Så kan valen falla

Igår avgjordes tre av fyra playinmöten, och den stora överraskningen måste ändå sägas vara Visbys seger mot Halmstad. Att Bois väldigt enkelt skulle avfärda Linden var väntat (även om det kanske blev ännu enklare än vad jag förväntat mig innan). Och när Piteå vann första mötet med Vallentuna så hade man den matchserien i en liten ask. Det ska bli väldigt spännande att se avgörande mötet mellan Kalix och Vännäs, men där måste ändå Kalix ses som favoriter med tanke på gårdagens möte.

Nu riktar jag dock fokus på nästa steg i slutspelet, nämligen åttondelsfinalerna. Där ska det imorgon kl 11 väljas motstånd, och frågan är om inte det valet är svårare att förutsäga än hur själva matcherna sedan slutar. Men så här tror jag att lagen tänker inför sina val.

Först ut att välja är: Boden

Att välja på:
Troja, Mörrum, Mariestad och Visby från södra allettan
Östersund, Borlänge, Kalix/Vännäs och Piteå från norr.

Boden väljer först av alla lag. Söderlagen och Borlänge känns uteslutna, det är för långa resor som kommer slita på laget i onödan och vill man ha en lång säsong så ska man minimera onödigt slitage. Östersund faller också bort, dom är klart bättre än de andra lagen som återstår och även om man antagligen skulle vinna mot dom med så är risken onödig att ta. Återstår då Kalix/Vännäs eller Piteå. Piteå är de stora rivalerna i norr och det skulle säkert bli riktiga bataljer lagen emellan, dock med Boden som stora favoriter. Men att spela ett derby i ett kval är riskabelt. Det är ofta så mycket känslor inblandade att man lätt drar på sig onödiga utvisningar, att fokus hamnar på fel saker, att man åker på skador för att en motståndare blir övertänd och så vidare. Så därför tror jag inte Piteå heller är aktuellt som motståndare. Bodens val kommer istället att bli vinnaren mellan Kalix/Vännäs.

Första paret ut blir alltså: Boden-Vännäs

Som tvåa väljer: Nybro

Att välja på:
Troja, Mörrum, Mariestad och Visby från södra allettan
Östersund, Borlänge, och Piteå från norr.

Nybro har fyra lag från den södra allettan att välja på till att börja med. Visby är lägst rankat av dessa och vore kanske det logiska valet. Man har också tagit fem av sex poäng mot dom. Men det blir en dyr och slitsam resa och Visby imponerade dessutom under playin-mötena med Halmstad, så jag är inte alls säker på att de väljer en Gotlandsresa. Jag tror inte heller man väljer Mariestad, det näst lägst rankade av söderlagen. Det är nämligen ett riktigt bogey-lag för Nybro, det är det enda lag som hade pluspoäng i inbördes möte med seriesegrarna i södra ettan och förra säsongen så vann Mariestad båda mötena lagen emellan. Mörrum då? Visst skulle Nybro kunna välja dom, men man har 1-1 mot dom i inbördes möte i allettan sedan Mörrum vunnit i näst sista allettanomgången, och Mörrum har dessutom tre raka segrar i bagaget. Nej jag tror inte Nybro vågar välja dom heller. Troja då? Här är jag också tveksam. Troja har inte visat det under allettan men dom har en hög kapacitet, det visade dom under grundserien. Det är en sovande björn som jag tror att man inte vill riskera att väcka. Då återstår de tre norrlagen. Där faller Piteå bort för den långa resan, men Borlänge ligger inom smärtgränsen resmässigt och har visat på en minst sagt ojämn form under allettanspelet. Visst är det en chansning att ta sig an ett lag man inte mött tidigare, men det är ändå det mest överkomliga laget.

Andra paret ut blir: Nybro-Borlänge

Som trea väljer: Hudiksvall

Att välja på:
Troja, Mörrum, Mariestad och Visby från södra allettan
Östersund och Piteå från norr.

