Fjärde omgången i den västra ettan

I den västra ettan så kan man summera omgången med två överraskningar som fortsätter imponera, en jätte som vaknade, en programenlig seger samt ett derby med bortaseger. Här är min sammanfattning av västra ettans omgång fyra.

Surahammar ledde mycket överraskande serien efter tre omgångar, men trots de så såg många dem säkert som en underdog när det betydligt mer etablerade Skövde kom på besök. Men Surahammar har just nu ett härligt självförtroende i spelet och körde mer eller mindre över gästerna. Speciellt i den andra perioden så dominerade man kraftigt, dock utan att få utdelning och 1-0-ledningen (Lukas Söderlund) stod sig från den första perioden. Och när Skövde sedan lyckas kvittera i inledningen av den tredje genom Alexander Henriksson (tillbaka från 3 matchers avstängning) så skulle det mycket väl ha kunnat smyga in lite osäkerhet i hemmalaget. Men inte. Man fortsatte köra på och i powerplay kunde David Lidström sätta 2-1 och Adam Karlsson kunde sedan spika slutresultatet till 3-1 med fyra minuter kvar. En imponerande insats av Surahammar som visar att de verkligen är på riktigt denna säsong. För Skövdes del så börjar dock varningslamporna blinka rätt rejält. Man såg inga linjer i spelet, inga idéer i spelet, utan mest en massa soloåkningar. Tränaren Fredrik Ljunggren har en hel del att slipa på i spelet.

Borlänge har inlett seriespelet minst sagt uselt med tre raka förluster. Och när sedan Lindlöven, som startat serien bra, dessutom ledde efter den första perioden med 0-2, så luktade det kris ordentligt i dalalaget. Men då kom den så berömda ketchupeffekten. Tre Lindlövenutvisningar i mittenakten gav Borlänge tre mål och Borlänge ledde efter två perioder med 4-2 och kunde i den tredje fortsätta islossningen med ytterligare fyra mål. Arvid Degerstedt gjorde 2+3 och Viktor Bemström 2+1 när laget äntligen fick det att lossna. Var det vändningen för Borlänge?

Forshaga har inlett seriespelet oväntat bra med tanke på alla sina tunga spelar- och tränartapp, men mot Kumla såg det ut att ta stopp. Man låg nämligen under med 2-0 efter den första perioden mot ett Kumla som också vann försäsongsmötet hemma i ICA Maxi Arena. Men Forshaga ger sig inte så lätt utan lyckas hämta upp till 3-3 och i straffläggningen så kunde sedan Jakob Ringsby avgöra till gästernas fördel. Nu har laget vunnit sina första fyra matcher, varav bara en efter ordinarie tid, och är med det tillsammans med Glada…, förlåt Surahammar, enda laget som är obesegrade i västra ettan.

Mariestad mötte i onsdags Köping på bortaplan. Ett lag som faktiskt av tradition brukar vara ett riktigt spöke för Mariestad. Laget har endast en trepoängare mot Köping på bortaplan sedan de gick upp i ettan, men nu kom den andra trepoängaren. Om Skaraborgarna fick en usel start mot Linden senast med ett 0-2-underläge så blev det precis tvärtom denna match. Nu ledde man istället med 2-0 redan efter nio minuters spel och sedan var det aldrig någon fara på taket. Köping skapade lite i powerplay, annars så fick de aldrig något riktigt tryck. Mariestad kontrollerade händelserna bra och kunde till slut vinna med komfortabla 0-4 efter två mål av Erik Olsson. Det var tredje matchen av fyra som Erik noterades för två mål.

Linden tog emot Nyköping i ett derby som man brukar gå segrande ur. Men denna gång var det istället Nyköping som fick sjunga segersång i Smehallens katakomber. Avgörandet kom sent i den tredje perioden då Albin Ivarsson-Hamberg kunde skjuta 1-2 till gästerna. Daniel Bergqvist lyckades sedan prick slutsekunden med matchens sista mål, 1-3. Nu ligger Nyköping på en fin tredjeplats medan Linden börjar halka efter och laget har nu fem poäng upp till en allettanplats.

Omgångens poänggörare blev Arvid Degerstedt. På en match gjorde han två fler poäng än han gjort på de tre första (5-3).

Omgångens målvakt är Tobias Sandberg. Han fick bara stå en match på hela försäsongen på grund av skada, och stod i förra omgången sin första seriematch där han stod för ett par matchavgörande räddningar direkt. Igår, i sin andra, fortsatte han att visa klass och nollade Köping.