Nytänk, succéer och floppar

Jag ska erkänna att jag saknat ork, kraft och inspiration de senaste veckorna för att blogga. Då jag inte tar något betalt för det jag skriver så är min lön den respons jag får från er läsare i form av likes, glada tillrop och intressanta svar till det jag skriver. Men jag känner att responsen varit för svag och då har det kostat mer energi än jag lagt ner och till slut så har jag inte mer att ge. Tankar som att det jag skriver kanske inte är intressant nog tär också på energin. Därav uppehållet. Men nu gör jag ett nytt försök så får vi se om jag orkar hålla i.

***

Säsongen är körd för Skövde. Det är inte bara domedagskorparna som kraxar det, nu bekräftar lite förvånande också Skövdes klubbledning att man inte tror på något slutspel. På så mycket annat sätt går det inte tolka det när klubben nu väljer att släppas sin mål- och poängkung Anton Blomberg till norska Gruner. Man väljer också att låna ut sin juniormålvakt Fritz Abrahamsson till Kumla. Den enda rimliga förklaringen är att klubben gör detta för att spara pengar, Skövde har som många klubbar drabbats hårt av pandemiavstängningen och man har en historia av att ha det kärvt ekonomiskt redan tidigare. Att ekonomin är ansträngd skulle också förklara att man inte plockat in någon ersättare för säsongsskadade Martin Olsson som man annars gick ut med och sa att man letade ersättare för.

Jag kan dock tycka att utlåningen av Fritz Abrahamsson är märklig. Han lär inte kosta många kronor då det är en egen junior som fått chansen i a-laget och han har i mina ögon varit den bäste av de tre tillgängliga målvakterna i truppen. Något som också bekräftas av statistiken:

Statistiken för Skövdes målvakter

Varför inte låna ut någon av de andra målvakterna som lär ha en betydligt högre ersättning? Det har riktats kritik från supporterhåll mot den sportsliga ledningen att man låter rutinerade spelare få spela på yngres bekostnad, trots att de inte presterat. Är detta ett tecken på det? En sak är i alla fall säker: Skövde behöver fundera på var ambitionsnivån ska ligga till nästa säsong. Har man högre ambitioner än att vara ett bottenlag i allettan så måste det börja förnyas i truppen. Att tro att man kan ta stora kliv med samma material och tränare är att tro på underverk, och underverk är sällsynta i Skövde.

***

Nybro har fått en Lidnersk knäpp! För efter att man spelat minst sagt tveksamt några matcher har man helt plötsligt börjat tokleverera. Eller vad sägs om följande resultat?

Nybro-Karlskrona 8-0

Nybro-Huddinge 5-2

Mariestad-Nybro 1-2 efter straffar

Nybro-Vimmerby 6-1

Nybro-Väsby 7-1

Utöver matchen mot Mariestad (där man lite turligt lyckades vinna) så är det idel fullkomliga överkörningar med massor med mål framåt! Det är inte vilka lag som helst man slagit heller, Väsby och Karlskrona är två lag i den absoluta toppen, och Vimmerby är formstarka. Det verkar som att bitarna fallit på plats ordentligt i Nybro nu och nu är frågan om vilket lag som egentligen är starkast i ettan?

För det norra topplaget, Hudiksvall, imponerar också. Nu står man på 16 raka segrar och det känns inte ens som man är nära att tappa poäng. Man sätter högsta fart från början och sköljer fullkomligt över motståndarna som mest ser ut som konor när Hudiksvallsspelarna sätter fart. För att vinna över Hudiksvall måste man hitta ett sätt att få ner farten på dom, annars så kommer man inte hinna med i svängarna till slut.

***

Vårettan har två stora besvikelser, en i norra och en i södra. I den norra ettan är det Kiruna IF som jag tippade som vinnare av hela norra vårettan. De var ju endast målskillnad eller en tilldömd AIF-seger mot Boden från att spela allettan. Men när vårettorna nu kommit mer än halvvägs så verkar luften totalt ha gått ur IF. Just nu ligger man på en åttondeplats av de tio lagen i serien, och man har fyra poäng upp till att slippa kvalspel neråt, trots att man har en match mer spelad. Av det jag sett av Kiruna IF så är det inte otur heller, för laget ser verkligen inte ut att kriga på det sätt som krävs för att vinna jämna hockeymatcher. Det är lite förvånande för ett lag som annars innehåller en hel del attitydspelare.

Besvikelsen i den södra vårettan är givetvis Mörrum. Också dom var endast målskillnad från allettan, men i vårettan har de inte alls kommit upp i nivå. Senast förlorade man med 0-4 hemma mot Hanhals, ett lag som man ska besegra på det berömda papperet sju dagar i veckan. Men att ha spelare som Marcus Paulsson, Johan Henrion, Oscar Holst och Adam Bäckstrand verkar inte hjälpa, resultaten och målen uteblir. Var låsningen sitter är svår att svara på, kanske skulle de behöva plocka in en idrottspsykolog, men något måste hända snabbt annars så blir det kvalspel neråt istället för uppåt för Blekingarna. Vem hade kunnat tro det efter storsatsningen?

Stort tack till Kalix och Oliver Åström för lån av omslagsbild!

Lämna ett svar