Slutspelshetta

Igår spelades de första åttondelsfinalerna och det blev några skrällar, några utskåpningar och ett par riktigt jämna tillställningar.

Jämnt

Själv tittade jag på Mariestad-Dalen, en riktigt härlig match med riktig slutspelshockey. Förstaperioden kanske var den som mest liknade allettanspel och 1-1 var logiskt sett till att båda lagen hade sina stunder och målchanserna var lätträknade. Men i den andra perioden hettade det till ordentligt och det var två lag som jagade tacklingar och småbråk både till höger och vänster. Mariestad var dock laget som höll sig kallast och skapade 4-5 riktiga 100%-lägen men utnyttjade bara ett, Dalen hade ett utan att utnyttja det vilket gjorde att Bois gick till 2-1-ledning inför sista. I den tredje perioden så lugnade det sig lite, men visst var det spelare som mer ägnade sig åt att hålla tag i varandra än att delta i spelet. Tungan på vågen kom att blir Douglas Lögdals geniala framspelning till Jesper Lindén som gav 3-1. Lögdal som varit en blek kopia av sig själv under allettan och en av orsakerna till att Mariestad inte presterat på samma nivå som tidigare säsonger, har verkligen klivit fram i slutspelet och är nu tillbaka i storform och därmed lyfter han laget ett rejält snäpp. Bois var med hans hjälpt det bättre laget i spel 5 mot 5. Men Dalens powerplay var nog det bästa jag sett i hockeyettan, pucken gick som på ett snöre och båda Dalens mål kom efter finfina kombinationer. Bois spelade av matchen på ett bra sätt, men så fort Dalen tog ut målvakten och spelade med en man mer så skapade de chanser igen. Då klev Tobias Sandberg fram och visade slutspelstakter och räddade hemmalaget. Precis som han brukar, Tobias är en riktig slutspelsmålvakt!

***

Jämn var också matchen mellan Mörrum och Vimmerby. Som vi sett hela säsongen så bjuder inte Vimmerby på någon direkt ögonfägnande ishockey, men den är ack så vinstgivande. Ett mål framåt räcker ju när man knappt ens släpper till målchanser bakåt. Den vattentäta defensiven gör att Vimmerby kommer kunna gå långt i slutspelet.

Skrällarna

Den STORA skrällen igår var dock Kalix seger mot de stora favoriterna Boden. Kalix visade ingen respekt och skapade en hel del chanser mot ett normalt tungt och försvarsstarkt Boden. Även Boden skapade väldigt mycket vasst framåt, men Jacob Karlsson i Kalixkassen stod på huvudet och radade upp fina parader. Det var en riktig sluggerfest där lagen likt två boxare stod och måttade slag på varandra utan tanke på försvar. Det ska bli spännande att se om Kalix fixar en sådan fight till, för sånt sliter. Boden är fortfarande stora favoriter, men får Kalix ledningen så kan det ge den energi de behöver för att orka stå emot utan att bli knockade.

***

Den andra skrällen var Piteås seger mot Hudiksvall. Hudiksvall avslutade allettan med nio raka segrar och tog också ledningen i matchen, men Piteå visade att man är ordentligt på gång och vände och vann matchen med 3-1. Nu har Piteå ett ordentligt bra slagläge inför avgörandet, Hudiksvall måste ta båda hemmamatcherna. Fixar dom det? Det är jag inte så säker på.

Programenligt

När defensiven för en gångs skull darrade hos Nybro så lossnade det istället offensivt. Borlänge tog en tidig 2-0-ledning och hade bra koll på matchen, men så kom 2-1 från ingenstans och sedan var det islossning ordentligt för bortalaget. Nybro lär inte vara nöjda med att ha släppt in fyra mål, men att göra sex framåt är desto starkare. Nu lär Nybro fixa en kvartsfinalplats redan på fredag.

Överkörningarna

Forshaga fortsätter imponera. Igår vann man med solklara 6-2 på bortaplan mot Visby. Visst har Visby varit svaga på hemmais, men det trodde man ju var historia nu när det var dags för slutspel. De är ju normalt ett starkt slutspelslag och de slog Halmstad enkelt i playinmötet. Men igår var det inget snack, Forshaga vann rättvist. Men Visbys styrka under säsongen har varit bortaspelet, så Forshaga ska nog inte känna sig helt säkra på att gå vidare än, även om man nu givetvis är stora favoriter att nå en kvartsfinalplats.

***

Jag såg första perioden mellan Troja och Teg, och då var det inte mycket som talade för att Troja skulle skåpa ut gästerna med 7-1. För så långt ledde Teg med 1-0 och gjorde det inte orättvist, man hade hållit Troja på behörigt avstånd från målchanser. Men sedan gjorde Troja fyra mål på tolv minuter under inledningen på den andra perioden och sedan var matchen givetvis avgjord. 7-1 blev som sagt var segersiffrorna till slut och jag undrar jag om inte Teg bittert ångrar sitt val med facit i hand. Troja lär ha fått bra med självförtroende in i laget efter denna överkörning.

***

Att Östersund skulle köra över Huddinge med hela 6-0 var inget jag såg komma. Men av rapporterna jag fått så var det inget snack, Östersund var klart bättre än ett mycket blekt Huddinge. Annars brukar det vara tvärtom i slutspelen, att Huddinge levererar medan Östersund inte gör det. Nu talar allt för att Östersund blir ett av kvartsfinallagen.

Lämna ett svar