Hudiksvall har höga ambitioner med säsongen och därför tror jag inte man vill chansa genom att möta ett lag man inte mött tidigare. Visby faller bort på grund av resavstånd. Klart kortast resa för Hudiksvall är till Östersund. Men Östersund är också ett svårt motstånd med en stabil defensiv som man har 1-1 i matcher mot i allettan. Därför tror jag dom faller bort. Näst närmast ligger Piteå, och även om man har 1-1 i matcher också mot dom så tror jag man tycker att dom är ett mer överkomligt motstånd jämfört med Östersund. Visst skulle man också kunna ta en längre resa, Visby skulle till exempel vara ett lag man skulle kunna besegra, men i grundserien så förlorade man faktiskt båda mötena med dom. Därför så faller valet på Piteå.

Tredje paret ut blir Hudiksvall-Piteå

Som fyra väljer: Dalen

Att välja på:
Troja, Mörrum, Mariestad och Visby från södra allettan
Östersund från norr.

Visby skulle också vara ett rimligt val för Dalen. Man vann båda mötena i allettan och körde bland annat över Visby på Gotland. Men av samma orsaker som Nybro så tror jag inte att det blir valet. Istället så faller det på Mariestad. Man har också mot dom två raka segrar och reseavståndet är väldigt bekvämt. Då spelar det inte så stor roll att Mariestad imponerade i sina playinmöten med Linden eller att Mariestad har massor med viktig slutspelsrutin i laget.

Fjärde paret ut blir: Dalen-Mariestad

Som femma väljer: Vimmerby

Att välja på:
Troja, Mörrum och Visby från södra allettan
Östersund från norr.

Vimmerby är svårast att tippa vilket lag de väljer. De har plockat samtliga poäng mot alla tre valbara söderlag och behöver inte rädas något av dom. Framför allt så har man historiskt ett väldigt bra facit mot Troja. Men det är också det laget med högst potential av de södra (valbara) lagen. Vågar man chansa på att de inte steppar upp? Mörrum är formstarka med tre raka segrar i epilogen, och Visby imponerade i playin. Det känns omöjligt att tippa egentligen, men jag chansar vilt på att Visby faller bort på grund av resekostnader och att det till slut blir Troja som får Vimmerbys röst.

Femte paret ut blir: Vimmerby-Troja

Som sexa väljer: Forshaga

Att välja på:
Mörrum och Visby från södra allettan
Östersund från norr.

Den stora överraskningen i norr, Forshaga, står inför ett svårt val. Jag tror inte man räds Östersund mot vilka man har 1-1 i matcher. Men jag tror inte heller man räds vare sig Mörrum eller Visby, det är båda motstånd man har chans att vinna mot. Billigaste resan blir dock Mörrum, och av den och endast den orsaker så väljer man nog dom som sina motståndare.

Sjätte paret ut blir: Forshaga-Mörrum

Som sjua väljer: Teg

Att välja på:
Visby från södra allettan
Östersund från norr.

Östersund har tre raka segrar mot Teg, så därför blir väl valet Visby? Nej blir mitt svar, för jag tror att resan blir för lång och dyr. Att resa från Umeå till Visby skulle gå på över 100 000 kronor och i Coronatider så är inte det pengar som är lätta att dra in i en liten klubb. Så det blir till att ta tjuren vid hornen och försöka sig på att bryta den negativa trenden mot Östersund.

Sjunde paret ut blir: Teg-Östersund

Som sista lag väljer: Huddinge

Att väja på:
Visby från södra allettan

Det blir i mitt scenario alltså ett östseriemöte mellan Huddinge och Visby vilket jag tror framför allt att Visby är nöjda med. Laget har tre raka vinster mot Huddinge och med sin nyfunna playinform så kommer de att vara favoriter i mina ögon. Men Huddinge har inget val, och de kommer säkert vilja visa att de är det starkaste laget i rivalmötet.

Sista paret ut blir: Huddinge-Visby

Summering:

Om det blir som jag spekulerat i skulle alltså detta bli åttondelsfinalerna:

Boden-Kalix/Vännäs
Nybro-Borlänge
Hudiksvall-Piteå
Dalen-Mariestad

Vimmerby-Troja
Forshaga-Mörrum
Teg-Östersund
Huddinge-Visby

Lämna ett svar