Nybro fick till längre anfall vilket gav trötta Kalmarspelare och de orkade inte lyfta upp spelet nog för att få tillfälle att använda sitt effektiva styrspel. Nybro, med en glimrande Liuksiala i spetsen, kvitterade och hade bud på både ett och två mål ytterligare. Men Jonathan Stålberg i Kalmarkassen briljerade och höll Kalmar kvar i matchen.

Till den tredje så hade Tuurala fått tillfälle att återigen få in laget på rätt spår. Man var snabbare ner till puck, fick bättre uppspel och kunde därmed lyfta upp spelet igen. Åter kunde man sätta hård press på Nybrospelarna, vilket gav först 2-1 strax efter ett inledande powerplay och sedan också 3-1 sedan Fredrik Strömgren under stark press schabblat bort pucken bakom eget mål. Nybro gav dock inte upp, man gjorde såväl 3-2 som 4-3, men till slut stod ändå Kalmar som segrare med 5-3. Rättvist var det kanske inte sett till dominansen av Nybro i framför allt andra perioden. Samtidigt så var det i mina ögon en effekt av att Kalmar var lite smartare taktiskt, vilket gjorde att det därmed i praktiken rätt mycket starkare Nybrolaget fick se sig besegrade för tredje gången på fyra matcher.

Det betyder antagligen ingenting i det korta loppet. Jag tror Nybro ändå kommer att vinna allettan södra. Men det öppnade upp för att också Kalmar ska kunna gå långt. Kommer de topp 3, vilket nu förefaller väldigt troligt, så är vägen öppen för dom att nå kvalserien. Och väl där så kommer Kalmar ha ett klart mentalt (och taktiskt) övertag vilket ger Nybro två riktigt svåra matcher i den avslutning på säsongen som är tänkt att leda hela vägen till allsvenskan för dom. Och två förluster i en kort kvalserie kan vara skillnaden mellan att drömmen blir en verklighet och att den går i stöpet.

***

Jag vill också passa på att göra något så ovanligt i en reflektion som att hylla en domare. Robin Werner är en relativt ny bekantskap för mig, men jag kan inte låta bli att imponeras över de insatser jag sett. Första matchen var tidigare denna säsong då han var en perfekt matchledare i det bästa derbyt mellan Mariestad och Skövde som spelats på väldigt många år. Med en perfekt fingertoppskänsla lät han spelarna spela fysiskt men schysst, plockade för det som var utvisningar, men lät också känslor finnas. Jag såg honom nästa gång i Bois bortamatch mot Karlskrona den 25/2, där han inte lät sig påverkas av vare sig åskådare eller skrikande bås, utan hade full koll på händelserna på isen. Hela tiden lugn, hela tiden med bra dialog. Igår var tredje gången jag såg honom och det var också tredje gången jag imponerades. Plockade för det som var utvisningar, men lät också spelarna göra upp så länge det höll sig inom regelboken. Det blev aldrig tjafsigt då Werner aldrig lät det bli det. I mina ögon just nu ettans bästa domare av de jag sett.

***

I det andra toppmötet igår så var det Väsby som avgick med segern. För andra matchen i rad så nollade man ett topplag. Först Dalen och nu Karlskrona fick lämna isen utan att ha lyckats överlista August Hedlund. Jag såg också den matchen, fast mer sporadiskt. Karlskrona var det lag som inledde klart bäst, och det var bara en storspelande Väsbymålvakt som gjorde att Väsby hade oavgjort efter den första perioden. Men allt eftersom matchen gick så åt sig Väsby mer och mer in i matchen och i tredje perioden hade Karlskrona stora svårigheter att skapa något riktigt hett. Väsby radade väl inte heller direkt upp heta målchanser, men de hade lite lättare att ta sig in på mål och det gav också 1-0-mål till slut som sedermera blev 2-0 i tom kasse.

Det går inte låta bli att imponeras av Väsby. De har framför allt skärpt till försvarsspelet, där man spelar betydligt tightare och mer fysiskt, man både ger och tar smällar på ett sätt man inte gjort tidigare. Det ger Hedlund betydligt bättre förutsättningar för att briljera. Väsby lär bli att räkna med i slutspelet och är favoriter att nå en kvalserie i mina ögon.

***

Så blev det till slut ett lyckligt slut för Mörrum. Via en imponerande 5-0-seger mot ett formstarkt Tranås så slipper man negativt kvalspel. Men frågan är om man inte bör ta ett nytag i Blekinge för att slippa en ny mardrömssäsong. För med det laget man har på papperet så ska man inte rädda kontraktet med två matcher kvar bara.

***

När Tranås förlorade i toppen gav det Visby bra läge, och man gjorde sitt genom att besegra Krif med 3-1. Nu är man laget som i första hand utmanar Halmstad om seriesegern.

***

Nyköping säkrade också sitt kontrakt genom att 6-2-besegra Kumla. Ett Kumla som, trots att flera spelare återvänt, ser ut att få fullt upp att bärga en hockeyettanplats nästa säsong.

Lämna ett svar