Lördagsmatcherna och kik på söndagens viktigaste matcher

Det är inte långt tid kvar nu innan vi vet vilka lag som spelar allettan, för på onsdag spelas den sista omgången. Det är med andra ord nu det avgörs, redan imorgon spelas den näst sista omgången, och då avgörs det i flera fall vilka lag som blir klara för spel i alllettan respektive fortsättningsettan. Jag tänkte lista söndagsmatcherna där mest står på spel.

Först vill jag dock skriva några korta ord om de två matcher som tjuvstartade omgång 17 redan idag. Kiruna IF hade ett guldläge att i praktiken säkra en allettanplats när man spelade derby mot AIF. Men i en helt jämn match så fick man till slut se sig besegrade av den norra ettans stora överraskningslag den här säsongen. Kiruna AIF hade ledningen med såväl 0-1 som 1-3 men IF, som var det spelförande laget, hämtade ikapp innan AIF då fick sista ordet i förlängningen. Stor matchvinnare blev Joakim Nilsson som tidigare under säsongen ”bara” gjort fyra mål men som nu slog till tre gånger om, bland annat matchvinnande målet. Vinsten innebär att AIF nu befinner sig på rätt sida strecket, men då man har en match mer spelad kan allettanplatsen försvinna redan imorgon. Kiruna IF har fortfarande allettanläge, men nu måste man vinna sista matchen mot Piteå för att inte behöva lita på andra resultat.

I den södra ettan spelades också en viktig match. I alla fall för Dalens del som bara låg en poäng bakom den sista allettanplatsen, som innehas av Mörrum. Men trots att Karlskrona kom till spel med bara 15 utespelare (10 forwards och 5 backar) och att dessutom viktige KHK-backen Christoffer Rasch fick kliva av så lyckades Dalen inte hålla den tidiga 2-0-ledning man hade. Dalen spelade ett märkligt spel där man inte alls utnyttjade att man borde ha mer ork. Man la chanspuckar på mål hela tiden istället för att snurra runt vilket gjorde att man inte alls fick någon längd på anfallen och att Karlskronaspelarna inte behövde jobba med start och stopp. Dessutom avstod man från att checka högt utan ställde upp och lät KHK få vila och bygga upp anfallen i lugn och ro. Och apropå märkligt matchande så plockade man i 4-3-underläge inte ens ut målvakten när man spelade i numerärt underläge med minuten kvar då man hade pucken i anfallszon. Vad hade man att förlora liksom? Visst ett minusmål kunde det bli, men nog var den insatsen värd att satsa med tanke på att man vid en kvittering kunde inkasserat både en och två poäng?

Nu så kikar vi då på de viktigaste matcherna under söndagen.

dra ettan

I den södra ettan öppnade Dalens miss upp för flera av de andra jagande lagen. Det jagade villebrådet är Mörrum som imorgon har en riktigt tuff uppgift då Nybro tar emot Blekingarna. Mörrums form är dock inte speciellt god trots att man ligger på allettanplats. På de fem senaste matcherna har man bara fyra poäng och att i det mentalt svaga läget möta starka Nybro är ingen enkel uppgift. Samtidigt så är det ingen som förväntar sig att de ska vinna heller, och därför kan de spela avslappnat. Dessutom så lär de vara mer motiverade inför uppgiften då de har mer att spela för. Så även om Nybro kanske är favoriter så är det inte givet att det blir en hemmaseger.

Den riktiga sexpoängsmatchen i den södra ettan spelas dock i Tranås. Tranås som det inte pratats annat om än skadekris och underprestation, och som varit borträknades från allettanstriden ända sedan långt tillbaka, har faktiskt riktigt bra slagläge att ändå på ett mirakulöst sätt fixa en plats i finrummet. Kan man vinna imorgon mot ett annat allettanjagande lag, Krif, så har man sedan Hanhals i sista omgången, ett lag man absolut bör slå. Just nu har Tranås 19 poäng och med två segrar så hamnar man på 25 och det kan faktiskt räcka med tanke på det tuffa motstånd övriga konkurrenter har i sista omgången. Fast samtidigt så är Krif inget enkelt motstånd, de ligger just nu två poäng före och är klart formstarkare (9 poäng senaste fem matcherna mot Tranås 5). Krif är bortasvagt, men Tranås är å andra sidan hemmasvagt, så den statistiken ger ingen vägledning om vart det lutar. Det vi får nöja oss med att konstatera är att vinnaren i matchen mycket väl kan vara det lag som spelar allettan till slut.

Sista laget i den södra ettan inblandat i allettanstriden är Halmstad. Som motstånd har de serietvåan Vimmerby som för bara några matcher sedan såg omöjliga ut. Men segertåget Vimmerby har spårat ur rätt ordentligt på slutet med tre förluster på de senaste fyra matcherna, frågan är om de orkar mobilisera kraft eller är nöjda med att redan vara klara för allettan? Det har i alla fall öppnat upp för Halmstad som vid seger skulle kunna åka till Karlskrona och möta det decimerade laget de har just nu med ett fullt realistiskt mål att knipa femteplatsen.

Västra ettan

I den västra ettan är det en match som sticker ut i betydelse, och det är Skövdes möte med Lindlöven. Skövde ligger just nu på platsen ovanför strecket med i praktiken fyra poäng till godo (överlägsen målskillnad gentemot Nyköping). Det innebär att Skövde vid seger definitivt säkrar allettanplatsen. Men man kommer från en riktig urladdning mot Mariestad, en mäktig kamp med massor av fysisk och psykisk insats, orkar hemmalaget ladda upp så snabbt igen? Orkar man det så visade man i derbyt att man är ett riktigt bra lag och då bör man fixa detta. Å andra sidan så orkar man det inte så kan Lindlöven ta detta och då väntar en rysaromgång i sista omgången där Skövde har tuffa Forshaga borta medan Lindlöven tar emot överraskningslaget Surahammar.

Med i leken är också Nyköping, de har dock en svår match mot Forshaga imorgon och med tanke på den svaga formen Nyköping visat upp är det inte mycket som talar för dom. Nyköping har dessutom seriesegrande Mariestad i sista omgången, så det ska mycket till för att Nyköping ska utmana.

Jag vill också lyfta upp en match till, det spelas nämligen också en seriefinal där serieledande Mariestad har fyra poäng ner till tvåan Surahammar. ”Sura” hoppas dock säkert kunna utmana om seriesegern och de har ett riktigt bra läge att i alla fall närma sig då man imorgon möter Mariestad hemma. Ett Mariestad som likt Skövde kommer med en riktig derbyholmgång i ryggen och efter en sådan brukar det alltid komma en reaktion vilket öppnar upp för Surahammar att vinna och därmed hålla liv i kampen om seriesegern hela vägen in i sista omgången,

Östra ettan

Strömsbro har två matchbollar att slå in, alternativt att Visby missar en av två matcher. Imorgon så möter Strömsbro Väsby i sin första men svåraste matchboll. Tre poäng där och allettanfemlingen är spikad. Förlorar man så har man en ny mer överkomlig matchboll i form av Vallentuna i sista omgången.

Norra ettan

I den norra ettan är det tre lag som är inblandade i streckstriden som spelar. Men alla tre möter lag som de bör vinna, så någon större spänning förväntar jag mig inte. De tre matcher det gäller är:

Vännäs-Östersund

Piteå-Örnsköldsvik

Sundsvall-Teg

Lämna ett svar