Genomgång av södra allettan

Matchuppehållet på grund av nyåret har gett mig tid att kika lite extra på några matcher i den södra allettans senaste omgång. Allt för att få en bättre bild av hur lagen står sig gentemot varandra. Här ger jag min ögonblicksbild av lagen i den södra allettan just nu.

Allettan södra just nu.

I den södra allettan så är det väldigt tight från plats 5-10, men över där så är det lite utspritt. Fast det tightade ihop sig lite efter senaste omgången sedan Nybro åkt på sin första förlust i allettan. Det var Tyresö/Hanviken som stod för den bedriften och jag har sett matchen och kan konstatera att det var långt ifrån orättvist. T/H stängde ner Nybros anfallsspel effektivt genom att effektivt checka först högt och i tredje sedan stänga mittzonen. Det var egentligen först sista minuterna Nybro fick några längre anfall, och visst kunde man ha kvitterat, men Lundahl i T/H-kassen spelade riktigt bra.

Jag passade också på att se tabelltvåan Väsbys möte mot Vimmerby. En match där lagen turades om att ha initiativet och vilket av lagen som helst kunde ha vunnit. Men som så ofta så står till slut laget i medgång där som vinnare, medan laget som harvar i botten får se sig slagna. Väsby vann mycket på sin tyngd, Vimmerby hade svårt att stå emot i området framför mål.

Att Väsby och Nybro befinner sig i toppen är ingen överraskning, och det är inte heller någon överraskning att Karlskrona ligger trea. Även i deras fall så har man marginalerna på sin sida inledningsvis i allettan, ett par av matcherna kunde man lika gärna ha förlorat enligt uppgift. Nu ryktas man förstärka med två vassa kort, speciellt den ena man är och rycker i ska vara av hög allsvensk klass. Men lyckas man bärga hem dessa så ska man vara ett topplag också framöver.

Dalen är den positiva överraskningen, men nu förlorade man mot bottenlaget Skövde och det visar på att man kanske inte är något stabilt topplag ändå. Starten är bra, men det finns mycket som talar för att det kommer bli svårt för dom att behålla en topp 4-placering.

Mariestad hade helt klart en formsvacka under inledningen av allettan. Men den är man definitivt på väg upp ur nu med fyra segrar på de fem senaste matcherna. I senaste omgången besegrades Kalmar i en riktigt underhållande match med hela 7-4. Det var första gången Bois gjorde fler än fem mål under säsongen, och det var dessutom första trepoängaren i allettan. Nu verkar man ha fått det att lossna och då kan man mycket väl bli att räkna med högre upp i tabellen.

Jag har redan skrivit om Tyresö/Hanvikens möte med Nybro, en match som visar att man definitivt ska vara att räkna med. Laget är både tungt och kreativt, och har en tydlig spelidé defensivt som är svår att bryta igenom samtidigt som man är väldigt kluriga med bra passningsspel offensivt. Man har dessutom två riktigt bra målvakter och en Felix Liljegren som är ett monster med pucken. Se upp!

Att Kalmar vann den södra ettan förvånade inte mig efter att ha sett dom två gånger i rad nu mot ”mitt” Mariestad. Fartfyllda och kreativa i anfallsspelet och med ett par otroligt spelskickliga backar i Sebastian Ottosson och Erik Israel. Men i matchserien mot Mariestad saknade de den där riktiga tyngden framför målen, man vägde lite för lätt mot stora och starka Mariestadsspelare. Och när Mariestad fick stopp på deras fart genom mittzonen så blev de ett rätt enkelt byte för Boisbackarna.

Att Huddinge skulle befinna sig i de nedre regionerna förvånade inte mig. De känns som de är på väg neråt. Men de är inte ofarliga, vilket segern i första mötet mot Karlskrona visar.

Tvåan i södra ettan, Vimmerby, har inte fått någon bra start på allettan. Laget gjorde en bra match senast mot Väsby, men man är lite för lätta framför kassarna, och bjuder man dessutom bort pucken med enkla misstag så blir man straffad i en tuff alletta. Att laget väger lite lätt ser man också på att starka poängspelare i grundserien som Philip Elgestål och Lukas Jidenius, knappt gjort något poäng i allettan. Medstudsen laget hade mot Mariestad trodde jag skulle ge dom råg i ryggen, men så blev inte fallet och nu känns det som uppförsbacke för laget.

Skövde blandar verkligen i resultaten. Med 13-25 i målskillnad så skulle man kunna tro att de ligger långt efter, men de ligger faktiskt efter gårdagens seger mot Dalen på samma poäng som Vimmerby och bara tre poäng från femma, ärkerivalen Mariestad. Man har med andra ord bra häng på slutspelsplatsen ännu. Nu står man dock inför två tuffa drabbningar i rad då man först åker till Nybro och sedan har derby mot Mariestad. Man skulle behöva åtminstone någon seger i dessa två matcher för att få upp lite självförtroende.

Lämna ett svar