Bästa hockeyettan någonsin!

Jag har följt hockeyettan i väldigt många säsonger, men jag vill påstå att aldrig har jag följt en mer spännande och intressant hockeyetta än den som idag drar igång med match mellan Piteå och Östersund. Aldrig har så många lag stuckit ut hakan och sagt att i år ska vi utmana om en plats i allettan. Aldrig har heller så få lag varit uträknade innan första pucken släppts. Det får mig att konstatera: I år är den bästa hockeyettan någonsin!

Ett normalt år när man sätter sig och räknar på hur många lag som skulle kunna lyckas krångla sig hela vägen till allsvenskan så brukar man få stanna på en handfull lag med ett par-tre tydliga favoriter. Förra säsongen till exempel var det Boden som var den stora favoriten med Nybro, Troja och Karlskrona som möjliga utmanare. I år så finns det givetvis ett par favoriter i Nybro och Väsby, men det känns ingalunda givet då det finns åtminstone tio lag ytterligare som i varierande sannolikhetsgrad mycket väl skulle kunna nå allsvenskan med rätt form och rätt flyt vid rätt tillfälle, när allting avgörs fram i mars-april. Boden, Östersund, Hudiksvall, Huddinge, Mariestad, Vimmerby, Karlskrona, Mörrum, Dalen och Tranås har alla potentialen, kunnandet och spelarmaterialet för att kunna få ihop slagkraftiga lag nog för att kunna slå alla andra lag om man får spelet att kugga i, alla att göra sin roll på bästa sätt. Det är ett riktigt gott tecken på att hockeyettan står inför en rekordjämn och tight strid där antalet matcher med givna slutsegrare blir färre, och där kamperna runt strecken blir tuffare.

Topplagen är inte bara jämnare, de är också bättre. Många har kvar en stark stomme med sina bästa spelare och har sedan utifrån det plockat in spets på de positioner det saknats. Marknaden har dammsugits på spetsspelare, tidigare år har funnits guldkorn att plocka in sent in i truppen, i år är den tommare än ett skafferi efter ett tabberas iscensatt av Emil i Lönneberga. Det talar för att det till stor del kommer att vara samma trupper som inleder serien som också avslutar den. En vinst inte bara för samspeltheten och lagbyggandet, utan också för oss supportrar som vet mer av förutsättningarna och även kan känna igen spelarna och laget på ett annat sätt.

Men det finns också en annan positiv aspekt. När jag satte mig och skulle tippa alla serier så var det samma tema i alla serier: Det har aldrig varit så svårt att förutse vilka fem lag som går till en alletta! Det är inte bara toppen som blivit bättre, även där bakom har det tightat till sig. Neddragningen från 47 till 40 lag har gjort sitt, men det beror också på att många av de lagen på nedre halvan har värvat riktigt bra. Många spelare med fina meriter har anslutit även till lagen utanför de absoluta topplagen. Spelare som Anton Gustafsson, Martin Janohls, Thom Flodqvist, Anton Blomberg, Kristoffer Söder, Viktor Berglind och Carl Berglund är alla spelare som mycket väl kunnat spela åtminstone allsvensk hockey men som väljer att fortsätta sina karriärer i mindre lag i ettan. Spelare som kommer att tillföra spets och lyfta produkten hockeyettan.

Det kommer med andra ord vara en vassare och jämnare och därmed mer intressant hockeyetta än någonsin. Lägger man dessutom till att det kommer att vara utsvultna supportrar efter en säsong utan livehockey så finns det verkligen skäl att se fram emot säsongen. Den bästa hockeyettan någonsin!

Lämna ett svar