Så stor chans har lagen att gå vidare

Det finns flera sätt att tippa åttondelsfinalerna. Man kan till exempel ge ett matchtips (Lag X vinner med 2-1 i matcher) eller så kan man sätta plus på lagdelarna i lagen och utse en vinnare på så sätt. Jag kommer dock att göra på ett tredje sätt, att sätta procentchans på hur stor sannolikheten det är att lagen går vidare. Ju högre procent, desto större favoriter…

Boden-Kalix

Det är bara att titta på tabellen så ser man att Boden är ett klart starkare lag, faktum är att man tog mer än dubbelt så mycket poäng. Tittar man ännu närmare så ser man att Boden har tre målvakter med bättre räddningsprocent än Kalix bästa, man har 12 spelare som gjort 20 poäng eller mer under säsongen mot Kalix 3, och man har 20 spelare som har bättre +/–statistik än Kalix bästa. Sådär skulle man kunna hålla på länge och komma fram till en enda sak: Detta tar Boden. De halmstrån Kalix får gripa efter är att man faktiskt vann senaste matchen lagen emellan (dock hade Boden inget att spela för) och att Boden har precis all press på sina axlar. Men det kommer inte att räcka. Kalix kommer kriga för allt vad de är värda, men Boden är tyngre, starkare, bredare och bättre.

Chans att gå vidare:
Boden 99%-Kalix 1%

Nybro-Borlänge

Ett spännande möte då lagen inte mötts sedan säsongen 16/17 då man vann var sin match. Nybro har dock imponerat klart mer så här långt på säsongen, de har gått något bättre än väntat medan Borlänge gått klart sämre. Nybro har framför allt ett bättre försvarsspel, speciellt sista utpost, men också en bättre bredd offensivt sett. Borlänge är dock inte helt ofarliga, man kommer in i slutspelet med två raka segrar och har några vassa kort som kan oroa Nybros försvar. Men Nybro är ändå rätt klara favoriter.

Chans att gå vidare:
Nybro 85%-Borlänge 15%

Hudiksvall-Piteå

Hudiksvall hade en imponerande andra halva av allettan med 27 poäng plockade av 27 möjliga. Laget har en backsida som tillhör ettans bästa, men man är också otroligt vassa i omställningsspelet. Svagheten är målvaktssidan, och det etablerade anfallsspelet som har en tendens att bli lite för runt. Som motståndare står Piteå som lever mycket fortfarande på Magnus Isaksson och Joakim Högberg, men också Carl Becker och Petter Mäkitalo kan såra motståndarna. Det är riktiga slutspelsrävar som aldrig går att räkna bort. Hudiksvall är dock betydligt mer komplett. Lagen har var sin seger i allettan men Hudiksvall vann den senaste och kommer in med ett härligt självförtroende och blir favoriter i mina ögon.

Chans att gå vidare:
Hudiksvall 75%-Piteå 25%

Dalen-Mariestad

Dalen har gjort en imponerande säsong då man vann den västra grundserien och kom tvåa i den södra allettan. Framför allt har man en imponerande bra backsida som gör att man blir svåra att både checka fast och få längre anfall emot. Och så har man ju superspetsen Martin Thörnberg som alltid är farlig så fort han är inne på isen. Det man saknar på många händer och fötter är dock slutspelsrutin. Och det är en helt annan sak att spela slutspel kontra seriespel. Mariestad å sin sida må vara föryngrat men har fortfarande en hel del slutspelsrutin kvar. Mariestad kom bara sjua i en alletta Dalen kom tvåa i, men det beror mycket på att laget varit ojämnt. När de spelat som bäst så slår de alla lag, men dipparna har varit för många och då har de också kunnat förlora mot lag som de borde slå. Senaste playinmatchen visar dock på en stigande form, så jag tror att det blir en rätt öppen historia, trots att Dalen leder inbördes möten under säsongen med 3-1.

Chans att gå vidare:
Dalen 55%-Mariestad 45%

Vimmerby-Mörrum

Vimmerby hade flera lag som de har haft lätt för att välja på, men till slut så föll det på Mörrum. Och det är svårt att säga att det är fel, även om jag tror de haft ännu större chans mot Troja. Det som talar för valet av Mörrum är deras brist på slutspelsrutin. Vimmerby besitter tonvis och det talar klart till deras fördel. De har också en klart starkare defensiv med en stark sista utpost och ett tydligt spel där alla deltar helhjärtat. Att göra mål på Vimmerby är tufft, och det är sådant som brukar avgöra slutspel. Samtidigt är Mörrum ett väldigt formstarkt lag med fem segrar de senaste sex matcherna, laget är klart starkare sedan Adam Åkesson och Filip Owesson anslöt. Deras anfallsspel är kreativt och fartfyllt, och kan de bara få defensiven att stämma så kan de kanske utmana ändå.

Chans att gå vidare:
Vimmerby 65%-Mörrum 35%

Forshaga-Visby

En riktigt rolig matchserie skulle jag tro, med två lag som spelar med hjärta och inte är blyga för att spela småfult. Det kommer smälla ordentligt i sarghörnen i denna kamp. Det som talar för Forshaga är deras rakhet de spelat med under säsongen, de strävar alltid in på mål, både med pucken och spelare. De har också en fin spets i Viktor Lennartsson, Henrik Olsén och Oliver Kandergård. Visbys fördel är deras slutspelsrutin, något Forshaga saknar samt spetsfinnarna. Detta känns rätt ovisst!

Chans att gå vidare:
Forshaga 45%-Visby 55%

Teg-Troja

Teg överraskade när man tog ettankolossen Troja. Men när man tänker efter så är kanske inte valet helt ologiskt ändå. För varför välja ett lag man vet att man kommer få det svårt mot när man kan välja ett lag som man inte vet var man står gentemot? För visst, Troja ska spöa Teg en normal säsong, men detta är ingen normal säsong. Troja har gått betydligt svagare än tidigare allettor och visst har dom en hög potential men vad säger att de bara kan trycka på en knapp så är dom igång? De kanske inte alls får till lyftet utan fortsätter på inslagen väg, och då är dom långt ifrån omöjliga att slå. Teg har också en offensiv som är stark nog för att kunna utmana det starka Trojaförsvaret, problemet för Teg är bara att de måste spela försvarsspel också. Och inte får de tappa puckar på offensiv blålinje. Och det är två punkter som kanske inte kännetecknat Teg denna säsong. Därför ser jag Troja med sin trygga defensiv men kanske lite haltande offensiv som favoriter i denna matchserie. Speciellt som det snarare är defensivstarka lag som Troja brukar ha problem emot än offensivstarka diton.

Chans att gå vidare:
Teg 35%-Troja 65%

Huddinge-Östersund

Huddinge hade inget val än Östersund vilket borgar för en väldigt intressant spelserie där två helt olika filosofier står emot varandra. Huddinges sprudlande och fartfyllda offensiv mot Östersunds lite tröga men stabila defensiv. Båda lagen har en hel del slutspelsrutin, men Huddinge brukar av tradition gå längre än Östersund och det gör dom i mina ögon till knappa favoriter.

Chans att gå vidare:
Huddinge 55%-Östersund 45%

Lämna ett svar